Ana sayfa Hot topıcs/Güncel AKILLI ŞEBEKELER ENERJİ KAYBINI YARIYA İNDİRİYOR

AKILLI ŞEBEKELER ENERJİ KAYBINI YARIYA İNDİRİYOR

PAYLAŞ

25-26 Nisan’da İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ICSG 2018 öncesinde konuşan Siemens Türkiye Dijital Şebekeler Grup Müdürü Hasan Ali Pazar, akıllı şebeke çözümlerini kullanan dağıtım şirketlerinde enerji kaybının yarı yarıya azaldığını vurguladı.

  1. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı öncesinde soruları yanıtlayan Siemens Türkiye Dijital Şebekeler Grup Müdürü Hasan Ali Pazar, Türkiye’deki 21 dağıtım şirketinin enerji kaybının ortalama yüzde 14 civarındayken, Siemens akıllı şebekeler çözümlerini kullanan şirketlerde bu oranın yüzde 7’ye düştüğünü belirtti.

TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİLİP DÜNYAYA AÇILACAK

Hasan Ali Pazar, Siemens Türkiye’nin sunduğu akıllı dijital şebeke çözümleri enerji dağıtım şirketlerinin yüzde 43’ü tarafından kullanıldığını belirterek,“Bu da Siemens’i sektörde lider konuma taşıyor. Bu dağıtım şirketleri aracılığıyla Siemens Akıllı Şebekeler ürünleri, çözümleri, sistemleri ve hizmetleri, şirketlerin müşterilerinin yüzde 46’sına ulaşıyor. 2014 verilerine göre Türkiye’deki 21 dağıtım şirketinin enerji kaybı ortalama yüzde 14 civarındayken, Siemens akıllı şebekeler çözümlerini kullanan şirketlerde bu oran yüzde 7’ye düşüyor. Akıllı Şebekeler çözümlerini Türkiye’de geliştiriyor, var olan altyapıyı daha akıllı ve otomatize edip, insan hatalarından arındırarak, daha verimli kullanabilmeye odaklanıyoruz. Buradaki merkezimizde geliştirilen teknolojilerin zaman içinde Siemens’in faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de kullanılmasını hedefliyoruz” dedi.

“KULLANICILAR HEM ÜRETİCİ HEM DE TÜKETİCİ ROLÜNDE”

Yüksek şehirleşme ve endüstriyel büyüme neticesinde dünyadaki enerji ihtiyacı hızla arttığını belirten Pazar, “Çağımızın enerjiye yönelik yeni problemlerinin çözümleri, yeni yaklaşım ve teknolojileri gerektiriyor. Yarının enerji ihtiyaçlarına bugünden yanıt vermenin yolu ise mevcut kaynakları verimli ve akıllı kullanmaktan geçiyor. Akıllı şebekeler, elektrik, tesis ya da bina sistemlerinin şebekeye kesintisiz entegrasyonunu sağlayarak, birçok farklı açıdan tüm paydaşlar için katma değer yaratan yaygın çözümlerin geliştirilmesini mümkün kılıyor. Diğer taraftan akıllı şebekeler sayesinde kullanıcılar hem elektrik üreticisi hem de elektrik tüketicisi olarak aktif rol oynayabilir ve enerji tüketimlerini düşük maliyetli ve çevresel sorumlulukları dikkate alacak bir şekilde kontrol edebilir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ BİR 2023 VİZYONU VAR”

Akıllı şebeke çözümleriyle elektrik fiyatlarının, çevresel unsurları da dikkate almak kaydıyla arz ve talebe uygun olarak esnek bir şekilde ayarlanabileceğini ifade eden Pazar,“Bu sayede piyasalar fiyat dalgalanmalarını daha olumlu karşılayabilirler. Siemens olarak sunduğumuz tümleşik BT ve OT çözümlerimiz ile enerji piyasası paydaşlarının güvenli şekilde şebeke yönetimine katılmasına ve yatırımlarından azami fayda sağlamasına olanak sağlıyoruz. Türkiye’nin güçlü bir 2023 vizyonu bulunuyor ve bu vizyonun detaylarını incelediğimizde, bugünkünden çok daha farklı bir enerji yapısı görüyoruz. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için, bir yandan mevcut enerji kaynaklarını daha verimli hale getirirken, diğer yandan yenilenebilir enerji gibi alternatif kaynaklar üretmek kilit rol oynayacak” dedi. 

“ENERJİYİ DOĞU ÜRETİYOR BATI TÜKETİYOR”

Türkiye’de enerji üretiminin büyük oranda doğu şehirlerinde gerçekleştiğini belirten Hasan Ali Pazar, “Tüketim ise Batı’da yoğunlaşıyor. Doğu ile Batı enerjinin verimli, kaliteli ve hızlı bir şekilde iletilmesi ve ardından dağıtılması için akıllı ve dijital şebekeler muazzam bir fırsat sunuyor.Türkiye, akıllı sayaçlar ve uzaktan okuma sistemlerinin dahil olduğu bir uygulama sürecinden geçiyor. Gerçek zamanlı izlenen ve yönetilen şebekeler kurmak için de şebeke izleme ve dağıtım sistem yönetimi yatırımları yapılıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde şebeke yatırımlarını daha verimli hale getirmek ve tedarik sürekliliğini sağlamak adına akıllı şebeke yatırımlarının hem sayısı hem de bu yatırımlara ayrılan bütçede bir artış olacağı görülüyor. Bu alanda hayata geçirilen Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi’nin dönüşüm sürecine ivme kazandırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“ICSG 2018, BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”

Gelişen teknolojilerle birlikte internetin giderek yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Pazar,“Bilgisayarlarla başlayan süreç, cep telefonları ve başka nesnelerle internet üzerinden bir ağ kurulmasına kadar ulaştı ve artık yeni bir kavramı çok sık duymaya başladık.‘Nesnelerin İnterneti.’ Artık, yolda, iş yerinizde evinizin ısısını telefonunuz aracılığıyla kolaylıkla belirleyebilme olanağı bulunuyor. Uzaktan erişim ile tüketicilere büyük kolaylık sağlayan akıllı kombi ve termostatlar enerji tüketiminde de ortalama yüzde 20 ila 30 arasında bir tasarruf sağlıyor. Türkiye, 80 milyonluk nüfusu ve milyonlarca elektrik, su ve doğalgaz abonesiyle önemli bir pazar. Piyasanın ihtiyaçlarına göre üreticilerin şekillenmesi, çözümlerin daha ekonomik ve teknolojik hale gelmesi, uluslararası iş birliklerinin gelişmesi açısından ICSG 2018, büyük kazanımlar sağlayacaktır. Türkiye’nin içinde bulunduğu geçiş sürecinde düzenlenen bu kongre; katılımcıların bütün paydaşlar ile bir arada olması, sorularına cevap bulması, bu alandaki yenilikleri öğrenmesi, örnek uygulamaları görmesi ve yatırım stratejilerini belirlemesi için uluslararası bir platform sağlaması bakımından oldukça önemli.