Ana sayfa Industry News/Endüstri “Alüminyumda Avrupa ve Dünyanın Önemli Üretim Üssü Haline Geldik”

“Alüminyumda Avrupa ve Dünyanın Önemli Üretim Üssü Haline Geldik”

PAYLAŞ

Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek olan 6. Uluslararası Aluminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı – ALUEXPO 2019, 10-12 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde katılımcı ve ziyaretçilerine kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuar öncesi düzenlenen basın toplantısında sektörün önde gelen temsilcileri önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye alüminyum sektörünün son yıllarda çok büyük bir atılım gerçekleştirdiğini kaydederek, “Alüminyum sektörü olarak yaklaşık 6 milyar  dolarlık büyüklüğe ulaştık. İhracatımız da 2019 yılı itibariyle 3 milyar  dolarını aştı. Alüminyumda Avrupa ve dünyanın önemli bir üretim üssü haline geldik” dedi.

Türkiye’nin hammaddede tamamen dışa bağımlı olmasına karşın, yarı mamül ve mamülde ihracatın büyük oranda arttığını vurgulayan Kibar, “Türkiye’nin alüminyum ürünleri ihracatı 2017 yılında yüzde11, 2018 yılında yüzde16 arttı. Bu artışın en önemli bölümünü Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika oluşturdu. 2019 yılında da ihracat artışı devam ediyor” diye konuştu. Ali Kibar şöyle devam etti:

“Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği olarak ülkemiz alüminyum sektörünün büyümesi ve uluslararası alanda daha da güçlenmesi için çalışıyoruz. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Alüminyum Sempozyumu, sektörün dünyadaki ve Avrupa’daki önde gelen kuruluşlarının katılım ve desteği ile gerçekleşiyor.  Alüminyum ile ilgili uluslararası düzeyde bilimsel bir etkinliğin ülkemizde ve Aluexpo Fuarı ile birlikte gerçekleşiyor olması Türkiye’nin bu alandaki uluslararası rekabetçi yapısı açısından da ayrı bir önem taşıyor.”

9. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı ve Assan Alüminyum Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Göksal GÜNGÖR, “ Bu yıl 9’uncusu gerçekleşecek olan Uluslararası Alüminyum Sempozyumuna gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını ifade etti. Bu sempozyumu TALSAD olarak yaklaşık 20 yıldır gerçekleştirdiklerini, sempozyumun çok sayıda bilimsel ve teknik makalenin sunulduğu alüminyum sektörünün gelişimi için son derece önemli bir etkinlik olduğunu belirtti. Güngör bu yılki sempozyumun uluslararası alanda önemli ve güçlü profesyonel sivil toplum örgütlerinin, uzman analistlerin ve tanınmış bilim insanlarının katılım ve desteği ile gerçekleşeceğini belirterek, Aulexpo Uluslararası Fuarın ve beraberinde gerçekleşen sempozyumun Türk alüminyum endüstrisinin dünyaya açılımının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.”

Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Anıl da şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ALUEXPO fuarları hem stant alanı hem sektör lideri katılımcıları hem de profesyonel ziyaretçileriyle en prestijli fuarlar oldular.  Alüminyum alanında bu yıl 80 yeni katılımcıyı bünyesine katan ALUEXPO 35 ülkeden 397 katılımcı ile kendi rekorunu kırıyor. 216 yabancı, 400’e yakın katılımcısı ile en son gerçekleştirilen 2017 fuarına göre yabancı katılımcı sayısında yüzde 38, toplam katılımcı sayısında yüzde 24 ile artış ile büyümeye devam ediyor. ALUEXPO 2019, ilgili tüm sanayi dalları için etkili ve kalıcı çözümler sunan vazgeçilmez bir iş platformu haline gelmiştir.”

Türkiye Alüminyum Sektörü ve Alüminyum hakkında:

Alüminyum, hafif, dayanıklı, iyi elektrik ve ısı iletkenlik özelliği olan, geniş alaşım ağı ile yüksek mukavemet ve iyi şekillendirilebilme özelliklerini birleştiren, gelişen teknolojinin ve günlük yaşamımızın en yaygın kullanılan metali olarak Dünyada ve Türkiye’de tüketimi ve kullanımı artmıştır. Türkiye’nin alüminyum sektörü yaklaşık 5.5-6 Milyar $lık bir büyüklüğe ulaşmış ve yakın coğrafyamızın en önemli mamül ve yarı mamül üreticisi konumuna gelmiştir.  Alüminyum hafifliği, düşük karbon ayak izi, %100 geri dönüştürülebilir özelliği, yüksek dayanımı ve kolay şekillendirilebilme özellikleri ile bugün otomotiv ve havacılık sektörünün yanı sıra inşaat ve ambalaj sektörlerinin en yaygın kullanılan malzemesidir. Bir çok otomotiv üreticisi, elektrikli otomobillerde dahil olmak üzere metal aksamında %100 alüminyuma geçmekte ve böylece enerji verimliliği ve karbon salınımlarının azaltılmasında büyük bir gelişmeye yol açmaktadırlar.