Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Hannover Endüstri Fuarı Mesajı; Tüketici Talepleri Endüstri 4.0’ın Önüne Geçebilir

Hannover Endüstri Fuarı Mesajı; Tüketici Talepleri Endüstri 4.0’ın Önüne Geçebilir

PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Almanya’nın en büyük bayramlarından biri Hannover Sanayi Fuarı’dır. Neden mi? Rakamlarla açıklayayım. Ülke dışındaki ekonomi faaliyetleri hariç yılda yaklaşık 1.3 trilyon dolar ihracat gerçekleştiren Almanya, bu gelirinin yaklaşık %75’ini sanayi ürünlerinden elde ediyor. “Parayı önce kazanmalısın ki sonrasında bayram yapabilesin” manifestosunun başlangıcı ise Hannover Sanayi Fuarı. Yeni ürünler, yeni teknolojiler genellikle ilk kez bu fuarda görücüye çıkıyor ve Alman endüstrisinin motivasyonunu tazeliyor.

Her yıl yaklaşık 1 hafta süren fuarın bu yıl ki vizyonu ve mesajları geçtiğimiz yıllara göre çok farklıydı. Yıllar önce ortaya atılan Endüstri 4.0 kavramının içini doldurma gayreti yine sürüyor fakat bu kez bambaşka dönüşümler bazen yüksek sesle, çoğunlukla da “sessizce” dile getirilmeye başlandı.

Bugün Hayatta Olanlar Ölmeden Robotlarla Yaşamak İstiyor

Geçiş süreleri hızla kısalan trendlerin insanoğlunu gitgide daha sabırsız, daha konformist bir evrime sürüklediği bir gerçek. Şu an hayatta olan ve orta yaşa kadarki dilim içerisinde OLAN bir çok insan, robotların sağlayacağı konfor ve eğlenceyi tatmadan ölmek istemiyor. Artık TV’lerde gördükleri, gürültücü ve hantal robotların çok ötesinde bir teknolojik sıçrama bekliyorlar. Ev işlerini yapan, çocuklarına refakat eden, onları eğlendiren robotlara bir an önce kavuşmak istiyorlar.

Fütüristik yaşam tarzına adeta tapan Japonya, tüketici robotu konusunda yıllardır çalışıyor ama şovlar dışında henüz bir icraat göremedik. Bu çalışmaları olumlu ama zaman kaybı olarak gören Almanya gibi ülkeler ise artık işin ciddiyetinin daha çok farkında. Bu yılki Hannover Fuarı’nın koridorlarında dolaşan hava da tam olarak buydu. Çünkü tüketicinin gündelik hayatına sokabileceği robotları üretebilmek sanayiye hizmet etmekten çok daha karlı olacaktır.

Başta Honda gibi markaların yıllardır prototip robot çalışmaları yürüttüğü Japonya, Kemal Sunal ve Fatma Girik’in oynadığı ‘Japon İşi’ filmindeki gibi gerçeğe yakın robotları üretmeyi başarsa bile bu alanda istediği düzeye ulaşamayacağı düşüncesindeyim. Her ne kadar endüstri alanında Omron, Mitsubishi Electric gibi dünya devlerinin yanı sıra elektronik uzmanı olsalar da rüzgarı arkalarına almaları epey güç.

Almanya ise tüketici robotlarının en büyük üretim ve geliştirme merkezi olacaktır. Siemens, Bosch gibi global markaları bu işe güçlü destek verecektir elbette ama diğer taraftan özellikle hareket kontrol, tutucular alanlarında Festo, Schunk gibi geleceğe yatırım yapan güçlü markaları da var. Daha da önemlisi asıl vatanseverliğin ‘dayanışma’ olduğunu çok iyi bilen Almanlar bu konuda da şaşırtıcı işbirlikleri ile öncü ülkelerden biri olacaktır.

Erol Barış / AutomationTR.com Yayın Danışmanı / errolbaris@gmail.com

Konu tüketici robotlarından açılmışken; Türkiye olarak neler yapabileceğimizi samimiyetle tartışıp daha ciddi adımlar atmamız ve girişimlerin yanında olmamız gerekiyor. İnternet cafe yazılımları tanıdığımız, daha sonra başka yazılımlar ile başarı sağlayıp birkaç yıl önce robotik alanda çalışmalar yürütmeye başlayan Akın Soft, Akın Robotics markasıyla tüketici robotları üretmeye başladı. Ürünleri ve tesisleri inceleme fırsatımız henüz olmadı, fakat özellikle sosyal medyada küçümseyici paylaşımları görünce üzüldüm. Herşeyden önce emeğe saygı gösterilmeli ve desteklenmeye değer ise sonuna kadar yanında olmalıyız. Yoksa bir evin garajında başlayıp milyar dolarlık şirketlere dönüşen başarı hikayelerini paylaşıp dururuz.