Ana sayfa Hot topıcs/Güncel DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ ÇÖZÜM ORTAĞI: ServIT

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ ÇÖZÜM ORTAĞI: ServIT

PAYLAŞ

Bilişim alanında geliştirilmiş en son teknoloji ürünlerini kullanarak müşterilerine profesyonel çözümler sunan ServIT, firmaların iş süreçlerine teknolojik destek vererek verimliliğini artırıyor. “Dijital Dönüşüm Çözüm Ortağı” olan ServIT, imalat sektörüne sunduğu hizmetler firmaların dijitalleşme süreçlerindeki güvenilir adresi oluyor. Firma yöneticilerine merak edilen soruları sorduk.

* Firmanız ve satışını yaptığınız ürün grupları hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

ServIT 2019 yılında imalat sektörüne yönelik çözüm sağlayıcısı olarak kurulmuştur. İmalat sektörüne bütünleşik projeler ile katkı sağlamayı hedeflemektedir. Üretim maliyetleri ve verimliliğe yönelik ürün ve danışmanlık hizmetleri ile ServIT, imalat sektörü firmalarının “Dijital Dönüşüm Çözüm Ortağı” olmak amacındadır. Firmamız içerisinde yer alan mühendislik grubu ile dördüncü endüstri devrimi olarak da adlandırılan ve bilişim teknolojileri, makina tabanlı öğrenme, enerji verimliliği, erişilebilirlik ve sistemler arası bağlılık gibi ilkeleri gözeten çözümler etrafında gelişen bir ekosistem oluşturmaktadır. Bu ekosistem içerisinde müşterilerine aşağıdaki çözüm gruplarını sağlayabilmektedir: ServIT’nin doğrudan ürün portföyü aşağıdaki gibidir:

* Advantech sistem entegratörleri için endüstriyel IOT&otomasyon çözümleri alanında global bir oyuncu. Yapmış olduğunuz iş birliği hakkında bilgi alabilir miyiz?

ServIT olarak, sağlanan tüm mühendislik çözümlerinde müşterilerine anahtar teslimi proje sunabilmek ve bu çözümlerin uçtan uca çalışırlığını analiz edebilmek amacıyla Advantech ile bir iş birliğine gidildi. Mevcut yazılım çözümlerini tamamlayabilmek için donanımsal IoT ürünleri alanında da Advantech’in “Industrial IoT Focused Partner” seviyesinde çözüm ortağı oldu. Bu iş birliğinin verimliliğini; Advantech’in sahip olduğu vizyon çerçevesinde sunduğu bütüncül çözüm porföyü ile almaktayız. Bu vizyonunu endüstriyel uygulamalarda sunduğu global bulut yapısına uygun sistem bütünleştirme ve çözüm paketi geliştirme becerileriyle görmekteyiz.

* “Dijital Dönüşüm Çözüm” ortağı olduğunuz akıllı fabrikalarda, Advantech’in sunduğu teknoloji ve çözümleri ne gibi avantajlar sağlıyor?

ServIT, özellikle verilerin toplanması, iletilmesi ve sonrasında IoT platformları aracılığıyla karar destek sistemlerine eriştirilmesini hedeflemektedir. İstenen analitik üretimi sonrasında üretim planlama, optimizasyon, uzaktan yönetim, hata ve arıza yönetimi, kestirimci/ önleyici bakım uygulamaları gibi birçok çözümün müşterilerde çalışmasının sağlanması ile sahadaki otomasyonun bir iş faydasına dönüşmesi sağlanmaktadır. Bu bakış açısıyla Advantech’in özelleşmiş ve liderleşmiş donanımsal çözümleri, müşterilerde doğrudan karar alma süreçlerinin bir parçası haline gelmiştir.

* Üretimde dijitalleşmenin geleceği hakkında bilgi alabilir miyiz?

Dijitalleşme, üretim şirketlerinin mevcut çehrelerini bütünüyle değiştiriyor. Şirketler yenilikçi teknolojiyi uyguladıkça ve temelde farklı niteliklere sahip yeni çalışanlar aradıkça, dijital fabrikalar ile üretim dönüşüme uğruyor. Önde gelen üretim şirketleri, üretimi ve tüm tedarik zincirlerini dijitalleştirmek için bir dizi anahtar teknoloji kullanıyor. Bunlar arasında büyük veri analitiği çözümleri, uçtan uca, gerçek zaman planlaması ve bağlanabilirlik, otonom sistemler, dijital ikizleme ve uzmanlık artırma gibi alanlar yer alıyor. Bu teknolojiler, önemli verimlilik kazanımları sağlar ve şirketlerin, genellikle bir parti büyüklüğünde, oldukça özelleştirilmiş ürünler üretmesine olanak tanır. Dijitalleşmenin etkisi, ancak şirketler gerçek zamanlı olarak ana tedarikçilerine ve kritik müşterilerine bağlandıklarında gerçekleşir. 

* Dijital fabrikalar sizce nasıl olacak ve firmalara neler kazandıracak?

Üretimde dijitalleşmenin aşağıdaki üç kazanımı önemli ölçüde sağlayacağının öngörüyoruz:

  • Üretimde toplam ve bileşen bazlı verim artışı
  • Müşterilere yönelik özelleştirilmiş çözümlerin artışı
  • Dijital teknolojilerin mevcut çözümler ile entegrasyonunda artışBu bağlamda dijitalleşme ajandasına sahip müşterilerde aşağıdaki çözümlerin giderek önem kazanacağını değerlendiriyoruz:
  • Akıllı bağlı fabrikalar
  • Süreç izleme ve görselleştirme
  • Otonom Lojistik
  • Büyük veri ile entegre süreç/ kalite optimizasyonu
  • Entegre ve optimize edilmiş üretim planlaması
  • Üretim varlıklarının modüler hale getirilmesi
  • Esnek üretim metodlarının üretilmesi

* Dijital dönüşümün birçok fırsat yaratmasındaki nedenler sizce nelerdir?

Aslında bu sorunun cevabı insan ilişkilerindeki cevap ile aynı. Sistemler arası sinerji üretim miktarlarının artımına, maliyetlerin düşüşüne, müşteri beklentilerinin karşılanabilirliğine doğrudan etki edebilmektedir. Ayrıca dışarıyla iletişim sağlamayan ve ürettiği ya da işlediği veriyi kullandırmayan sistemler dijital dönüşüm ile ya dönüşecek ya da yerini yeni nesil ve veriyle yönetilen sistemlere bırakacaktır. Bu anlamda uzmanlıkların da değişeceğini düşünebiliriz.

* Endüstriyel IoT ile üretim noktalarındaki verinin toplanması ve daha sonrasına taşınmasında yeni ve avantajlı teknolojilerden bahsedebilir misiniz?

Günümüzde yapacağınız her bir birim yatırımın toplam üretime katkısını hesaplamamız gereken bir durumdayız. Özellikle üretim sahalarında, fabrika alanlarında yerleştireceğiniz her yeni makina için üzerinden veri alabilmek için yapacağınız büyük altyapı yatırımları da beraberinde IP tabanlı sistemlerin kurulması yani fabrika içi bilişim ağlarını kurulmasını düşünebiliriz. Dolayısıyla hiçbir zaman yeni bir makinayı kurup işinizi tamamladığınızı düşünemiyorsunuz. Ayrıca mevcut fiziksel koşullar ya da kısıtlar sebebiyle de mümkün olduğunca pratik bir şekilde bu ihtiyaçları karşılamanız gerekmektedir. Advantech portföyünde yer alan, LoRaWAN, LPWAN, NB-IoT gibi teknolojilerin kullanıldığı ve makinalar üzerinden verilerin doğrudan makine arayüzleri veya sensörler ile alındıktan sonra protokol karşılamasını ve dönüşümlerini yapan çok küçük boylu ve çok ekonomik çözümler ile bu pratikliği sunabiliyoruz. Bu sayede müşterilerin mevcut ortamlarında büyük altyapısal yatırımlar ya da yer değişiklikleri olmadan çok uzak mesafelere gitmek mümkün. Bunu LoRaWAN ile 5 km’lik alanlarda test ettik ve başarılı sonuçlar aldık. Ayrıca bu cihazların kendi üzerlerinde yer alan bataryalar ile çok uzun çalışma ömürlerine sahip olduklarını ve koy-unut mantığı ile çalıştırabildiğimizi ifade etmek isterim.

www.servit.tech