PAYLAŞ

RAM

Kelime anlamı ile incelemeye başlayacak olursak RAM – Random Access Memory yani Rastgele Erişilebilir Bellek cümlesinin kısaltılması ile oluşan bir tanımdır. Bellek kelimesinden de anlaşılacağı gibi RAM bir depolama aygıtıdır fakat çalışması ve bilgilerin depolandığı şekilde modül üzerinde kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duyar. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerindeki tüm bilgiler kaybolacaktır. Bu özelliğinden dolayı diğer depolama aygıtları olan (eprom, eeprom, flash, vb) gibi birimlere karşı çok daha üstün bir veri aktarım hızına sahiptir. Fabrikanızdaki sistemlerin backup dosyalarını bulundurmanız sisteminiz için iyi olacaktır.

EPROM

Erasable Programmable Read Only Memory veya kısaca EPROM (Türkçe: Silinip Programlanabilir Salt Okunur Bellek), güç kaynağı kapatılsa bile üzerindeki veriyi saklayabilen bir çeşit bilgisayar hafıza yongasıdır. Diğer bir deyişle bu veriler kalıcıdır. EPROM programlayıcı aygıt yardımı ile bir EPROM defalarca programlanabilir, silinebilir. EPROM programlayıcı,
EPROM’un üzerindeki kodlanmış programı mor ötesi ışınlar göndererek siler. Yonganın üzerindeki pencere, parlak güneş ışığı EPROM’u kolayca silebileceğinden programlama işleminden sonra EPROM’un üzeri bir bantla kapatılır. Fabrikanızda içinde backup olan yedek bir EPROM bulundurmanız sisteminiz için iyi olacaktır.

EEPROM

EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), küçük boyuttaki verileri kalıcı olarak saklamak için bilgisayar ya da diğer cihazlarda kullanılan bir yongadır. EEPROM; EPROM gibi enerji kesilse bile içinde program saklayabilen bir hafıza birimidir. EEPROM içindeki program elektriksel olarak yazılıp silinebilmektedir. Fabrikanızda içinde backup olan yedek bir EEPROM bulundurmanız sisteminiz için iyi olacaktır.

FLASH BELLEK-MMC CARD

Flaş Bellek, kaynak gücü kesildiğinde bile sakladığı veriyi tutabilen ve elektronik olarak içeriği silinip, yeniden programlanabilen bellek türüdür. Fabrikanızda içinde backup olan yedek bir Flash bellek-MMC Card bulundurmanız sisteminiz için iyi olacaktır.

PİLLER

Eski sistemlerin çoğunda ve yeni sistemlerin bazılarında halen program saklama işi pil ile yapılmaktadır. Bazı PLC’lerde eprom- flash olduğundan pil bitmesi durumunda program eprom-flash’ta saklandığından tekrar geri yüklenebilmektedir. Fakat makine ayarları, parametreleri fabrika ayarlarına dönmektedir.

Fakat üzerinde hafıza kartı olarak RAM olan, Eprom-flash olmayan sistemlerde Pil çok ciddi bir önem taşımaktadır. Piller en az 2 yılda bir periyodik olarak değiştirilmeli ve bu değişikliklerin kaydı tutulmalıdır. Eğer piller zamanında değiştirilmez ise bu durumda ilk enerji kesintisinde program uçmakta ve makinelere bir daha plc programının yüklenmesi gerekmektedir. Program yüklemek için özel yazılım, kablo ve uzman bir kişi gerekmektedir. Ayrıca programın yedeğinin olmaması durumunda ise programı temin etmek ciddi zaman alabilir veya imkânsız olabilir. Bu gibi durumlara düşmemek için pillerin periyodik olarak değiştirilmesi gereklidir.

Hazırlayan: PLC Merkezi