Ana sayfa OTOMASYON OKULU Elektrik Dağıtım Sisteminde Enerji Hatları Üzerinden Haberleşmede Geniş Bant Haberleşme

Elektrik Dağıtım Sisteminde Enerji Hatları Üzerinden Haberleşmede Geniş Bant Haberleşme

PAYLAŞ

ÖZET

Geleneksel elektrik şebekeleri elektriğin santrallerden üretilerek son kullanıcıya iletim ve dağıtım sistemleri üzerinden iletilmesi üzerine kurulmuştur. Enerji akışı tek yönlü olup buna paralel olarak bilgi akışıda tek yönlü haldedir. Akıllı şebeke kavramında ise hem bilginin hem de enerjinin iki hatta çok yönlü iletimi söz konusu hale gelmiştir. Şebekenin işletilmesinde haberleşme altyapısının güvenilirliği, mevcudiyeti ve işletme kolaylığı önem taşımaktadır. Cihazlar ve sistemlerin haberleşmesi özellikle otomatik sayaç okuma sistemi ve SCADA sistemleri için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma ile Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. (KCETAŞ) görev bölgesi içerisinde haberleşme imkanı olmayan Erciyes Tekir Yaylasındaki tesisler için geniş bant haberleşme ARGE projesi ve sonuçları sunulacaktır.

Anahtar kelimeler: Akıllı Şebekeler, Geniş Bant Haberleşme

Giriş:

Elektrik enerjisiz bir hayatı artık düşünemeyiz; iletişim sektörü, üretim ve hizmet sektörü elektrik olmadan bir işe yaramaz noktaya gelmiştir. Enerjiye özellikle elektrik enerjisine bağımlılığımız her geçen gün artmaktadır. Edison ve Tesla’nın yaptığı atılımlarla elektriğin üretimi, iletimi ve dağıtımı konusunda temel prensipler oluşturulmuştur. Geleneksel elektrik şebekesinde üretilen elektrik tüketiciye kadar ulaştırılmakta, tüketime bağlı olarak üretimin dengelenmesi sağlanmaktadır. Geleneksel şebekede bilgi ve enerji akışı tek yönlü olup iki yönlü enerji ve bilgi akışı ihtiyacı dağıtık üretim tesislerinin şebekeye entegrasyonu ve smartgrid kavramı ile ortaya çıkmıştır. Smart Grid’in tanımına baktığımızda; “Verimli, güvenilir ve birbirleriyle eşgüdümlü olarak çalışan, her biri otomasyona tabi bir çok iletim ve dağıtım sisteminden oluşan bir güç sistemidir.”, “Acil durumlarda kendi kendini iyileştirme özellikleri olan ve üretim/iletim/dağıtım şirketi ile enerji pazarının ihtiyaçlarına karşılık veren bir güç sistemidir.”, “Sayısı milyonlarla ifade edilen müşteriye hizmet veren ve gelişen dijital ekonominin ihtiyacı olan zamanında, güvenilir ve uyarlanabilir bilgi akışını sağlayan bir akıllı haberleşme altyapısına sahip bir güç sistemidir.” tanımlarıyla karşılaşmaktayız. [EPRI] Yukarıda bahsedilen tanımların hepsi smartgrid tanımı için geçerlidir. [1].

Akıllı şebekeden beklentilere bakıldığı zaman [2]

  • Ucuz ve temiz enerji, yenilenebilir kaynakların sisteme entegrasyonu.
  • Her ölçekte, dağınık üretim ve depolama ünitesinin şebekede aktif kullanımı ve merkezi olmayan (decentralized) ağ topolojilerinin sağlayacağı imkânlar. Örneğin, talep tabanlı yük yönetimi (Demand Side LoadManagement) uygulamaları gibi.
  • Enerjinin üretim ve tüketim noktasında daha aktif ve yerel (Domestic) birimler.
  • Üretim, iletim, dağıtım ve tüketimde verimi artırmak, yüksek kaliteli elektrik enerjisinin sağlanması.
  • Bilimsel gelişmelerin, hayata uygulanabilirliğini artırmak.
  • Kendi kendini onaran sistem (Enerji kesintilerini önleme, kesinti sonrası kısa sürede toparlanma )
  • Self-Healing, saldırı veya doğal afet gibi durumlarda sistemin yük akışını otomatik olarak ayarlaması.
  • Elektrik enerjisi pazarının gelişmesi
  • Kayıp/kaçak sorunlarını çözmek
  • Gerçek zamanlı üretim-talep dengeleme (Real-time energy balance)

Bütün bu beklentilerin hayata geçirilmesi için gerekli olan hızlı, sürekli ve etkin bir haberleşme altyapısının oluşturulması gerekmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri mevcut şebekelerinin smartgrid yapısına dönebilmesi için kurulan ve kurulacak olan SCADA, OSOS, yük yönetim sistemleri, arıza yönetim sistemleri vb teknolojik altyapıların birbirleri ve tüketiciler ile sürekli bilgi akışının sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde GSM ve Telekom altyapısı her ne kadar çoğu bölgeleri kapsasa da elektrik şebekesinin bulunduğu ancak iletişimin bulunduğu bölgeler de bulunmaktadır. Kayseri örneğinden bakılacak olunursa Erciyes Dağı kayak merkezinde bulunan bazı trafo binaları merkez ile hiçbir şekilde haberleşememektedir. Sistemin arıza yapıp yapmadığı yada hangi trafonun arıza yaptığı bilinememe durumundadır. Bu durumu gidermek için dağıtım hatları üzerinden haberleşme düşünülmüş ve EPDK ARGE bütçesinden bu bölgede bulunan enerji hatları üzerinden ARGE çalışması başlatılmıştır. Bu çalışmada yapılan ARGE çalışmasının detayları anlatılacaktır.

Akıllı Şebekelerde Kullanılan Haberleşme Türleri:

Akıllı şebekelerde sistem içerisindeki her bileşenin sunduğu veri miktarı katlanarak artacaktır. Çok miktarda verinin iletilmesini güvenli, hızlı ve doğru bir şekilde sağlamak önem arz etmektedir. Özellikle akıllı şebekelerin temel taşlarından biri olan akıllı sayaçların kullanımı, yüksek miktarlı veri transferini içermektedir. Bu veri hassas olmakla birlikte gizlidir ve bu veriye erişim, belirli personel arasında sınırlandırılmalıdır. Akıllı sayaç verisinin, hiçbir manipülasyon yada yanlış hesaplama olmadan tüketicinin enerji tüketimini ve şebekenin durumu ile ilgili bütün bilgileri içermesi de aynı oranda önemlidir. Akıllı şebekelerde standartlaşma yolunda olan ve standartlaşmış bazı haberleşme ağları, enerji kesintisi durumunda bile akıllı şebeke sisteminin işletimini ve dağıtım otomasyonunu desteklemelidir. Bununla birlikte seçilen iletişim teknolojileri uygun maliyetli olmalı; yeterli veri hızı, güvenlik özellikleri, bant genişliği ve güç kalitesini sağlamalıdır [3].

Akıllı şebekelerde haberleşme, büyük ya da küçük çaplı coğrafik alanları kapsayabilir. Bu açıdan haberleşme teknolojileri genellikle geniş alan ağ (widearea network WAN), yerel alan ağı (neighborhoodarea network NAN) ve ev içi ağ (homearea network HAN) olarak sınıflandırılabilir. WAN elektrik dağıtım şirketi kontrolündeki bölgeleri, NAN aynı transformatörden beslenen ev grubunu ve HAN ise bir evi karşılamaktadır. Bunlara ilave olarak bölgesel alan ağıda (fieldareanetwok FAN) akıllı şebekeler yapısında kullanılmaktadır.

Bu ağlar için kullanılan haberleşme altyapıları;

  • Kablosuz haberleşme;
  • Kablolu haberleşme

altyapıları olarak kullanılabilir.

  1. Kablosuz haberleşme:

Kablosuz haberleşme teknolojileri havadan iletilen sinyalleri kullanmakta ve bu nedenle kablolamaya ihtiyaç duymamakta, uç noktaların konumları esnek olmakta ve kablosuz sinyaller fiziksel olarak erişimin zor olduğu bölgelere ulaşabilmektedir. Bu grupta en yaygın olarak kullanılan teknolojiler

ZigBee: ZigBee kısa mesafeli, düşük veri hızına sahip, enerji verimli bir kablosuz teknolojisidir ve IEEE 802.15.4 standart tabanlıdır.

Z-wave: Kısa menzilli, düşük veri hızına sahip bir kablosuz RF ağ standardıdır.

Wi-Fi: IEEE 802.11 standardına sahip olan ve çoğu kişi tarafından bilinen kısa mesafeli haberleşme standardıdır.

LoRa: Uzun mesafeli Wifi teknolojisidir.

WiMAX: “Mikrodalga erişimi için dünya çapında müşterek erişilebilirlik (WorldwideInteroperabilityforMicrowave Access – WİMAX)” yaklaşımı; sabit ve mobil noktadan noktaya haberleşme açısından, geniş bantlı kablosuz erişim için geliştirilmiş olan IEEE 802.16 standart tabanlı haberleşme sistemidir.

Hücresel haberleşme: 1980 li yıllarda analog telefonlar ile başlayan bu standart 2G, 3G, 4,5 G standartları ile günlük hayatımızda GSM GPRS haberleşme standardıdır.

Bilişsel radyo: IEEE 802.22 standardı CR tabanlı, lisanslı kullanıcılar tarafından kullanılmayan TV bantlarına lisanssız kullanıcıların erişimini sağlayan 802.22 standardına sahip haberleşme alt yapısıdır.

  1. Kablolu haberleşme teknolojileri:

Kablo hattı haberleşmesi: Fiber optik ve haberleşme kablosu olarak hizmet vermektedir. Burada ilave olarak kablo çekme ve işletme maliyeti vardır.

Enerji hattı üzerinden haberleşme: Elektrik şebekesi otomasyonu için ilk adımlar powerline communication PLC teknolojisi kullanılarak atılmıştır. PLC, veri haberleşme alanı olarak genellikle düşük ve orta gerilimli enerji hatlarını kullanmaktadır. PLC, yük kontrolü ve uzaktan ölçüm için bazı elektrik şirketleri tarafından kullanılmıştır. Güç hatları sayaca zaten ulaştığından, basitçe akıllı sayaç sistemine adapte edilebilir. PLC, harici bir kablolama maliyeti içermediğinden HAN, NAN ve FAN için uygun kabul edilmektedir. PLC teknolojisinin ilk zamanlarda dar bantlı olarak işletilmiş ve tüketici uygulamalarının gereksinimleri nedeniyle geniş bantta işletilmeye başlanmıştır. Geniş bant işletimin gereksinimi şekil 1 de gösterilmektedir.

Şekil 1 Geniş bant gereksinimi

Enerji Hatları Üzerinden Geniş Bant Haberleşme:

Güç hatları üzerinden geniş bant haberleşme (BPL) yaygın olarak güç hattı haberleşme/taşıyıcısı (PLC) veya güç hattı telekomünikasyonu (PLT) olarak bilinir. Bu teknoloji güç hatları üzerinden ses ve internet verisi iletimi teknolojisidir. BPL yüksek frekanslı veri sinyallerini müşteriye enerji taşıyan elektrik güç kabloları üzerinden iletmesidir. BPL tabanlı PLC teknolojisi ilk olarak AT&T Bell telefon laboratuvarlarında geliştirilmiştir ve o zaman da elektrik şebeke işletmecileri tarafından iç mekanlarda düşük veri transferi uygulamaları için kullanılmıştır. [4]

Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. görev bölgesi içerisinde yer alan Erciyes Tekir yaylasında bulunan şekil 2 de tek hat şeması gösterilen trafo merkezlerinin bulunduğu alanda GSM, Telekom veya telsiz haberleşmesi bölge şartlarından dolayı yapılamamaktadır. Erciyes kayak merkezini besleyen trafoların ve trafo binaların içerisindeki diğer teçhizatlar hakkında bilgi alınamamaktaydı. EPDK 2015 yılı ARGE projesi olarak “Dağıtım Hatları Üzerinden Geniş Bant Haberleşme Projesi” başvurusu yapılarak bölgede mevcut olan OG yer altı kablosu üzerinden haberleşme imkânı araştırılmıştır.

Bu alandaki uygulamada 15 istasyon mevcuttur. İstasyon listesi, yapılan bağlantılar ve istasyonlar arası kuş uçumu mesafeler tablo 1’de verilmiştir.

İstasyon Adı İstasyon Kodu Bağlantı yapılacak İstasyon Adı Bağlantı yapılacak İstasyon Kodu Mesafe
DM20 TR1605 DM21 TR1604 4553 m
DM 20 TR1605 KASKI TR (SERÇEL DEPO) BÖTR192 1628 m
KASKI TR (SERÇEL DEPO) BÖTR192 TR1 BCTR25-26 756 m
TR1 BCTR25-26 TR2 BCTR24 491 m
TR2 BCTR24 TR3 BCTR27-28 886 m
TR3 BCTR27-28 TR4 AGTR43 1823 m
TR4 AGTR43 TR6 AGTR38 2150 m
TR6 AGTR38 DM 24 AGTR42 2182 m
DM 24 AGTR42 DM 25 AGTR44 500 m
DM 25 AGTR44 TR8B AGTR45 1650 m
DM 25 AGTR44 DM 22 AGTR40 1547 m
DM 22 AGTR40 Erciyes Kabin 2 TR1340 1460m
Erciyes Kabin 2 TR1340 DM 23 İtfaiye AGTR47 1000m
TR8B AGTR45 Orduevi yanı AGTR48 300m
Orduevi yanı AGTR48 DM 23 İtfaiye AGTR47 1700

Tablo1 – Erciyes Dağı Tekir Yaylasında bulunan trafo merkezleri.

Bu alandaki BPL OG hatları üzerinden geniş ağ bağlantısı DM20 ( TR1605)) istasyonundaki 3G bağlantısı ile KCETAŞ’ın belirleyeceği diğer istasyonlardaki 3G bağlantısının yedekli olarak çalışması hedeflenmiştir ve bu sayede SCADA bağlantısı bir istasyonda giderse, diğer istasyondan haberleşmesi sağlanmıştır.

Tüm istasyonlarda 24V DC yedek besleme bağlantısı mevcuttur. Tedarik edilen modemlerin de buna uyumlu olması ile kesintisiz haberleşme sağlanmıştır.

DM20 (TR1605) ile DM21  (TR1604) arası bağlantı Havai hat olup geri kalan tüm bağlantılar yer altı kabloludur ve şebeke gerilimi 31,5kV’dur. Çoğu hücre gaz izoleli olmakla birlikte bazı hücreler hava izole tiptedir.

Haberleşme için bağlantı yapılacak iki istasyon arasında karşılıklı coupler ve modem takılma zorunluluğu vardır. Bu coupler ve modemler aynı faza takılmalıdır. Projelendirme yapılırken her iki istasyon arası bağlantı ( her link) için Headend-Repeater çifti ayarlanmış, her modem çifti için eşsiz bir ID ve IP seçilmiştir. Aynı istasyondaki bir sonraki link için kullanılan modemlerin farklı ID’de olmasına dikkat edilmiştir.

Şekil2-Erciyes dağında yer alan trafoların şematik gösterimi
Şekil3-Coupler Cihazı

Hücrelerde elektrik kesintilerinin ardından montaj yapılacak faz belirlenmiş ve coupler cihazlar ve baraya montaj bakır kesitler hazırlanmıştır. Coupler cihazlar aşağıdaki belirtilen şekilde faza bağlanacak kısımdan, silikon izolasyon kısmından, Toprak bağlantılarından ve modeme giden BNC konnektörden oluşmaktadır. Faz kablosunun zırhı topraklanmış olmalıdır.

Coupler cihazların montajı esnasında aşağıdaki talimatlara uymaya özen gösterilmiştir.

Hem toprak bağlantısı hem de faz bağlantıları mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmıştır. Uzatılması gereken durumlarda modem bağlantısının hücre dışına çıkarılması gerekliliği nedeni ile bu BNC uçlu kablo uzatılmıştır. Azami kablo uzunluğu 2-3 m olarak kullanılmıştır. Sadece TR7B’deki TR8B’ye giden link’n coupler bağlantı kablosu yaklaşık 5 m’dir.

Şekil5-Coupler cihazının montaj edilmiş hali

Montajların ardından TR8B modemi ile TR7A istasyonlar arası bağlantı Ping atılarak test edilmiştir ve kesintisiz stabil haberleşme sağlanmıştır. Diğer kısımda DM20  modemi ile TR4  istasyonlar arası bağlantı Ping atılarak test edilmiştir ve kesntisiz stabil haberleşme sağlanmıştır. Bu sayede SCADA istasyonun olduğu noktalara kadar iletilen veri buradan SCADA ana merkezine iletilerek kesintisiz iletişim sağlanmıştır.

SONUÇ

Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. görev bölgesi içerisinde kendisine ait kablolu şebekenin bulunduğu yerlerde kendisine ait iletişim altyapısını kurabilmektedir. Bu durum hem işletme maliyetlerini azaltmakta hem de güvenilir bir sistem işletimini sağlamaktadır. Ancak denemeler neticesinde bu sistemin 2000 m uzunluğa kadar olan kablo mesafelerinde etkin olduğu 2000 m geçen noktalarda ise kullanılan kabloların haberleşme kablosu olmayıp enerji kablosu olmasından dolayı işlemediği görülmüştür. Gelecekte AG seviyesinde de benzer çalışmanın yapılarak sistem etkinliği araştırılacaktır.

KAYNAKÇA

[1] K.TANRIÖVEN, S.YARARBAŞ “Geleceğin elektrik dağıtım şebekesi Smart Grid” Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Sempozyumu 2011 Elazığ

[2] http://cms.inonu.edu.tr/tr/cms/eemuh/icerik/3642

[3] Z.Lu. W. Wang  “Cybersecurity in the smaart grid: Survey and challenges computer networks” Elsevies cilt 57 no 5 1344-1371 2013

[4] Broadband over power lines (BPL) developments and policy issues DSI/ICCP/CISP (2008)3/FINAL

Kürşat TANRIÖVEN

Elk.Yük.Müh.

Kayseri ve Civarı Elk. Türk A.Ş.

kursat.tanrioven@kcetas.com.tr
Prof.Dr. Ferhat DALDABAN

Erciyes Üniv. Mühendislik Fakültesi

Elek.-Elektronik Mühendisliği Bölümü

daldaban@erciyes.edu.tr
Ali Uğur ÇELİK

Elektronik Mühendisi

Z Telemetri

ali.ugur@ztelemetry.com