Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Scheider Electric, GAP Bölgesi için Enerji Verimliliğini Anlattı

Scheider Electric, GAP Bölgesi için Enerji Verimliliğini Anlattı

PAYLAŞ

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ortaklığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile hazırlanan “GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı”nın tanıtımı ve Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Eğitim Programı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Schneider Electric Enerji Verimliliği Danışmanı Enes Akgün katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi.

Program GAP Bölgesi’nin tamamını kapsayarak 9 ilde uygulanacak. Bu yönüyle Mali Destek Programı gerek içeriği gerekse işbirliği geliştirmesi anlamında Türkiye’de bir ilk teşkil ediyor.

Mali Destek Programının tanıtımı, sanayide enerji verimliliği ile ilgili gerçekleştirilen paneller kapsamında Schneider Electric Enerji Verimliliği Danışmanı Enes Akgün de enerji verimliliği ve enerji yönetimi ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. Enerji Verimliliği ile Enerji Yönetimi arasındaki farkları anlatan Akgün, kurumları Enerji Yönetimi yapmaya iten finansal kazanımlar, güncel ve gelmesi beklenen yasal zorunluluklar, teşvikler ve Enerji Yönetimi yapmanın firmalara sağlayacağı kurumsal kazanımlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Enerji yönetiminin, enerji verimliliğinden daha fazla başarıya ulaştığını belirten Schneider Electric Enerji Verimliliği Danışmanı Akgün, enerji verimliliğinde ancak “sistematik yaklaşım” gerçekleştirildiğinde fayda sağlanabileceğini anlattı.

Elektrik Enerjisinde Verimlilik başlığı ile sunumuna devam eden Akgün, elektrik motorlarının seçiminde “Yaşam Döngüsü Maliyeti”nin öneminden bahsetti. Motorun işletilmesi sırasında “hız sürücüleri” ve “yumuşak yol vericiler”in önemli olduğunu anlatan Enes Akgün, seminerin son bölümünde Enerji İzleme Sistemi’nden bahsetti. Enerji İzleme Sistemi’nin işletmeler için çok önemli olduğunu vurgulayan Schneider Electric Enerji Verimliliği Danışmanı Enes Akgün, ölçme ve izleme ile elde edilebilecek faydaları günlük hayatta yaşanan örneklerle anlattı. UNDP adına seminere katılan yetkililer ise Enerji İzleme Sistemi’nden projede faydalanılması konusunda görüşlerini belirtti.

2016 yılı toplam bütçesi 9 milyon TL olan “GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı”nın öncelikleri ise şu şekilde:

  • Bölgedeki sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın arttırılması,
  • Bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması,
  • Ve bölgede, GAP BKİ desteği ile kurulmuş olan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP YENEV) ve GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi (GAP EVD) gibi danışmanlık ve araştırma merkezlerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması.

GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi de 22 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen bir törenle, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark’ın katılımları ile açılmıştı.