Ana sayfa OTOMASYON OKULU Operatör Panellerde .NET Teknolojisi

Operatör Panellerde .NET Teknolojisi

PAYLAŞ

Mustafa Ercan Sayılgan
Beijer Elektronik ve Tic. A.Ş.
Satış Sonrası Teknik Destek

.NET teknolojisi geleceğin operatör panelleri için nasıl yeni fırsatlar ve koşullar yaratabilir? Operatör panel programcıları ve kullanıcılarının, hızlı teknolojik gelişmeye ayak uydurarak standart bir geliştirme ortamı seçmeleri önemli kazançlar sağlar mı?
Operatör panel yazılımı geliştirmek maliyetli bir iştir. Geçmişte pek çok HMI üreticisi, kendi geliştirme yazılımlarını oluşturmak için hem zaman hem de para anlamında büyük yatırımlar yapmıştır. Bu, çok uzun süre önce verilmiş kararlara dayanan sınırlı imkânlar sunar.
Geleceğin operatör panel yazılımı geliştirme işi yeni bir yaklaşıma doğru ilerliyor. Başlangıçtan itibaren .NET gibi açık bir geliştirme ortamı seçerek iyi temeller üzerine oturtulmuş, dengeli ve modern bir platformu hızla kurabilirsiniz. Aynı zamanda operatör panel çözümlerini özelleştirmenizi ve daha verimli hale getirmenizi sağlayacak geniş bir araç ve fonksiyon yelpazesinden yararlanabilirsiniz.

net-teknolojisi
Peki, .Net Nedir?

.NET Framework, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir “uygulama” geliştirme platformu.
Buradaki uygulama kavramının kapsamı çok geniştir. Bir masaüstü uygulamasından bir web tarayıcı uygulamasına kadar her şey bu platform içinde düşünülmüştür ve desteklenmiştir. Bu uygulamaların birbirleriyle ve geliştirildiği ortam fark etmeksizin dünyadaki tüm uygulamalarla iletişimi için kolayca web servisleri oluşturulmasına imkân verilmiştir. Bu platform, işletim sisteminden ve donanımdan daha üst seviyede taşınabilir olarak tasarlanmıştır.

Köklü Teknolojiler Etkileşimde

.NET teknolojisi Microsoft Windows işletim sisteminin bir parçası olduğundan arkasındaki kaynaklar son derece zengindir. Microsoft teknolojilerini temel alan bir uygulamanın uzun ömürlü, yenilikçi ve dengeli operatör panel çözümleri sunma ihtimali hayli yüksektir. Bir başka net avantaj ise .NET teknolojilerine eşlik eden bağlı teknolojilere erişim olanağıdır. Bu anlamda operatör panel dünyasında dahil olan teknolojiler arasında özellikle WPF (Windows Presentation Foundation), Ribbon (standart Windows programlarındaki araç çubuğu alanı) ve C#´de komut yazma fırsatları öne çıkmaktadır.

Otomasyonda Nesil Değişikliği

Operatör paneller içindeki bir başka yeni yaklaşım ise bir nesil değişikliği ile karşı karşıya olan otomasyon piyasası ile paralel gidiyor. İyi eğitim görmüş yeni nesil programcılar endüstriye giriyor ve daha gelişmiş, daha açık araçlar talep ediyorlar. Endüstriyel sahalardaki kullanıcılar ve operatörler; bilgisayar, akıllı telefon ve modern grafik kullanıcı ara yüzleri ile büyümüş insanlar. Ve bu insanların kılavuzsuz sezgisel grafik operatör ara yüzlerine dair beklentileri de aynı hızla büyüyor.
Son birkaç yıldır, Apple ve Google Android gibi markalar ürünlerin kullanıcı dostu olması ve grafikleri için yeni bir standart belirledi ve benzeri fonksiyonlar endüstriyel uygulamalardan da istenmeye başlandı.

Genişletilmiş Grafikler Ve Ortam Bileşenleri

Bu gelişmeye başarılı bir şekilde cevap vermenin bir yolu .NET teknolojisinde yer alan Microsoft´un grafik motoru WPF´yi kullanmaktır. Resim kalitesini değiştirmeden yakınlaştırma yapabilen vektör bazlı grafiklere erişim sağlama avantajıyla tasarım, XAML kullanılarak koddan tamamen ayrılabilir. Bu özellik de olağanüstü grafik özelliklerinin yanı sıra son kullanıcıya kendi görsel kimliği ile etkili bir şekilde harmanlanabilen operatör panel nesneleri yaratma aracı sağlıyor.
Sözgelimi MS Expression Design´da tasarlanmış nesneleri içe aktarmak 3 boyutlu grafikleri anında uygulamayı sağlayan kapıyı açarken, aynı zamanda şeffaflık, gölgelendirme, animasyon, resimli taslaklar ve çoklu ortam gibi efektler sağlıyor. Programcı mantığı oluşturur, tasarımcı görüntüyle ilgilenir, XAML ise bu ikisi arasındaki etkileşimi sağlar. Kullanıcılar WPF ile modern grafik motoruna erişip bunun aracılığıyla geleceğin operatör panel fonksiyonlarını yaratabilirler.
.NET teknolojisinde yer alan bir başka önemli fonksiyon ise Windows ortam nesnelerine erişebilmektir. Bu yolla Internet Explorer, Windows Media Player ve PDF okuyucuları gibi ortam bileşenlerine giden yol açılır ve bu bileşenler operatör panel uygulaması içinde kullanılabilir.

Özelleştirilmiş Uygulamalar Oluşturma

Piyasadaki güncel gelişmelerle birlikte makine imalatçıları ile panel kullanıcılarının ürünlerine kendilerinden bir şey katmaları ve dolayısıyla kendilerini rakiplerinden ayıracak operatör panel çözümlerini sunmaları giderek önem kazanıyor. Bu durum fonksiyonellik, hatta tasarım için de geçerlidir. Donanımların giderek birbirine benzediği günümüzde, kullanıcının operatör panel yazılımını nasıl özelleştirip kullanabileceği meselesi de aynı biçimde önem kazanır.
Tamamlanmış .NET bileşenlerine olan erişim, uygulamaları özelleştirmek gibi benzersiz bir fırsat sunar. Bunların en yaygın olanları grafik bileşenleridir; bu bileşenlerde fonksiyonlar grafik nesnelerinde (buton veya diyagramlar gibi) yer alır. Bileşenler yüksek seviyeli bir dille bir geliştirme aracıyla oluşturulur. Daha sonra kilitlenip kopyalanmaya karşı korunabilir. Dilerseniz bir .NET bileşeni geliştirir, dilerseniz indirilip yüklenmeye hazır olarak çevrimiçi bileşen mağazalarında mevcut olan üçüncü taraflara ait bileşenleri kullanırsınız. Seçim sizin.
.NET için bileşen geliştiren çok sayıda şirket vardır. Operatör panellerde bu gelişmenin sunduğu fırsatlar hayli ilginçtir. Sözgelimi, .NET bileşenleri aracılığıyla petrol ve gaz, otomasyon, su ve atık su gibi çeşitli endüstriler için endüstriye özgü bilgilere katkıda bulunabilir ve dolayısıyla müşterilerin kendi operatör panel çözümlerini özelleştirmesini daha kolay hale getirebilirsiniz. Bir operatör panel uygulamasında komut oluşturma dili de önemlidir. Geçmişte farklı yapımcılar standart dillerin farklı diyalektlerini kullanmıştır. .NET teknolojisinde C# standart dillerden biridir. Uygulamada bu durum geliştirici için daha fazla özgürlük anlamına gelir ve geliştirici bu sayede seçili kısımlar yerine dildeki bütün fonksiyonlardan faydalanabilir.
Komut oluşturma yoluyla bir uygulamada kendi fonksiyonlarınızı oluşturabilir ve bu sayede operatör panel geliştirme aracında yer almayan bir fonksiyon da yaratabilirsiniz. Değişik bileşenleri çağırma fırsatınız da vardır.