Ana sayfa OTOMASYON OKULU Endüstriyel PC’ler: Endüstri 4.0 Trendinin Beyni mi?

Endüstriyel PC’ler: Endüstri 4.0 Trendinin Beyni mi?

PAYLAŞ

Eğer endüstriyel otomasyon dünyasını ve ilişkili haberleri yakından izliyorsanız, en çok söz edilen temaların “bağlanılabilirlik”; “izlenebilirlik”; ”Endüstri 4.0”, “Nesnelerin İnterneti” olduğunu fark etmişsinizdir.

Akıllı sensörler, daha iyi ve hızlı iletişim ve bağlanılırlık ise konsantre olunan diğer konulardır. Zira Endüstri 4.0 işletmelerde her noktayı sensörler ile kapsama alanına alırken, kablosuz haberleşme ve/veya kilometrelerce Ethernet kablosu ile sensörlerin verilerini istenilen noktada izleyebilmek amacı sağlanmaktadır.

Sahada bulunan çok fazla sayıda sensör sayılamayacak kadar çok veri üretir. Bu veriler kullanılmak için üretilmiştir. Ancak hiç kimse yararı olmayacaksa fabrikasında ağ kurmak için yatırım yapmayacaktır. Yani, toplanan sensör verileri, analiz edilerek verimliliği arttırmak için kullanılmalıdır. Analiz sonrasında da, eylemler verilerin içeriğine göre yeniden şekillendirilebilir. Bir problem mi oluştu? Bir müdahale mi gerekiyor? Bir uyarı oluşturup ilgilisinin bilgilendirilmesi mi gerekiyor? Bir değişiklik mi gerekiyor? İdeal olan, bu gerekenlerin neredeyse hiç insan müdahalesi olmadan kendi kendine gerçekleşmesidir.

Sistemi küçükten ele almak gerekirse. Akıllı cihazlar akıllı sistemleri oluştururken, akıllı sistemler de kendi kendine karar verebilen akıllı fabrikaları oluşturur.

Akıllı sistemlerin, veri işlemek için işleme gücüne ve aldıkları verilere dayalı olarak akıllıca hareket edebilecek açık, esnek yazılım platformuna ihtiyacı vardır. Endüstriyel bilgisayarlar, güçlü işlemcileri ile bu ihtiyacı karşılayacak ideal donanım çözümü sunar.

Bu özelliklerine ek olarak, endüstriyel PC’lerin esnekliği önemli bir faktör olacaktır. Yazılım, çalıştırılacağı fabrika ya da sahanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş olacağından, sahada kullanılacak endüstriyel bilgisayarlar da değişken ihtiyaçlara göre esnek olmalıdır. Esnek sistemler de fabrika verimliliği arttıran, farklı ürünlerin üretimi arasında daha kolay geçiş yapmayı sağlayan duruma izin verir.

Uluslararası bir kuruluş tarafında yapılan son araştırmaya göre, endüstriyel PC’ler için pazarın 2018 için yüzde 15’den fazla büyüyeceği tahmin ediliyor, Endüstri 4.0’a doğru yolculukta da, endüstriyel bilgisayarlar ve uygulamaları olacaktır.

Endüstriyel bilgisayarlar, endüstri 4.0 trendinin ilerlemesinde etken olurken, endüstri 4.0 trend ve uygulamaları da, endüstriyel bilgisayar teknolojilerinin gelişmesini destekleyecektir. Ek olarak, verileri işlemek ve verilere göre sistemi yönetmek için endüstriyel bilgisayarlara gelen veriler basit ve net olmalıdır. Bu durum akıllı fabrikaların oluşturduğu yüksek hacimli verilerle sistemin boğulmasını engellemek için de bir gerekliliktir. Zira eğer işlenecek bilgiler yeterince açık değilse, operatörün kendisine ulaşan verilerde kayıplar oluşması, sonuç olarak beklenen üretim verimliliğinin sağlanamaması durumu ortaya çıkabilir.

Operatörlerin ihtiyacı olan bilgileri verimli ve ergonomik olarak görüntülemek için arayüz hazırlayacak olan yazılımcılar da ayrı bir efor sarf edeceklerdir. Zira endüstriyel bilgisayarın işleyeceği verilerin temiz ve net hale getirilmesi için en çok zaman harcayacak olan meslek grubu yazılımdır.

İlk günleri su çarkları ve mekanik tezgahlar ile başlayan endüstriyel otomasyonun amacı, her zaman insan gücü yerine makineler kullanarak verimlilik yaratmak olmuştur. Bunu başarmak için fabrikalar insan müdahalesi gerektirmeyecek akıllı sistemleri talep edecektir. Endüstriyel PC’lerin daha fazla kullanılması, geleceğin endüstriyel otomasyonun gereksinimlerine yanıt vermek konusunda en büyük kolaylık olacaktır.

ICC Elektronik, AAEON by ASUS ve IBASE markaları ile bu büyüyen endüstriyel devrimde, ihtiyaç duyulan performansa sahip panel PC ve box PC ürünleri Türk kullanıcılara sunmaktadır.

Tamer Yigit
ICC Elektronik Türkiye
tamer.yigit@icc-turkiye.com