Ana sayfa OTOMASYON OKULU ROBOTİKTE UYUMLULUK; DEĞİŞİK ORTAMLARDA ORTAK ZEMİN OLUŞTURMA

ROBOTİKTE UYUMLULUK; DEĞİŞİK ORTAMLARDA ORTAK ZEMİN OLUŞTURMA

PAYLAŞ

Hızlı değişimlere ayak uydurun
Robotik, sektörün geleneksel alanlarıyla karşılaştırıldığında çok daha genç. Sadece 40 yıldır hakkında konuşuluyor.

Ama robotik teknoloji, ki artık her şey onunla ilişkilendiriliyor, aşırı hızlı bir şekilde gelişiyor ve uyumluluk için gereken standartlar hakkındaki tüm tartışmalar bu hızlı değişime ayak uydurabilmeli.

Uyumluluğun pek çok yönü, son kullanıcılara ve integratörlere kolay anlaşılır, kolay uygulanabilir yollarla ulaştırılmalı. Bazı temel soruların cevaplanması gerekiyor:

  • Bir robot sistemi ne zaman tam anlamıyla uyumlu olur?
  • Tam olarak neyle uyumlu? Robot ve robot sisteminin uyumlu olmak için duyduğu gereksinimler nelerdir?

Robotik bağlamında uyumluluk gerçekten ne anlama geliyor?
Uyumluluk söz konusu olduğunda ilk açıklığa kavuşturulacak konu robot sisteminin hangi sektör için ve ne amaçla kullanılacağıdır. Uyumluluk ihtiyaçları EMC üst sınırları, ısı, kapalı alan / açık alan, performans, tekrarlanabilirlik ve iş ortamı gibi parametrelerle ilgili olarak uygulamadan uygulamaya farklılıklar gösteriyor. 

Diğer açıklığa kavuşturulacak nokta ise ilgili olduğu ekipmana odaklanmaktır. Robot, kol ya da kontrolör vasıtasıyla uzaktan elle çalışan bir aygıtken robot sistemi ise istenilen uygulamanın belirli kullanımına yönelik robot artı uç elemandan oluşuyor. Elektronik üretimi, ilaç sanayi ya da yiyeceklerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi bazı çalışma ortamları için temiz oda kullanımı ya da yıkayarak temizleme gibi diğer ek özelliklere de ihtiyaç olabilir.

Her uygulama ve sektör için çok farklı beklenti ve ihtiyaç setleri bulunuyor. Bu, emniyet gereksinimlerine uygunluk ve bunlarla uyumluluk için de geçerlidir – özellikle de ek güvenlik önlemleri olmadan gerçekleşen insan ve robotun birlikte çalıştığı ortamlarda (örneğin güvenlik kafesi olmadan). 

Robotik uyumluluğu için pratikte karşılaşılan zorluklar nelerdir?
Universal Robots robot kolları duvara asılabileceği gibi yukarıdan aşağıya ya da bir çalışma alanının, masanın ya da mobil bir platformun üzeri de dahil sayısız farklı şekilde montajlanabilir. Ayrıca büyük (ve hızla artan sayıda) yardımcı ekipmanla da donatılabilir. Bu da bize robot sisteminin, bu gibi yardımcı ekipmanlar ve diğer parçalar eklendikten sonra insanlarla beraber çalışma, kafessiz kullanım için standartlara uygun olup olmadığını belirleme ve bunu belgeleme zorunluluğunu getiriyor. 

Öncelikle bazı soruların cevaplanması gerekiyor. Uyumluluk açısından bakıldığında insanlarla beraber kafessiz çalışma durumu söz konusu olduğunda birçok farklı unsur da devreye giriyor. Taşıma kapasitesi, erişilebilirlik ve performans gibi soru işareti oluşturan parametreler hem robot hem de yapılan eklemelerle oluşan robotik sistem için açığa kavuşturulmalı. Tüm bunlar herhangi bir uyumluluk değerlendirmesinde göz önünde tutulmalı ve değerlendirilmeli.

Universal Robots’ta biz bu sorunla iki şekilde ilgileniyoruz. İlk olarak sadece bizim “kısmi makinelerimizin” (örneğin robot kolun) uyumluluğunu yalnızca insanlarla birlikte çalışma uygulamalarındaki kullanımı ile ilgili olarak garanti edebiliyoruz. İkinci olarak, distribütörlerimizin ve son kullanıcılarımızın, tüm robot uygulamasının (robot ve ek parçalarının) uygun güvenlik standartları ve ISO/TS 15066 gibi teknik şartnamelerle uyumlu hale gelmesi için nitelikli bir risk değerlendirmesine ihtiyacı olduğunu tam olarak bilmelerine özen gösteriyoruz.

Robot üreticileri, müşterileri ve iş ortaklarıyla iletişimlerinde tamamen açık olmalılar. Robot üreticileri ürünlerinin yalnızca kendi şartnameleri ve onaylarıyla uyumluluğunu garanti edebilir. Bir örnek vermek gerekirse: Robotun 0.1 mm’lik bir tekrarlanabilirliğe sahip olması veya robot kolun ISO/TS 15066’da belirtildiği gibi insanlarla birlikte çalışan robot sisteminin insanları koruması ya da koruyucu cihazlar olmadan kullanılabilmesi için belirlenen bir dizi kuvvet ve ağrı eşiği değerine uygun olmasıdır.

Üretici olarak, Universal Robots distribütörlerine ve son kullanıcılara elimizden geldiği kadar ürünlerimizi kullanmak istediklerinde neler yapabilecekleri konusunda bilgi veriyoruz. Ama o kadar farklı sektörlerde kullanılıyorlar ki iş ortaklarımızın ve son kullanıcıların bizden bugün ve gelecekte talep edecekleri tüm uygulamaları bugünden karşılamamız imkansız. 

Uyumluluk testlerinden kim sorumlu?
Dünya çapındaki üreticiler, ürünlerinin amaçlanan şekilde kullanıldığında standartlara uymalarını sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar ve makul ölçüde öngörülebilecek birçok kullanıcı sorununa da dikkat çekiyorlar. 

Ama robotik teknoloji devamlı geliştikçe integratörlerin ve son kullanıcıların yaratıcılık ve yenilikçiliği de gelişiyor.  Robotları kullanacak farklı yolları geliştirdikçe ve keşfettikçe, uygulamanın tümünün her tür ihtiyaç ve teknik standartla uyumlu olmasından da emin olmalılar.

Koruma kafesine sahip olmayan insanlarla birlikte çalışan uygulamalar için bu ihtiyaçların robotun çalışma ortamı, güç değerleri, şekli, yardımcı ekipmanların ağırlığı ve diğer ek parçaların yanı sıra robotun izin verilen en üst hızıyla da ilgilidir. Asıl amaç belirlenmiş maksimum basınç ve güç etkileri içinde kalmak. 

Ortak bir zemine ihtiyaç var
Ne yazık ki günümüzde bir uygulamanın kafes olmadan insanlarla birlikte çalışan uygulamalara yönelik boş alan ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını test edebilecek tek bir yol bulunmuyor. 

Birçok farklı kurum ve şirket bu yüzden de kendi test etme metotlarıyla ortaya çıkıyor. Bu da farklı güçlerin ölçülmesi eğilimini içeriyor. Bu durumda kafes olmadan insanlarla birlikte çalışılan bir ortamda, kullanıma uygun olarak robotların gerekli standartları karşılayacak şekilde yapılandırılarak uygun sınırların belirlenmesinde farklılıklar ortaya çıkabiliyor.

Bu nedenle, uyumluluk yöneticileri (uygun uyumluluk tedbirlerini uygulamaktan ve denetlemekten sorumlu olan diğerleri gibi) herhangi bir uygulama hızı için yarı-statik ve kısa süreli bağlantı değerlerini ölçmek ve benzerini yapmak için tutarlı ve kapsamlı olarak kabul gören bir araca ihtiyaç duyuyorlar. Bunlar, insanlarla birlikte çalışabilen ve kafesi olmayan robotik teknolojisi hızla gelişip ilerlediğinden, uluslararası standartlara uyum sağlamaya yardımcı olacak standardizasyon için daha sonra karşılaşılabilecek zorluklardan bazıları.

Roberta Nelson Shea

Universal Robots Global Teknik Uyumluluk Sorumlusu