PAYLAŞ

Bir yanda yüksek hammadde fiyatları, diğer yanda tedarikçilerin indirim baskısı ile zorlanan plastik ambalaj üreticileri aynı zamanda Doğu Avrupa ve Uzakdoğu’daki düşük fiyat rekabetiyle mücadele etmeye çalışıyor. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen Türk plastik ambalaj sektörü, 2015 yılında 3,4 milyon tonluk üretime ulaşmayı ve Türk Plastik sektörü 2015’te dünya 6’ıncısı olmayı başardı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik sektörünün en önemli ürün kalemini oluşturan plastik ambalajların 2015 yılı performansını gösteren kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor, dünya ambalaj pazarı ve Türkiye’nin yeri konusunda karşılaştırmalı verileri de içeriyor.

Plastik ambalaj üretimi yapan yaklaşık bin 900 firma, 2015 yılında bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 3,2 artışla 3,4 milyon ton üretime ulaştı. Değer bazında ise yüzde 9,7 azalış ile 11,6 milyar dolar oldu. Plastik ambalaj sektöründe yaşanan değer bazındaki azalma, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen yüksek hammadde fiyatları, Doğu Avrupa ile Uzakdoğu ülkelerindeki düşük fiyat rekabeti ve Euro/Dolar paritesinden kaynaklandı.

2015 yılında dünya genelinde 149 milyon ton plastik ambalaj üretildi. Türkiye 3,4 milyon tonluk üretimi ile 6’ıncı sırada bulunurken dünya toplam üretiminden aldığı pay ise yüzde 2,3 seviyesinde.

2015 Yılında Kişi Başı 39 Kg Plastik Ambalaj Tükettik

Günlük hayatımızın temel bir parçası haline gelen plastik ambalajlar; gıda sektöründen, kozmetik, ilaç ve tıbbi malzemeler sektörüne kadar birçok değişik alanda kullanılıyor. Ürünü dış etkenlerden koruyarak raf ömrünü uzatan ve tüketicilere hijyen koşullarında taşıma kolaylığı sağlayan ambalajlar, özellikle gıda sektörünün bir numaralı tercihi konumunda.

Ülkemizde 16 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ambalaj sektöründe ilk sırayı yüzde 34’lük pay ile plastikler alıyor. Ambalajların plastik sektörü üretiminden aldığı pay ise yüzde 40. 2015 yılında Türkiye’de kişi başına plastik ambalaj malzemeleri tüketimi 39 kilogram ve 141 dolar oldu. Yurtiçi tüketim 2015’te önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 0,8 artışla 3 milyon 42 bin ton, değer bazında yüzde 10,3 azalışla 11,12 milyar dolar olarak gerçekleşti.