Ana sayfa OTOMASYON OKULU Endüstriyel PC’ler ne gibi testlerden geçmelidir?

Endüstriyel PC’ler ne gibi testlerden geçmelidir?

PAYLAŞ

Günümüzde, endüstriyel üretim ve hizmetler giderek karmaşık hale gelmektedir ve bu karmaşıklığı yönetebilmek için amacına uygun, güçlü ve sağlam endüstriyel bilgisayarlar gerekmektedir. Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da kendisini kanıtlamış bir firma olan ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Limited Şirketi’nin Dijital İş Geliştirme Sorumlusu Nidanur Cefa “bir bilgisayarın ne şekilde endüstriyel olarak isimlendirildiği” konusunda önemli bilgiler paylaştı.

IP65 Toz ve Sıvı Dayanım Testi

Endüstrinin en önemli gereksinimlerinden biri toz ve sıvı dayanımıdır. IPC4 ve ECOIPC4, bu güvenlik seviyelerine yönelik IP (International Protection) dereceleri ile yüksek koruma seviyeleri sunar. Her bir IP derecesi için farklı testler uygulanır. IP derecesi, yanındaki iki rakamdan oluşur. İlk rakam toz koruma derecesini belirlerken, ikinci rakam sıvı dayanımını belirler. Örneğin, IP65’te 6 rakamı, toz geçirmez olduğunu belirtirken, ikinci rakam olan 5, düşük basınçlı suya karşı korumalı olduğunu ifade eder. IP derecesi ne kadar yüksekse, ürün o kadar güçlü koruma sağlar. IP derecesinin sonraki rakamları, ikinci rakam 7 ise, bir metre derinliğe kadar suya batırılarak test edildiği anlamına gelir.

IPC4 ve ECOIPC4, en sık kullanılan derecelerden biri olan IP65 üzerinde durmaktadır. IP65 koruma testinde, ürüne 3 dakika boyunca 3 metre mesafeden 100 kPa basınçlı su sıkılarak ürüne su girip girmediği kontrol edilir. Sonrasında ise sıra toz testine gelir. IP6X muhafazaları için test edilecek eşyalar, toz haznesinde 2-8 saat boyunca ince taneli pudraya maruz bırakılır ve maruz kalma süresi, spesifik ürün için test koşullarına göre belirlenir.

Çevresel Dayanım Testi (Sıcaklık ve Nem)

Sıcaklık ve Nem Testi, birçok ürünün zorlandığı testlerden biridir. Bu testte, kendi markamız olan IPC4 ve ECOIPC4 ürünleri de dahil olmak üzere cihazlar, İklim Odası (Climatic Chamber) adı verilen bir kutu benzeri yapıda, 81 saat boyunca -5°C ile +55°C arasında değişen sıcaklıklara ve %0 ile %100 oranında neme tabi tutulurlar. Cihazın herhangi bir şekilde çalışma sıkıntısı yaşaması ve/veya cihaz ekranında su toplanması durumunda testten olumsuz sonuç alınır. Bu test, IPC4 ve ECOIPC4 ürünlerinin yüksek sıcaklık ve nem şartlarında sıkıntısız bir şekilde çalışabilme yeteneğini test etmek için yapılmaktadır.

Rastgele Vibrasyon Testi

Bu testte, IPC4 ve ECOIPC4 ürünlerimiz için X, Y ve Z eksenlerinden 1 saat boyunca 1G şiddetinde vibrasyon uygulanmaktadır. Bu test, fabrika ortamlarındaki vibrasyonların simüle edilerek, IPC4 ve ECOIPC4 ürünlerinin gelecekte titreşimli ortamlarda sorunsuz bir şekilde çalışabilme yeteneğini test etmek için yapılmaktadır.

Şok Darbe Testi

Kendi markamız olan IPC4 ve ECOIPC4 ürünlerimiz için bu test tipinde, X, Y ve Z eksenlerinde 20G şiddetinde darbe uygulanırken, çalışırken ve çalışmazken de 40G şiddetindeki anlık darbe 11ms boyunca uygulanır. Test sonuçlarına göre başarı durumu belirlenir ve iki testin sonucunun da pozitif olması gerekir. Bu test, IPC4 ve ECOIPC4 ürünlerinin yüksek darbe dayanıklılığına ve sorunsuz bir şekilde çalışabilme yeteneğine sahip olup olmadığını test etmek için yapılır.

EMC (Electromagnetic Compability) Testi

Tüm elektrikli cihazlar birbirlerine yakın olduklarında birbirlerini etkilerler. Örneğin; TV, telefonlar, radyolar ve yakındaki çamaşır makinesi veya elektrik hatları arasındaki parazitler bunlara örnek olarak verilebilir. Elektromanyetik uyumluluğun (EMC) amacı, tüm bu yan etkileri makul miktarda kontrol altında tutmaktır.

Fabrika ortamı, ev veya ofis ortamından oldukça farklıdır. Yüksek güçlü motorlar, kaynak makineleri gibi ev-ofis ortamında kullanılmayacak elektriksel güçteki cihazlar bu ortamların doğal bileşenleridir ve çalıştırıldıkları anda etraflarında yüksek manyetik alan yaratırlar. Özellikle kalkış anları dediğimiz yüksek akım çekilen anlarda etraflarında bir darbe oluştururlar ve bu sırada etraflarında korumasız bir elektronik komponent veya kart üzerinde düzensiz elektron geçişleri yaratırlar. Elektron akışının olmaması ya da düşük akım olması gereken bir noktada gerilim endüklenmesi cihazlarda kısa devre yaratabilir ve geri dönülmez sonuçlara sebep olabilir (besleme kartını yakması gibi).

Bu gibi durumların önüne geçmek için, ICC’nin kendi markası olan IPC4 ve ECOIPC4 modellerinde “Faraday Kafesi” kullanılır. Faraday kafesi, içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafaza olup, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüştür. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday tarafından keşfedildiği için “Faraday kafesi” adını almıştır. İletken teller ile ağ biçiminde kaplanmış ve topraklanmış her kafes, bu koruma sağlar. Ağ gözü sıklığı ve topraklama kalitesi korumayı arttırır. Dışarıdaki elektrik alan içeri etki edemez ve dış elektrik alanlar da içeri etki edemez. Yangın riski olan binalar, dışarıdan dinlenme ihtimali olan stratejik binalar, içeride telsiz ile haberleşilen ve dış parazitlerden korunması gereken yerlerde kullanıldığı gibi daha ufak boyutlu kafesler, ekranlı kablolarda ve endüstriyel ortamlarda kullanılması planlanan elektronik cihazlarda da kullanılır. Bu sayede kafes dışındaki tüm manyetik etkiler cihazı etkilemez.

Dokunmatik Ekran Dayanıklılığı Testi

Endüstriyel ortamlarda dikkat edilmesi gereken ince noktalardan birisi de ekran içeren endüstriyel PC’lerdeki ekran dayanıklılığıdır. Sürekli hareket halinde olan fabrikalarımızda taşıma işlemleri vb. işlemlerde ekranın düşmesi, ekrana bir cismin çarpması gibi senaryolara sıkça rastlanır ve endüstriyel sıfatı taşıyan ürünlerin bu darbelere karşı dayanıklı olması gerekir. Normal ekranlarda kullanılan cam ile endüstriyel PC’lerde kullanılan cam arasında kalınlık farkı olmadan dayanıklılık farkı yaratılmalıdır. Bu da kullanılan camın densitesi (yoğunluğu) arttırılarak elde edilir. ICC’nin kendi markası olan IPC4 ve ECOIPC4 gibi endüstriyel PC’lerde sert camlar kullanılmaktadır. 5H, 6H, 7H gibi sertlik derecelerinde üretilip monte edilen ekranlar bazı testlere tabi tutulurlar. Bunlardan birincisi baskı testidir. Bu testte 25mm çapında bir pres ile ekranın belirli noktalarına 30 kgf baskı uygulanır. Bu baskı sonucunda ekranda çatlama olmaması gerekir. Bu testten geçen ürünler ikinci dayanıklılık testine alınırlar. Bu dayanıklılık testinde 32 mm çapında 130 gr ağırlığında metal bir top 40 cm mesafeden ekranın belirli noktalarına düşürülür ve ekranda çatlama olup olmadığına bakılır. Bu testten de başarıyla geçmiş ürünler kutulanırlar ve kutulandıktan sonra son testlerine hazır olurlar.

Düşme – Hasar Testi

Endüstriyel kullanıma uygun ürünlerin, kullanıcıya ulaşana kadar uzun ve zorlu bir yolculuğu vardır. IPC4 ve ECOIPC4 gibi ürünleri de bu yollarda başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Kargo ekipleri ne kadar titiz çalışsa da, bazı durumlarda hatalar oluşabilir ve bu nedenle ürünler düşmelere karşı dayanıklı şekilde paketlenmelidir. IPC4 ve ECOIPC4 ile paketlenen ürünler, 92cm yükseklikten düşürülerek yetkililer tarafından incelenir ve olası hasarlar kontrol edilir. Köşelerden ve kenarlardan 45G darbe simülasyonu uygulanan ürünler, bu testler sonucunda güvenilirliğini kanıtlar ve müşterilerine sorunsuz şekilde ulaşır. Bu nedenle, IPC4 ve ECOIPC4 gibi ürünler, endüstriyel kullanım için güvenilir bir seçenek olarak tercih edilebilir.

Endüstriyel bilgisayarlar ile ilgili daha fazla bilgi için;

https://www.icc.com.tr/Home/EndustriyelPC

info@icc.com.tr