Ana sayfa OTOMASYON OKULU Akıllı Makineler: Veriyi Eyleme Dönüştürmek

Akıllı Makineler: Veriyi Eyleme Dönüştürmek

PAYLAŞ

Akıllı üretim hala gelişmekte olan bir trend. Birçok makine üreticisi ve son kullanıcı kendilerine akıllı makinelerin sağlayabileceği faydaları alabilmek için temel oluşturmaya başlıyor. “Akıllılığın” devamlı manşetlerde yer alması üretim operasyonlarını iyileştirmeleri ve geleceğe taşınması için hangi tür ekipmanlarda karar kılacakları konusunda kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu konuda en güvenilir bilgi ve danışmanlık kaynağı tabii ki birçok şirket için kendi güvendikleri ekipman ve makine üreticileri.

OEM’ler akıllı üretimin önemini ve hem kendi işlerine hem müşterilerinin işlerine getireceği değişiklikleri ilk anlayan sektörlerden biri İnovasyonun öncüleri olarak birçoğu şimdiden ikinci ve üçüncü nesil akıllı makinelerini piyasaya sürüyor ve her biri bir öncekine göre daha gelişmiş teknolojilere sahip. OEM’lerin ürünlerine nasıl zeka kattıklarına ve bunun akıllı üretim girişimlerine nasıl katkıda bulunduğuna yakından bakmakta fayda var. 

Üretim nasıl akıllanıyor?

Genel olarak konuşmak gerekirse üretim operasyonları bilişim teknolojileri (IT) operasyonlarıyla entegre edildiğinde akıllı olarak nitelendiriliyor. Rockwell Automation’ın Connected Enterprise olarak adlandırdığı bu entegrasyon personelin, ekipmanın ve kapsayıcı iş sistemlerinin veriyi gerçek zamanlı olarak yakalayıp, paylaşıp, analiz etmesini sağlıyor. Tüm sistemler tek ve açık bir ağ mimarisi temeline inşa ediliyor ve bu ağ mimarisi yöneticilerin hızlı bir şekilde gereken tüm düzeltmeleri yapabilmesini sağlayarak süreç ve karar alma mekanizmalarını hızlandırıyor. Bazı durumda bu mimarideki makineler kendi kendilerine de düzeltmeler yaparak bakım ihtiyaçlarını azaltıyor, önceden tahmin edebiliyor, arıza sürelerini düşürüyor ve üretim döngüsünü hızlandırıyor.

Akıllı üretim bağlanabilirliğin yanı sıra analitik ve bulut teknolojilerinin kullanımını da kapsar. Sadece veriyi toplamak yetmez – işe gerçek bir fayda sağlayabilmek için bu verilerin eyleme geçebilecek iç görüye dönüşmesi gerekir. Veri bilişim ekosisteminin daha büyük bir parçası haline geldikçe daha fazla değer yaratılabilir ve yeni gelir akışları sağlanabilir.

Makine ve ekipmanlarda dahili zeka

Başarılı OEM’ler makine ve ekipmanlarını açık bir ağ mimarisi tarafından sağlanan bağlanabilirliği geliştirebilen dahili zeka ile üretiyor. Bu makineler üreticilerin üretim ve performansın ince ayarını yapabilmeleri için sensör ve kontrol sistemleriyle toplanan veriyi bilgiye-dayalı üretim süreçlerine dahil edebilmelerini sağlıyor. Örneğin yöneticiler üretim akışının her açısını gerçek zamanlı inceleyebilir ve bu da süreçleri düzene koymalarını ve ekipman arızalarını öngörebilmelerini sağlar. Rockwell Automation tarafından yapılan bir araştırma bunun toplam ekipman verimliliğini ciddi oranda artırabileceğini gösterdi. Başka bir örnek de kaliteyi ilgilendiriyor. Eğer üretim hattındaki sensörler geçen ürünler üzerinde kalite kontrollerini gerçekleştirmek üzere programlanabilirse şirketler ret oranını düşürebiliyor. Bu durum doğal olarak çok ciddi aylık tasarruf sağlayabiliyor.

Analitik katma değer yaratıyor

Akıllı makinelere analitik çözümleri eklemek bütün iş faaliyetlerine daha yüksek bir değer katıyor. Peki şirketler analitik çözümlerini nasıl kullanabilir? Başlamak için en kolay yöntemlerden biri makine çalışma süresi ve performansını optimize etmeye yardımcı olan bakım analitiğini kullanmak. Bir sonraki seviye olan çoklu-hat veya çoklu-fabrika analitiği operatörlere gerçek zamanlı güncellemeler sağlar ve karşılaştırmalar yaparak trendleri belirler. Analitik OEM’ler için de müşterilerini uzaktan görüntüleyerek makinelerin bakımını gerçekleştirip çalıştırabilmelerini sağlayarak fayda sağlıyor. Daha karmaşık bir seviyede şirketler üretim analitiği ve iş zekası araçlarını entegre ederek dünya genelindeki tüm üretim tesislerinde uyum sağlamak için analitik uygulayabilirler. Bu analitik çözümleri bulut temelli olduğunda OEM’ler müşterinin fabrikasındaki makineleri tarafından üretilen verilere uzaktan erişim sağlayabiliyor. Rockwell Automation bunu gerçekleştirebilmek için kısa bir süre önce Microsoft-Azure bulut-etkin yetkinliği FactoryTalk Makineler için Analitik’i piyasaya sundu. Bu cloud uygulaması ekipman üreticilerine, müşterilerini FactoryTalk bulutu aracılığıyla desteklemeleri için sevk edilmiş makinelerinden performans analitiği verilerine erişim sağlıyor. Üreticiler için uygulama daha yüksek kullanılabilirlik ve çıktı sağlarken bakım maliyetlerini de düşürüyor.

Cama Group: Akıllı Makinesine Ödül

Akıllı makinelere iyi bir örnek sağlayan OEM’lerden biri de İtalyan ambalaj makine üreticisi Cama Group. Şirketin bu yıl Hannover Fuarı’nda sergilediği yeni IF318 Otomatikleştirilmiş Tek Gövdeli Yükleme Birimi kabinsiz teknoloji, ergonomi ve kullanım kolaylığının da dahil olduğu birçok inovatif özellik bulunduruyor. Allen-Bradley CompactLogix 5480 kontrolör ve Windows 10 IoT’nin yanısıra FactoryTalk Makineler için Analitik uygulaması kullanıldığında IF318 Microsoft Azure bulutu aracılığıyla çok önemli KPI verileri sağlayabiliyor. Bu kullanıcılara gerçek zamanlı üretim verisine erişim sağlıyor. Yeni Cama makinesi Rockwell Automation iTRAK® akıllı takip sistemi ile entegre de oluyor. iTRAK OEM’ler için ambalaj ve malzeme sevkinin tasarım ve inşasını kolaylaştırıyor. Doğrusal ve döner hareketi bir araya getiren iTRAK makine tasarımcılarının daha fazla işleme verimliliği ve çıktıya ulaşmalarına yardımcı oluyor. Cama IF318 için iTrak her bir operasyon istasyonunun diğerlerinden bağımsız olarak çalışmasına olanak sağlıyor, operatörlere her bir istasyonda (şekil verme, yükleme, kapatma) belirli bir sayı ve karton büyüklüğü seçme esnekliği kazandırıyor. Cama Group IF318 ile interpack 2017 fuarında Geleceğin En İyi Makinesi Ödülü’nün genel kazananı oldu. Bu yarışma Rockwell Automation tarafından üstün makine teknolojilerinin altını çizmek ve ödüllendirmek, ambalaj sanayinde yaratıcılık ve inovasyonu tebrik etmek amacıyla başlatılmıştı.

Sonuç: Veriyi akıllıca kullanmak

Özetle, akıllı makineler birçok veri oluşturuyor – ama bu veriler analiz edilmedikçe ve ortaklaşa kullanılmadıkça çok bir değer ifade etmiyor. Analitik ve bulut temelli çözümler akıllı ekipmanlarla birlikte çalıştığında OEM’ler için bakım faliyetlerini kolaylaştırabilir, üreticiler için beklenmedik seviyelerde verim ve üretkenlik sağlayabilir.