Ana sayfa OTOMASYON OKULU BASINÇLI HAVA SİSTEMİ MALİYETLERİNE İYİCE BİR BAKIN VE KARŞILIĞINI ALIN

BASINÇLI HAVA SİSTEMİ MALİYETLERİNE İYİCE BİR BAKIN VE KARŞILIĞINI ALIN

PAYLAŞ

Basınçlı hava sistemlerinin çoğunun tesisin hesaplanan üretim maliyetinde genellikle göz ardı edilmesi yaygın bir durumdur. Pek çok imalat ve proses tesisi genellikle en iyi uygulama yönetimi tekniklerinin uygulamasından elde edilebilecek muhtemel maliyet kazancının farkında değildir.

Basınçlı hava kayıplarını iyileştirmek ve sonucu desteklemek için çeşitli stratejiler etkin şekilde kullanılabilir. Örneğin, büyük ebatta valflerin kullanılmasının hatırı sayılır derecede enerjiyi boşa harcayabileceği belgeler ile desteklenmiştir. Sonuç olarak, her zaman selenoid hava pilotlu ve düşük vatlı bobin tasarımlarını dikkate almalısınız, çünkü bunlar elektrik maliyetlerini düşürebilir. Bunun yanı sıra, 45o veya 90o’lik dirsek bağlantı elemanlarındansa düz bağlantı elemanlarının kullanılması mümkün olduğu ölçüde basınç düşüşünü asgari düzeye indirirken lastik contalı pnömatik bağlantı elemanlarının kullanılması sızıntı ve sistem kirliliği engellemeye yardımcı olur.

Uygun maliyetli basınçlı hava teminine karşılık diğer bir aşama ise dayanıklı ve kullanışlı aktüatörler seçmektir çünkü bunlar daha uzun dayanmakta, daha az sızdırmakta ve bakım maliyetlerini düşürmektedir. Genellikle, regülatörlerin kullanımı basıncı düşürüp hava maliyetlerini düşürürken emniyet payını temin etmek için 60 psi büyüklüğünde silindirler kullanılmalıdır. Bunun da ötesinde, ters akış regülatörlerinin (valf ve silindirler arasında borulanan) takılması yayma ve çekme için bağımsız basınç kontrolü sağlayacaktır. Bu regülatörlerin boşaltımsız tasarımı hava tasarrufu yapmakta ve parçalar ve mekanik ünitelerdeki aşınmayı azaltmaktadır.

Pnömatik sistem fonksiyonunu temiz ve kuru hava ile uygun şekilde temin etmek maliyet tasarrufu yapılabilecek başka bir tavsiyedir. Bunu başarabilmek için tesisler hava kompresörleri, dökme sıvı separatörleri, parçacık filtreleri, birleştirmeli filtreler, membranlı kurutucular ve hidrokarbon artma sistemlerini içeren hava preparat sistemlerine ihtiyaç duyacaklardır. Bir hava preparat sisteminin kullanılması filtreleme ve basınç kontrolü yapılarak uygun hava akışını sağlamaktadır; bunlar öngörülebilir bakım programları veya kaynakları olmayan tesisler için özellikle değerlidir. Tıkanmış filtreler hem hava hem de bakım maliyetlerini artırırken akışı azaltır.

Elbette yüksek basınçlı hava, kontrol altında tutulmalıdır. Aktüatörleri 80 psi yayma ve çekme değerinde çalıştırmak yerine, bunları 60 psi yayma ve 40 psi çekme seviyesinde çalıştırmak performanstan ödün vermeksizin yılda aktüatör başına kayda değer maliyet tasarrufları temin edecektir.

Basınç ve elektrik sarfiyatının dışında, sızıntılar ekipmanın daha az verimle çalışmasına neden olan dalgalı sistem basıncı nedeniyle işletim problemlerine neden olmaktadır. Sızıntılar ayrıca ekstra çevrim ve artan çalışma süresinin sonucu olarak ekipmanın hizmet ömrünü azaltmaya neden olmaktadır. Basınçlı hava çoklu sistem lokasyonları vasıtasıyla zayi olmasına rağmen en mutat nedenler yanlış bağlama, bağlantılar, çabuk bağlantı kesintileri, hortum veya tüpler, bağlantı parçaları, valfler ve FRL’lerdir (filtreler, regülatörler ve yağlama aygıtları). Ultrasonic akustik bir detektör sistem sızıntılarını tespit edebilir. Sızıntılar her onarıldığında, basınçlı hava sistemini yeniden değerlendirmek ve kompresör kontrollerini ayarlamak için hava sistemi uzmanları ile çalışmak önemlidir. Bu genelde azaltılmış talebi karşılamak için kompresörün çalışma süresini azaltmaya neden olmaktadır.

Sonuç olarak, yetersiz basınçlı hava yönetim uygulamalarının maliyetler üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere ilişkin sanayinin genel bir farkındalık eksiği vardır. Mevcut sistemler için sızıntıları tamir eden ve engelleyen agresif en iyi uygulama teşvikleri ve bakım programları enerji tasarruflarını hemen neticelenmesi ve işletme maliyetlerinin düşüşünü sunarken, yeni sistemler için, basınçlı havanın verimli kullanımı daha iyi pnömatik tasarımlar ve tamamlayıcı parçalar seçimi ile gerçekleştirilebilir.

www.parker.com