PAYLAŞ

GE Türkiye’nin desteği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul ICSG Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı 29-30 Nisan tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Fuar kapsamında bu yıl, ülkemizde akıllı şebekelerin, elektrik şebekeleri ile bağlantılarını, gündeme getirmek ve farkındalık yaratmak üzere “Akıllı Şebekeler ve Türkiye Elektrik Şebekesinin Mevcut Durumu ve Geleceği” ana başlıkları altında konunun tüm detayları ele alındı.

Kongre kapsamında, güç sistemlerini modernize etmek için geliştirdiği teknolojilerle dünyadaki en geniş ürün portföyüne sahip olan GE Enerji Yönetimi Dijital Enerji Teknik Strateji ve Politika Geliştirme Direktörü ve aynı zamanda Beyaz Saray Enerji Danışmanı olan John D. McDonald, “Enerjinin Geleceği: Akıllı Şebekeler ve Ötesi” başlıklı konuşması ile katılımcılara farklı bir perspektif sundu. Ana sanayide toplumsal trendler, yenilenebilirlerin birleşmesi, bütünsel çözümler, büyük veri, analitik ve işletmelerin veri yönetimi, endüstriyel standartlar vizyonu konularını ele alan McDonald, Türkiye’de entegre akıllı şebeke çözümlerinin ve teşvik edici düzenlemelerin önemine dikkat çekti.

Endüstriyel internet ile daha hızlı, güvenli ve düşük maliyetli bir yaşam geliyor

Elektrik ve bilgi teknolojisi altyapısının bir araya gelmesiyle oluşan akıllı şebeke sisteminin 21. yüzyılın enerji yönetim sisteminin belirleyicisi olacağını kaydeden GE Enerji Yönetimi Dijital Enerji Teknik Strateji ve Politika Geliştirme Direktörü John D. McDonald, endüstriyel veri haberleşmesinin gelişiminde toplumsal trendlerin öncül rolüne vurgu yaptı. Toplumsal trendlerden büyük veri ve sosyal medya kullanımının bu süreçte etkili faktörlerden biri olduğunun da altını çizen McDonald:

“Nesnelerin interneti kavramı ile akıllı makinalar, büyük veri ve çalışan insanların oluşturduğu güç; daha iyi, hızlı, güvenli ve düşük maliyetli bir yaşam getiriyor. Bu yüzden işletmelerin verilerin matamatiksel analizini yapması, bunun için de bilgi toplaması büyük önem taşıyor” dedi.

Akıllı şebekelerin bütünsel çözümleri ile aletlerden sistemlere bağlantılar kurulduğunu belirten McDonald, elektrik güç dağıtımı altyapı dayanıklılığının gerekliliğine dikkat çekti. Akıllı şebeke çözümlerinde ulaşılacak başarının teknoloji, standartlar ve uygulanan politikalarla doğrudan ilintili olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de enerji verimliliğinin artmasına katkı sağlıyoruz”

Enerji verimliliğinin Türkiye’de önemli bir gündem maddesi olduğun da altını çizen McDonald, akıllı şebeke sistemlerinin bu yolda atılacak en işlevsel adım olduğunu vurguladı. GE’nin, enerji talebinin önümüzdeki yirmi yılda yüzde 6’dan daha fazla büyümesi öngörülen Türkiye’de, artan enerji talebini karşılamaya yönelik yatırımlar yapmaya devam ettiğinin altını çizdi.

“GE olarak, yüzyılı aşkın süredir küresel arenada önemli teknolojik ilerlemelere öncülük yaptık. Bugün, uluslararası tecrübemizi yerli kaynaklar ve sektör bilgisiyle bir araya getirerek Türkiye’nin de şebeke modernizasyonuna katkı sağlıyoruz. Yerelleşmiş ürünlerimiz ile uygulamalarımızı Türkiye pazarının ihtiyaçlarına göre uyarlıyor ve arayüzleri de Türkçe olarak sunuyoruz. GE Türkiye, ülkemizdeki birçok elektrik dağıtım firmasına akıllı şebeke sistemlerini sunarak enerji verimliliğinin artmasına katkı sağlıyor.” dedi.

Her alana yönelik özel GE çözümleri

Şebeke modernizasyonu konusunda entegre çözümler üreten GE, elektrik, gaz ve haberleşme alanında coğrafi ve mobil tabanlı yazılım teknolojilerinin yanı sıra, şebeke otomasyonu olarak adlandırılan, elektrik enerjisinin emniyetli ve sürekli bir şekilde üretilmesini, iletilmesini ve tüketicilere dağıtılmasını güvence altına alan otomasyon, koruma ve denetim teknolojileri de sunuyor. Ayrıca elektrik enerjisi arzını sürekli ve kaliteli kılmak için, arızalı varlık ve bölgeleri tespit eden, beklenmedik kesintilerden meydana gelecek kayıpları en aza indirgeyen yazılım teknolojileri de GE’nin ürün portföyünde bulunuyor. Bunlar arasında elektrik şebekesini oluşturan kritik teçhizatın kullanım ömrünü, bakım sürelerini iyileştirecek, beklenmedik arızaları önceden teşhis edip üretim kaybının neden olacağı maliyetleri gideren algılama ve izleme teknolojileri dikkat çekiyor.