Ana sayfa Industry News/Endüstri GE ile Bereket Enerji Arasında Dev Anlaşma

GE ile Bereket Enerji Arasında Dev Anlaşma

PAYLAŞ

General Electric (GE), BEREKET Enerji iştiraki Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş ile Türkiye’deki tam kapsamlı santral çözümleri yetkinliklerine dikkat çeken kilometre taşı niteliğinde bir anlaşmaya imza attığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Muğla ilindeki Yatağan Kömür Santrali’nde bulunan üç buhar türbini ve jeneratörü için yenileme çalışması yapılacak. Proje, her yıl Avrupa enerji üretim sektöründeki isimleri bir araya getiren, Milano’da düzenlenen Power-Gen Europe 2016 konferansında duyuruldu.

Daha önceden devlete ait olan linyit kömürü yakıtlı Yatağan Termik Santrali, BEREKET Enerji’nin bağlı olduğu BEREKET Grup tarafından satın alınarak 2014 yılında özelleştirilmişti. BEREKET Enerji, tesisi satın aldıktan sonra tesisin çalışma ömrünü ve güç ünitelerinin kullanılabilirliğini artırmak adına bir modernizasyon süreci başlattı.

BEREKET Grup Kurucu Ortağı Ali Yağlı, sahibi oldukları Yatağan Enerji Santrali’nde olduğu gibi Türkiye’de enerji sektöründe tesisler özelleştirildikçe, eski güç ünitelerinin yenilenmesine ve güçlendirilmesine yönelik giderek artan bir modernleştirme trendi olduğunu belirtiyor. Yağlı,  “Türkiye’nin enerji talepleri giderek artış gösterirken santraldeki buhar türbin ve jeneratörlerin yenileme ve güçlendirme hedefimizi gerçekleştirmek adına GE ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu proje kapsamında, ünitelerin üretim miktarı artırılacak ve uzun vadeli güvenirlik elde edilecek; bakım çalışmalarına daha az sıklıklarla ihtiyaç duyulacak.

Proje, GE’nin Türkiye’deki ilk tam kapsamlı Buhar Türbini ve Jeneratörü modernizasyon projesi olarak öne çıkıyor. Modernizasyon çalışmalarının tesisin şu andaki 180 MW’lık (megavat) düşük üretim düzeyini yaklaşık 228 MW’a yükseltmesi bekleniyor. Üretim düzeyindeki bu artış, Türkiye’de ortalama 125 bin evin enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeyde olacak.

GE, anahtar teslim projesi için şirketin Kasım 2015’te satın aldığı Alstom Power tarafından tedarik edilen üç Zamech Buhar Türbinini gerçekleştirilecek yenileme ve güçlendirme çalışmaları ile Reaksiyon Tipi Buhar Türbini ile değiştirmiş olacak. (Yüksek Basınç Türbininin Tamamını, Orta Basınç Türbininin tamamını ve Alçak Basınç Türbininin iç kısmını yenileştirilip güçlendirilmek üzere).

Bu kapsamda BEREKET Enerji, Rus şirketi Electrosila imzalı (Power Machines) Dolmel H2 soğutmalı jeneratörlerini GE’ye ait üç Hava Soğutmalı Jeneratör ile değiştirecek. GE, ayrıca eski statik ikaz sistemini de yenileyerek üç yeni ikaz sistemi tedarik edecek. Şirket ayrıca, çalışanların eğitiminden ve ekipmanların kurulumu ile devreye alınmasından da sorumlu olacak.

GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel, “BEREKET Enerji ile Yatağan enerji santraline ilişkin imzaladığımız hizmet sözleşmesi, GE’nin Türkiye’deki enerji sektörüne uzun yıllara dayalı taahhüdünün ve bağlılığının bir göstergesini oluşturuyor. Bu proje aynı zamanda enerji santrallerinin verimliliğini ve çevre performansını artırmaya yönelik uzun vadeli hedeflerin desteklenmesini de yansıtıyor. Türkiye’de alanının ilk örneği olan böyle bir projeye imza attığımız için GE olarak gurur duyuyoruz. Alstom’u satın almamızla da birlikte artan yetkinliklerimizi, diğer tedarikçilerden gelen hizmet üretim ekipmanlarıyla daha da artırıyor, müşterilerimize aklınıza gelebilecek her türlü yakıt kaynağıyla en üst düzey verimliliği sunuyoruz” dedi.

BEREKET Enerji’nin Buhar Türbin ve Jeneratör ünitelerine yönelik proje hedefleri arasında, santralin kullanılabilirliğini yılda 8000 saat çalışma süresine kadar yükseltmek, tesisin ömrünü 15 yıl daha uzatmak ve tesisin nominal üretim düzeyini yaklaşık 228 MW’a kadar artırmak yer alıyor. Ekipmanın, planlanan 105 günlük bir hizmet dışı kalma süresi kapsamında teslim edilmesi ve kurulması gerekiyor.

GE, Polonya ve İsviçre’de bulunan üretim tesislerinden getirilecek üç buhar türbini ve jeneratör setini Mart 2017 ve Mart 2018 arasında aşamalı olarak teslim edecek. Tesisin Türkiye’nin ulusal şebekesine bağlı olan ilk ünitesinin en geç Haziran 2017’de tam enerji yükseltme kapasitesiyle ticari faaliyete geçmesi bekleniyor.