Ana sayfa Industry News/Endüstri P&G Türkiye’nin Üretim Tesislerine Çevre Ödülü

P&G Türkiye’nin Üretim Tesislerine Çevre Ödülü

PAYLAŞ

Prima, Pantene, Gillette, Fairy, Orkid gibi lider markaları bünyesinde barındıran Procter&Gamble (P&G), Global 2020 hedeflerine paralel olarak Türkiye’deki üretim tesislerinde hayata geçirdiği sürdürülebilirlik uygulamalarıyla Çevre Ödülü aldı. Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nde P&G, Kimya kategorisinde ödül alan şirket oldu.

Türkiye’de 30’uncu yılını kutlayan P&G, Gebze ve Şekerpınar’da gerçekleştirdiği çalışmalarla 2017 itibarıyla ürün başına enerji tüketimini 2009 yılına göre yüzde 19, toplam CO² salınımını yüzde 27, bertaraf edilen atık miktarını ise yüzde 88 azaltmayı başardı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “P&G olarak dünyada ve Türkiye’de öncelikli hedefimiz, tüketicilerimizin hayatını iyileştirirken kaynakların korunması noktasında maksimum faydayı sunabilen ürünleri tasarlamak ve üretmek. Bu bakış açısıyla Global 2020 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi, Türkiye gibi üretim yaptığımız ülkelerde tesislerimize yaptığımız yatırımlarla destekliyoruz.” dedi.

Çevresel etkiyi azaltma konusunda yerel yönetmeliklerle sınırlı kalmadıklarını belirten Turnaoğlu, “P&G olarak Global Çevre Programı uyguluyoruz. Bu program dahilinde tesislerimizde istihdam ettiğimiz uzman kişiler ‘Fabrika Enerji Sorumlusu’, ‘Fabrika Çevre ve Sürdürülebilirlik Lideri’ ve ‘Atık ve Su Sorumlusu’ gibi görevler üstlenerek hazırlanan eylem planının hayata geçirilmesinde önemli rol oynuyorlar. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla globalde 2020 yılına kadar enerji tüketimimizi, su kullanımını, CO² salınımını ve atık bertarafını yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kocaeli Sanayi Odası Çevre Ödülü’nü P&G Türkiye adına, İş Güvenliği Çevre departman Müdürü Tuğba İpek Ergenç aldı.

P&G Türkiye’nin son 3 yılda hayata geçirdiği sürdürülebilirlik projeleri

  • Enerji verimliliği projeleri ile elektrik ve yakıt tüketimini 2009 yılından bu yana %19 oranında azalttı.
  • Kasım 2015 itibarıyla fabrikalarında üretim kaynaklı atıkların geri dönüşümünü sağladı. Böylece P&G’nin global hedeflerinden biri olan “Depolamaya Gönderilen Üretim Kaynaklı Sıfır Atık” hedefini gerçekleştirdi.
  • Lojistik alanında yaptığı iyileştirmelerle yıllık 650 adet daha az tır sevkiyatı yaparak, 800.000 km daha az yol, 270.000 litre daha az yakıt ile 1000 ton CO² salınımını engelledi.
  • Deterjan paketlerinde kullandığı vakumlu, polietilen ve geri dönüşümlü torbalarla ambalaj malzemesi gereksinimini %80 azalttı.
  • Bebek bezi üretiminde hava sağlayan kompresör sistemini yeniden tasarlayarak yıllık 340 ton CO² salınımını engelledi.
  • Likit üretim tesisinde buhar jeneratöründe yapılan iyileştirme ile buharı dışarı atmak yerine işlenen suyun ısıtılmasını sağlanarak yıllık doğalgaz tüketimini birim üretim başına %60 oranında azalttı.
  • Renkliler için üretilen deterjanda yapılan formülasyon değişimi ile yıllık 17.000 ton atık suyu azalttı.
  • Bulaşık deterjanı kapsülünden, inovasyonun limitlerini zorlayarak ve ürün performansını da arttırarak fosfat kullanımını kaldırdı. Bu sayede artık bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirmeye gerek kalmıyor. Bu da dünyada yılda 9.000 Olimpik havuzu doldurabilen 21 milyar litre su tasarrufu sağlanması anlamına geliyor.