PAYLAŞ

Dünyanın en hızlı ve en büyük feribotlarından biri olan HSS Stena Explorer, dev bir yüzer ofise dönüştürülmek üzere Türkiye’ye geliyor. Karadeniz Holding tarafından satın alınan feribot, dönüşüm işleminin ardından iştirak şirketlerden Karmarine’in Yalova’daki tersanesinin genel merkezi olacak. Dikey rüzgar türbinleri ve yüksek teknoloji güneş panelleri ile kendi enerjisini üretecek olan dev tesiste, Valmet Damatic XD entegre kontrol sistemi kullanılıyor.

İnşaa edildiği dönemin en büyük ve en hızlısı olan HSS Stena Explorer, geçtiğimiz Ekim ayında Karadeniz Holding’e satıldı. Yüksek teknolojili yüzen bir ofise dönüştürülmek üzere Yalova’ya demir atan gemi, altın çağını yaşadığı dönemde 50 knota ulaşan inanılmaz hızıyla İrlanda Denizi’ni sadece 99 dakika gibi kısa bir sürede geçebiliyordu.

Valmet Damatic XD entegre kontrol sistemi kullanılan dev yüzer ofis, kendi enerjisini kendisi üretecek

1994 yılında Finnyards Ltd. tersanesinde inşaa edilen feribotta Valmet Damatic XD entegre kontrol sistemi kullanılıyor. Valmet Damatic XD entegre kontrol sisteminde 5000’e yakın I/O (giriş/çıkış) kullanılarak, başta geminin seyir ve kendi enerji üretimi için sahip olduğu 4 adet LM 2500 gaz türbin ve jeneratörlerden oluşan enerji bloğunun kontrolü ve uzaktan izleme olmak üzere sintine-ballast kontrolü, elektrik dağıtım izleme-kontrol ve makine ve genel alarm izleme fonksiyonları olmak üzere gerekli bütün kontroller dağıtılmış-entegre kontrol sistemi mimarisiyle gerçekleştiriliyor.

valmet_logoValmet Hakkında

1797 yılında Tamfelt adı altında kurulan Valmet, iki yüz yılı aşkın köklü geçmişi ile Selüloz, Kağıt, Enerji ve Proses Otomasyon Sistemleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Genel merkezi Espoo, Finlandiya’da bulunan Valmet, globalde 33 farklı ülkede, 130 farklı lokasyonda ve 12.000’den fazla profesyoneliyle müşterilerine hizmet vermektedir.

1999 yılında faaliyetlerini Metso çatısı altında toplama kararı alan şirket, yatırımcıların 2013 yılında aldığı yeniden yapılanma kararı ile birlikte Selüloz, Kağıt ve Enerji departmanlarını Valmet’e devretmiştir. Son olarak 2015 yılı Nisan ayı itibari ile Proses Otomasyon bölümünü de Valmet satın almıştır. Buna göre selüloz, kağıt, enerji, servis ve proses otomasyon bölümleri Valmet bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Dışarıdan destekli bakım ve onarım temininden başlayarak, fabrika ve tesis geliştirme ve yedek parça sağlamaya kadar uzanan bir yelpazede hizmet veren Valmet’in sunduğu güçlü teknoloji; kağıt hamuru fabrikaları, kağıt, mukavva, temizlik kağıdı üretim makinalarının yanı sıra çevre çözümleri ve enerji üretimine yönelik güç santrallerini de kapsamaktadır. Otomasyona ilişkin geliştirdiği ileri düzey çözümleri ise, basit ölçümlerden fabrika ve tesis çapında anahtar teslim otomasyon projelerine dek geniş bir yelpazede sunulmaktadır.

www.valmet.com