Ana sayfa OTOMASYON OKULU Hilscher Protokol Dönüştürücüler ile ASCII Datanın Profibus Otomasyon Sistemine Entegrasyonu

Hilscher Protokol Dönüştürücüler ile ASCII Datanın Profibus Otomasyon Sistemine Entegrasyonu

PAYLAŞ

Saha uygulamalarında ihtiyaçlara göre farklı sistemlerin devreye alınması gerekir. Enerji ya da üretim SCADA sistemlerinden, Yangın-Alarm sistemlerine, enerji yönetim sistemlerinden bina otomasyon sistemlerine birçok farklı uygulama aynı azmanda birçok farklı Protokol anlamına gelmektedir. Bu Protokol havuzunda tüm cihazların birbiri ile kesintisiz ve güvenilir bir şekilde haberleşmesi ancak Hilscher Protokol Dönüştürücüler kullanılarak mümkün olmaktadır.

Hilscher marka protokol dönüştürücüler aynı otomasyon ağında ya da farklı otomasyon ağları arasında veri transferi ve dönüşümü için kullanılır. Bu dönüştürücüler ucuz maliyet avantajı ve kolay uygulama imkanı sunar ve bu sayede seri bus, klasik Fieldbus, Ethernet, Real-Time Ethernet uygulamaları veya bunların kombinasyonları arasında rahatlıkla kullanılır. Tüm endüstriyel otomasyon projelerindeki protokolleri destekler. Bu protokoller CANopen, DeviceNet, EtherCAT, Ethernet/IP, Modbus TCP, Modbus RTU, POWERLINK, PROFIBUS, PROFINET, SERCOS vb biri ya da birkaçı olabilmektedir.

Firmamız birçok otomasyon projesindeki protokol dönüşüm ihtiyaçlarına Hilscher firmasının ürünlerini sunmaktadır. Bu kapsamda Eti Maden Kırka Bor İşletme Müdürlüğü’ndeki bir projemizde müşterimizin kullandığı yangın panellerinin tesisteki Profibus otomasyon sistemine entegrasyonu konusunda firmamıza danışılmıştır.

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesinde yer alan Kırka Bor İşletmesi, 1970 yılında kurulmuştur. 1970 yılında Şantiye teşkilatı ile başlayan kuruluş, 1972 yılında 400 bin ton/yıl tinkal konsantresi kapasiteli tesisin temelinin atılması ile tesis statüsüne kavuşmuş, konsantratörün devreye alınması ile 1975 yılında işletme statüsünde faaliyet göstermeye başlamıştır. Söz konusu ihtiyaç tesisin genişletilmesi sonucu eklenen yeni sistemlerin entegrasyonu sonucu ortaya çıkmıştır.

Öncelikle ürün tespiti gerçekleştirilerek Nettap 50-DP-RS versiyonun firmanın ihtiyaçlarını karşılayacağı sonucuna varılmıştır.

Ardından firmamızın sahada yaptığı incelemeler kapsamında öncelikle kullanılan yangın panelinin ASCII protokolü incelenmiştir. Bu kapsamda protokol yapısının aşağıdaki şekilde olduğu tespit edilmiştir.

Bu yapının tespitinin ardından Hilscher Nettap 50-DP-RS protokol dönüştürücümüzde bu protokol uygun şekilde tanıtılmıştır. Cihazın ücretsiz gelen ayar yazılımı Sycon.Net üzerinden ilgili protokol mantıklı bir şekilde tanıtıldı. Bu kapsamda Alarm’dan sonra gelen ve bu örnekte 103 olarak belirtilen alarm adresinin öncelikli olarak sisteme aktarılması için protokolün “ALARM” kelimesinin arından gelecek 0x0A, 0x09, 0x09 karakterleri ile başlayacağı, daha sonra gelen 4 karakterin dikkate alınmayacağı ve sonraki kısmın boyutu belirtilmeyen dataya eşit olduğu ve yine “ALARM” kelimesi ile protokolün sonlanacağı Nettap50-DP-RS cihaza tanıtıldı. Buradaki tanıtım işlemi çok esnek seçenekleri barındırmakta ve tamı ile kullanıcıya bırakılmakta.

Nettap ASCII Ekranı

Bu işlemin ardından Hilscher Nettap50-DP-RS protokol dönüştürücü ASCII formatındaki protokol data ünitesin okur hale geldi. Bir sonraki aşama olan Profibus sisteme entegrasyonu için cihazımızın en az 1 byte Output ile yönetilmesi ve ilgili okunacak byte kadar input ile de okunması ile ilgili ayarlar gerçekleştirildi. Her bir ASCII karakteri ilgili Profibus Byte’a atamak için gerekli ayarlar yine Sycon.Net yazılımı üzerinden gerçekleştirildi.

Sinyal Mapping Ekranı

Örnek olarak ASCII tarafında 1, 2 ve 3. Karakterlerin adres olduğu Sycon.Net ile tanıtılmıştı. Profibus tarafında ilk 16 byte input ve 1 byte Output Nettap50-DP-RS ile haberleşme için kullanıldı. Profibus tarafında 17.byte’tan itibaren sırasıyla 3 Byte input’a, ASCII Protokol tarafındaki adres değerleri atandı.

İlgili ayarların cihaza yüklenmesi ve Profibus sistemde ilgili ayarların yapılması ile sistem devreye alındı. Yangın Paneli ile test alarmları oluşturularak sistemin doğru çalıştığı teyit edildi.

Bir gün gibi çok kısa sürede ve çok ekonomik bir yapı ile ASCII gibi standart olmayan protokolün Profibus otomasyon sistemine entegrasyonu sağlandı. Bu projemizde birçok firmadan olumsuz dönüş alan müşterimiz bizim ürünlerimiz ile sürecin bu kadar hızlı ilerlemesi ve stabil bir şekilde çalışması ile Hilscher ürünlerinin ihtiyaçlarını fazlası ile karşıladığını belirttiler.

Tüm saha protokolleri ile uyumlu Hilscher ürünleri müşterilerimizden gelen talepleri hızlıca karşılayabilmekte. Bu sayede otomasyon projeler çok daha rahat ve ekonomik olarak devreye alınabilmekte.

www.akillihaberlesme.com

Z Telemetri Ltd. Şti.
Ali Uğur Çelik