Ana sayfa Hot topıcs/Güncel ENDÜSTRİYEL BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ÇEYREK ASIRLIK BAŞARI: LİMA

ENDÜSTRİYEL BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ÇEYREK ASIRLIK BAŞARI: LİMA

PAYLAŞ

Çeyrek asırdır liderliğini koruyarak endüstriyel bilişim çözümleri sunan Lima, ağırlıklı olarak ulaştırma ve savunma sanayisine verdiği hizmetleri başarıyla sürdürüyor. Öncü firma, müşterilerine projelendirme ve satış sonrası teknik destek hizmetleriyle de uzun soluklu çözüm ortaklığı sunuyor. Lima Endüstriyel Bilgisayar Genel Müdürü Mehmet Bali sorularımızı yanıtladı.

Firmanız ve satışını yaptığınız ürün grupları hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

1995 yılında kurulmuş olan firmamız, içinde bulunduğumuz yıl itibari ile çeyrek asırlık bir süreci geride bırakmıştır. Firma unvanımızda yer alan “Endüstriyel Bilgisayar” ibaresinden de anlaşılacağı üzere Lima’nın kuruluşundan bu yana temel vizyonu zorlu koşullarda bilgisayar kullanımına ihtiyaç duyan sektörlere endüstriyel bilişim çözümleri sunmaktır. Geride bıraktığımız bu 25 yıllık sürede tekstilden madenciliğe, otomotivden gıdaya hemen hemen tüm sektörlere hizmet vermiş olmakla birlikte, son 15 yıldır savunma ve ulaştırma sektörlerinde daha yoğun olarak çalışmaktayız. Bu iki sektörün ortak noktaları sektöre özel, yüksek dayanımlı, kesintisiz çalışacak donanımlara ihtiyaç duymaları ve projelerin yıllara yayılan uzun süreçlere sahip olmasıdır. Endüstriyel bilişim ürünleri ile ağırlıklı olarak bu iki dikey sektörde hizmet verirken, ürün portföyümüze birkaç yıl önce dahil ettiğimiz yapay görme çözümleriyle de tüm endüstriyel sektörler için görüntü işleme çözümleri sunmaktayız. Bu çözümlerle otomotiv, ilaç, cam, kimya, gıda, ambalaj, elektrik-elektronik, tekstil başta olmak üzere balık çiftlikleri, endüstriyel tarım gibi bilişim teknolojilerinin nispeten az kullanıldığı yeni sektörlerde endüstriyel kamera ile kalite kontrol projelendirmeleri yapıp, çözümler sağlamaktayız. Satışını yaptığımız ürünleri, endüstriyel bilgisayarlar, gömülü bilgisayar bileşenleri, endüstriyel iletişim bileşenleri, sinyal toplama ve kontrol çözümleri, yüksek dayanımlı elektronik (Flash) diskler, endüstriyel kameralar, görüntü işleme yazılımları ve lens, aydınlatma, filtre, görüntü yakalama kartları gibi yapay görme bileşenleri ana başlıkları altında sıralayabiliriz.

Lima Endüstriyel Bilgisayar Genel Müdürü Mehmet Bali

Advantech sistem entegratörleri için gömülü sistemler ve otomasyon çözümleri alanında global bir oyuncu. Yapmış olduğunuz iş birliği hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türkiye’nin endüstriyel bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren en eski şirketiyiz. Advantech ile de 20 yılı aşan oldukça uzun bir iş birliğimiz mevcut. Ancak bizim bu sektöre girmemize önayak olan firma, o zamanlar için bilgisayar sektörünün amiral gemisi kabul edilen IBM’dir. Birlikte çalıştığımız süreç boyunca IBM’in endüstriyel bilgisayar donanımlarıyla hepsi ISO 500 listesinde yer alan birçok büyük firmanın üretim ortamları için çözümler sunduk. 1999 yılında IBM endüstriyel bilgisayar üretimini sonlandırma yönünde bir karar alınca proje çalışmalarımız için yeni bir donanım sağlayıcısı arayışına girdik. Global cirosu bugünkü ile kıyaslandığında çok daha düşük olsa da o dönemde de sektörün lideri olan ve gelecek vizyonundan etkilendiğimiz Advantech’in kapısını çaldık. Açıkçası başlangıçta bu iş birliğini proje ihtiyaçlarımızda kullanacağımız donanımları güvenilir bir kaynaktan tedarik etme amaçlı başlatmıştık. Fakat biraz Advantech’in yönlendirmesi, biraz da iç pazarda oluşan talep sayesinde bu iş birliği kısa bir süre içerisinde distribütörlük yapısına dönüştü. 2019 yılında açılan Advantech Türkiye ofisinin bünyesinde ekibimizin bir kısmı da yer aldı. Advantech’in farklı iki sektörü olan; gömülü ve endüstriyel IoT sektörlerinin her ikisinin de sunduğu bütün ürün ve çözümlerin projelendirilmesinde ve satışında yetkilendirilmiş tek ve en büyük iş ortağı konumundayız. Bu uzun süreçte Advantech’in farklı bölümleriyle yürüttüğümüz uzun soluklu birçok projede yakın bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında hem Advantech’i hem de Tayvan kültürünü yakından tanıma fırsatımız oldu. Bütün bunlar da aramızdaki köklü ilişkimizi sürekli güçlendiriyor.

Projelendirme ve satış sonrası teknik destek hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Projelendirme ve satış öncesi desteğini, savunma ve ulaştırma sektörü için sunduğumuz çözümler ve yapay görme çözümleri olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Savunma ve ulaştırma sektörü projeleri genellikle birkaç yıl süren uzun soluklu projeler oluyor. Birçok projede ana yüklenicinin yanı sıra, alt yükleniciler ve yazılım geliştiren iş ortakları da bulunuyor. Projelendirme çalışmasında bu paydaşların her biri ile ayrı ayrı ve birlikte görüşmeler yapıyor, firmamıza iletmiş oldukları istekleri ve ürün seçiminde hassas oldukları noktaları anlamaya çalışıyoruz. Ürün seçiminde oldukça titiz davranmak, projenin sürecini göz önüne alarak, ürünün uzun süre tedarik edilebilirlik durumunu kontrol etmek, olası ilave ihtiyaçlarda genişleme olasılıklarını dikkate almak gerekiyor. Ürün seçiminden sonra müşteri tarafında oldukça uzun bir geliştirme ve test dönemi başlıyor. Kısaca laboratuvar ve saha testleri diye adlandırabileceğimiz bu testler esnasında ortaya çıkan ilave talepler ve değişikliklere de imkanlar dahilinde cevap vermeye çalışıyoruz. Bazı özel durumlarda üreticiden ürün için ilave testler yapılmasını da isteyebiliyoruz. Sadece bu bahsettiğim süreçler bile bir yılı aşabiliyor. Yapay görme projeleri ise aslında ölçüm, görsel kontrol, tanımlama ve pozisyonlama diye adlandırabileceğimiz dört uygulamadan oluşuyor. Ancak ürün, ortam ve proje beklentileri o kadar büyük farklılıklar gösteriyor ki neredeyse her bir proje için terzi usulü yeni bir çözüm oluşturmak gerekiyor. Denetlenecek ürünün fiziki durumunun doğru analiz edilmesi, olası hataların sınıflandırılması, ortam koşullarının iyice incelenmesi ve belki de en önemlisi müşterinin bu çözümden beklentilerinin doğru anlaşılması gerekiyor. Bütün bunların netleştirilmesi sonrası bir çözüm oluşturulabiliyor. Üstelik çözümü tasarlarken tüm yapay görme bileşenlerini çok iyi tanımak, bu bileşenlerin birbirleriyle etkileşimlerini iyi hesaplamak gerekiyor. Yanlış seçilen bir bileşen tüm çözümü işe yaramaz hale getirebiliyor. Biz yapay görme çözümlerinde kullanılan bileşenleri de yine uzun süredir iş birliği yaptığımız sektör lideri firmalardan sağlıyoruz. Satış sonrası teknik destek kısmında ise müşterilerimizin her aşamada yanlarında oluyoruz. Kendimizi projenin bir paydaşı olarak görüyor ve projenin başarısı için müşterimize elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Devreye alma aşamasında ihtiyaç duyulması durumunda yerinde destek veriyoruz. Sahada yaşanan sorunlara hızlı ve etkili çözümler sağlamaya çalışıyor, gerektiği durumlarda üretici firmaları da devreye sokarak çözüm sürecini hızlandırıyoruz. Projelere katılımcılığımız ve satış sonrası vermiş olduğumuz yoğun destek sayesinde müşterilerimizin yeni projelerinde ilk tercihleri olmayı sürdürüyoruz. Açık konuşmak gerekirse, uzun süreli ve yüksek kaliteli bir hizmet vermeden hele ki savunma sanayi gibi kapalı çevrim çalışan bir sektörde bu kadar uzun süre iş yapabilmeniz mümkün olmaz.

Yapay görme ve savunma sanayinde dijital dönüşüm nedir?

Yapay görme süreci dijital dönüşümün tam anlamıyla en somut örneklerinden biridir. Bu teknoloji ile insanlık tarihinde ilk defa ürün kontrolü insan inisiyatifinden çıkmış, yerini insan müdahalesi olmaksızın denetim ve kontrol yapabilen görüntü işleme temelli bir dijital analiz sistemi almış oluyor. Son dönemlerde yapay zeka ve makine öğrenme becerilerinin de eklenmesi ile bu sistemler dijital çağın en yeni teknolojileri ile donanmış oldular. Savunma sanayi tarafından bakıldığında ise yoğun bir dijital dönüşüm yaşandığını görmemiz mümkün. Bu sektörde yer alan tüm araç gereçler çok daha yetenekli bilgi işlem sistemleri ile donatılıyor. Detaylarını burada çok paylaşamamakla beraber IP tabanlı kablolu/kablosuz haberleşme teknolojilerinin, oldukça güçlü veri işleme sistemlerinin, bulut uygulamalarının, görüntü işleme ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının bu sektörde yaygın olarak yer bulmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu da daha fazla işlem gücü ve bizim gibi firmalar için daha fazla iş fırsatı demek.

Savunma sanayisini şekillendiren dijital teknolojiler nelerdir?

Savunma sanayisini şekillendiren dijital teknolojileri şöyle sıralamamız mümkündür: Yüksek performanslı veri işleme sistemleri, özel bulut sistemleri (Virtual private cloud), artırılmış gerçeklik, IP tabanlı haberleşme, görüntü işleme, elektronik harp sistemleri, siber güvenlik ve insansız ve otonom araçlar.

Fabrikaların dijital üretim süreçlerinde Advantech’in sunduğu teknoloji ve çözümleri ne gibi avantajlar sağlıyor?

Advantech kuruluşundaki vizyon sayesinde 2000’li yılların başından itibaren bilişim (IT) ve operasyon (OT) teknolojilerine hizmet vermek üzere ürünler sunan bir şirket. Bazı yorumlarda nesnelerin interneti “IoT” kısaltması bu teknolojilerin birleşimi olarak açıklanarak teknolojinin süreçlere getirdiği katkı vurgulanmaktadır. Fabrikaların operasyonel ekipleri geçmişteki belirli markaların kapalı mimarili PLC sistemleri üzerine inşa ettikleri çözümlerini, IoT ve ona bağlı olarak Endüstri 4.0 terminolojisiyle dijitalleştirirken Advantech’in ürünleri ideal çözümleri sağlamaktadır. Advantech fabrikaların dijitalleşme çalışmalarını aşamalandırarak, bu aşamalara uygun donanım ürünlerini özelleştirilmiş yazılım platformlarıyla bütünleştirdiği “Hazır Çözüm Paketleri” geliştirmiş durumda. Bu paketleri sektör odaklı iş ortakları yardımıyla işletmelere sunulması için ekosistem programları başlatmıştır. Advantech’in fabrikaların dijitalleşme aşamaları için hazırladığı çözüm paketleri; sinyal toplama, ekipman bağlanabilirliği, görselleştirme, toplam ekipman etkinliği, tesis ve çevre gözetimi, ileri makine otomasyonu, enerji yönetimi, kestirimci bakım şeklinde birçok süreci kapsayacak şekilde hazırlanmış durumdadır. Advantech uç noktadaki sinyal toplama aşamasından, kenar bilgisayara ve buluta uzanan bütün platformları bütünleştirdiği WISE-PaaS platformunu Türkiye’de de yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu anlamda Advantech’in endüstriyel uygulamalarda sunduğu bütüncül çözüm portföyünü önemsiyoruz. Sensörlerle bütünleşen kenar çözümlerden global bulut çözümlerine uzanan ekosistemine sistem bütünleştiriyor.

Lima, savunma ve ulaştırma sektöründe uzun soluklu projelere imza atıyor. Lima, yapay görme çözümleriyle tüm endüstriyel sektörler için görüntü işleme çözümleri sunuyor. me ve çözüm paketi geliştirme becerisiyle sağladığı katkıyı çalışmalarımızda da görüyoruz. Biz öncelikle bu platformun içinde yer alan ileri makine otomasyonu mimarisi altındaki yapay görme teknolojilerini kullanan paketler üzerine odaklanmış durumdayız. Yakın gelecekte deneyimlerimize ve müşteri portföyümüze uygun olarak seçeceğimiz paketler için de destek vermeyi planlıyoruz.

5G’nin akıllı fabrikalara ne gibi etkileri olacağını düşünüyorsunuz?

5G; hücresel tabanlı kablosuz iletişiminde bant genişliği, kullanıcı sayısı ve dolayısıyla anlık veri transfer hızı ve hacmi için devrim niteliğinde bir artış getirmek üzeredir. Bu aşamanın süregelen dijitalleşme modellerinde hızlanma ve artan güvenirliğin ötesinde değişimler yaratmasını beklemekteyiz. Fabrikaların yerleşkeleri dışındaki en küçük yan sanayi işletmeleri, üretim ekipmanları, mobil lojistik birimleri, global yönetişim birimleri ve hatta müşteriye teslim edilmiş son mamulleriyle bile sürekli, güvenilir bir iletişim içinde olmaları olanaklı hala gelecektir. Bu iletişim uzaktan yönetim, verimlilik artımı ve esnek üretim konularında özlenen hedeflere ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. 5G teknolojisinin ekonomik ve yaygın kullanımının gerçekleşmesi halinde fabrika yerleşkesi içindeki bir kısım geleneksel kablolu ve kablosuz iletişiminde yerini alması beklenmelidir. AGV, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının bu teknolojinin en yaygın kullanım alanları olmasını beklemekteyiz. Bu uygulamaların yaşamakta olduğumuz acı COVID-19 deneyiminin zorunlu kıldığı şekilde, üretimin uzaktan gözetim ve denetimini olanaklı kılmada önemli rol oynayacağını şimdiden deneyimlemeye başladık. Mevcut 4.5G altyapısı zorlanarak artırılmış gerçeklik kullanan uzaktan bakım ve tedarik zincirinde yaygın ve derin bütünleştirme gibi projelerde başarılı sonuçlar alındığını gözlemliyoruz. Bu uygulamalar 5G ile daha akıcı ve yaygın olarak kullanılabilecektir. Asıl çarpıcı uygulamaları 5G ile donatılmış binlerce hareketli veya sabit aygıtın merkezi bir sunucudan komut almadan karşılıklı olarak, gerçek zamanda etkileştiği sistemlerde göreceğimizi düşünüyorum. Nesnelerin Interneti yani IoT bu aşamada tam olgunlaşmış olacaktır. Bu tür sistemlere fabrika dışında da, özellikle akıllı şehir, ulaşım ve savunma sanayisi çözümlerinde hazırlanmak gerekmektedir. İş ortağımız Advantech’le birlikte Lima olarak 5G’nin dijitalleşme süreçlerinde kapsamlı teknolojik sarsıntılar oluşturacağının bilincindeyiz. Gerek çözüm metodolojilerimizdeki yenilikler, gerekse hazırlanmakta olan donanım ürünlerimizle 5G için hazırlanıyoruz. Öncelikle 5G ile donatılmış mobil platformlarda çok farklı yapay görme çözümlerine gereksinim olmasını bekliyoruz.