PAYLAŞ

Endüstriyel otomasyon sektörünün önemli temsilcilerinden Emerson yaklaşık 1 yıldır büyük bir değişim yaşıyor. Parça parça takip ettiğimiz bu dönüşümü ve önümüzdeki dönem stratejilerini Emerson Türkiye Automation Solutions Genel Müdürü Burak Gürkan’a sorduk.

  • Emerson nasıl bir değişim sürecinden geçiyor?

Emerson son dönemde önemli bir kabuk değişimi yaşadı. Bildiğiniz üzere daha önce 5 ana birimi vardı. Bir süre önce merkez yönetim 5 ana birimi 2’ye düşürmeye ve güçlü olduğu, uzman olduğu alanlara odaklanmaya karar verdi. Bu operasyon sürecinde ‘Emerson Network Power’ başka bir firmaya satıldı. Daha önce ‘Emerson Industrial Automation’ grubu içerisindeki bazı markalar da Japon bir firmaya satıldı. Ve bu grupta kalan markalarımız ‘Emerson Automation Solutions’ grubuna dahil oldu. Şu an ‘Emerson Automation Solutions’ ile birlikte ‘Commercial&Residantal Solutions’ olarak 2 ana iş kolunda faaliyetimize devam ediyoruz.

Emerson Automation Solutions bünyesinde Asco, Appleton, Branson gibi markaları barındıran proses yönetimi grubumuzdur. Commercial&Residantal Solutions ise; bünyesinde ProAct, Dixell, Rigrid gibi markaları barındıran çoğunlukla son tüketiciye hitap eden ve yine çoğunlukla endüstri dışı çözümler sunan grubumuzdur.

Bu operasyon ile çok daha güçlü bir yapıya kavuştuğumuzu söyleyebilirim. Yeni satın almalarla yeni yapılanmamızı daha da güçlendiriyoruz. En yeni satın almamız ise 3.15 milyar dolar bedel ile Pentair markasının vana grubu oldu.

  • Dünyadaki büyük gruplarda yeni trend, “kar eden her şirketi alabiliriz” değil de “uzmanlık alanlarımızdaki şirketleri alabiliriz” oldu sanki. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Satın almalar genellikle 3 nedenden dolayı oluyor. İlki, sizin alanınızda faaliyet gösteren küçük ama elinde özel bir teknoloji olan firmaların satın alınması. Örneğin kısa bir süre önce İngiltere merkezli Permasense isimli bir firmayı satın aldık. Bu firma metal yüzeylerdeki aşınma ve paslanmayı ölçüp, raporlama yapabilen bir teknoloji sahipti. Şimdi bu teknolojiyi biz kendi uygulamalarımızda kullanmaya başladık. Örneğin yoğun bir proses uyguladığımız tanklardaki aşınma ve paslanmaları uzaktan, anlık, kablosuz olarak takip edebiliyoruz. İkinci satın almalar ise ürün gruplarında bir boşluk var ise yapılan büyük alımlar. Tıpkı on-of vanalarda var olan boşluğumuzu Pentair’in vana grubunu satın alarak doldurmamız gibi. Üçüncü satın alma amacı ise ‘yerelleşmek’ için oluyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda Rusya’nın iç dinamikleri gereği satın aldığımız ve önemli başarılar sağladığımız satın almalar oldu. Türkiye’de de ileride satın almalar planlıyoruz. Ama kesinlik kazanan herhangi bir girişim henüz yok.

  • Her şeye rağmen 2016’nın ekonomik göstergeleri çok karamsar görünmüyor. Siz nasıl bir yıl geçirdiniz?

Şu an net büyüme rakamı veremiyorum ama çok belirgin bir büyüme rakamı yakaladık. 2015’e göre daha başarılı bir yıl oldu. Ülke olarak genel bir kriz seyri var ama geçmişte attığımız doğru adımlar ve çalışma arkadaşlarımın inanılmaz gayretleri sonucunda bu başarıya ulaştık. Şu zamana kadarki göstergelere baktığımızda ise 2017’nin 2016’dan daha iyi bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Emerson Türkiye olarak Avrupa’daki en hızlı büyüyen ülke olmamızın yanı sıra globalde de en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında ilk sıralardayız.

  • Global firmaların Türkiye ofisleri başarılı bir seyir izliyorlar ve bu başarı bölgedeki daha fazla ülkenin sorumluluğunun kendilerine verilmesiyle sürüp gidiyor. Örneğin bazı firmaların Türkiye ofislerinin sorumlukları Hindistan’a kadar dayandı. Sizde durum nasıl?

Emerson Türkiye olarak biz Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan’dan sorumluyuz. Emerson tüm dünyada yerinde yerel yönetim politikasını benimseyip uyguluyor. Örneğin Avrupa’da birkaç küçük ülke dışında tüm ülkelerin kendi ofisleri vardır. Ve bu ülkelerde çoğunlukla kendi ülkesinden, pazarı tanıyan yöneticiler bulunur. Bu politikadan dolayı bize daha fazla ülkenin sorumluluğun verileceğini öngörmüyorum.

Emerson Türkiye Automation Solutions Genel Müdürü Burak Gürkan
  • Yakın zamanda sektörde devrim niteliğinde olacağına inandığınız bir ürününüz piyasada olacak mı?

Bildiğiniz üzere Emerson büyük bir grup ve bünyesinde bir çok markayı barındırıyor. Sık sık çok iddialı olduğumuz ürünleri piyasaya sunuyoruz. Yakın zamanda duyurduğumuz ‘Plantweb Digital Ecosystem’ bu örneklerden önemli bir tanesi. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti için pratik ve elle tutulur bir uygulama. Örneğin bir rafinerideki birimin enerji verimliliğini nesnelerin internetini kullanarak nasıl hayata geçirdiğimizi kolay ve anlaşılır bir şekilde sunuyoruz. Bundan sonra da ‘nesnelerin interneti’, ‘Endüstri 4.0’ gibi sofistike olan kavramların nasıl pratik uygulamalara dökülebileceğini göstermek istiyoruz. Bununla ilgili Mart ayı gibi merkez ofisimizden üst düzey yöneticilerin katılımıyla bir lansman yapacağız.

Bizim iki tane temel mesajımız var. İlki; ‘Operasyon Mükemmellik’. Burada Emerson ürün ve teknolojilerini kullanarak verimliliğinizi nasıl arttırabiliriz, duruşlarınızı nasıl azaltabiliriz gibi konulara çözüm arıyoruz. Diğer ise ‘Proje Kesinliği’. Burada da yeni yatırımların henüz yatırım başlamadan önce tüm analizlerinin gerçekleşmesi sağlanıyor. Proses dizayn esneklikleri, alternatifleri incelendikten sonra en verimli yatırımın gerçekleşmesi için yol haritası belirleniyor.

  • Otomasyon sektöründe sizin tespit ettiğiniz trendler ve öngörüleriniz nelerdir?

Öncelikle insan kaynakları ile ilgili olumsuz bir trendden bahsetmek istiyorum. Artık insanlara fabrikada, üretimde çalışmak çekici gelmiyor. Emerson’un hem globalde hem de yerelde yıllardır özellikle yetenekli insanları endüstride çalışmaya teşvik eden eğitim ve kariyer programlarımız var. Aynı şekilde kadın istihdamının artmasına yönelik de çalışıyoruz.

Diğer bir trend ise ‘basitleştirme’. Ürün üretici firmalar hem ürünü satanlar hem de kullanıcılar için daha basit anlaşılır ve uygulanabilir ürünler üretme peşindeler. Biz de bu trendi takip ediyoruz. Ürün ve sistemlerimizin daha az elaman, daha az eğitimli elaman ile kullanılabilir olmasına dikkat ediyoruz. Bu sayede işletmeler daha verimli hale geliyorlar. Bugün hemen her sektöre baktığınızda uzun yıllardır aynı işyerinde çalışan personel sayısının çok azaldığını görürsünüz. Çoğunlukla genç, tecrübesiz personelle çalışıyorlar. Sonuçta, kullandığınız ürünler işe yeni başlayan birine kısa sürede öğretebileceğiniz basitlikte olmalı.