Ana sayfa OTOMASYON OKULU Sorularla Yeni Chauvin Arnoux CA 8336 Enerji Kalite Analizörü

Sorularla Yeni Chauvin Arnoux CA 8336 Enerji Kalite Analizörü

PAYLAŞ

Enerji kalite analizörü yeni Chauvin Arnoux CA 8336’yı markanın Türkiye mümessili SGE Mühendislik’ten satış mühendisi Eser Kalender’e sorduk.

Soru: Chauvin Arnoux kimdir?

Cevap: Chauvin Arnoux Test ve ölçü aletleri sektöründe 1893 yılında kurulmuş uzun bir geçmişe sahip Fransa menşeili bir kuruluştur. Amerika’da AEMC adı altında, diğer ülkelerde Chauvin Arnoux olarak satış yapmaktadır. Bu alanda dünya pazarının büyük bölümüne sahip bir kuruluştur.

Soru: CA 8336 enerji kalite analizörü nedir?

Cevap: CA 8336 enerji kalite analizörü, enerji kalitesi için önemli parametreleri IEC 61000-4-30 ve EN50160 uluslar arası standartlara uygun olarak ölçümlerini son derece kolay bir şekilde yaparak kayıt altına alır ve yine bu standartlara uygun bir şekilde raporlama yapar.

Soru: Akım ve gerilim ölçüm aralıkları nedir?

Cevap: Direk akım ölçüm aralığı 5 mA – 10000 Amperdir. Direk gerilim ölçüm aralığı; 2 – 1000 Volt’tur. Aynı zamanda akım ve gerilim trafoları çıkışlarından 60 kA’e kadar akım ve 500 kV’a kadar gerilim ölçümü yapar.

Soru: Türkçe kullanım dili var mıdır?

Cevap: Türkçe dahil 27 dilde analizörü ve yazılımını kullanabilirsiniz.

Soru: Hafızası ne kadardır ?

Cevap: 8 GB hafıza kartına sahiptir. Bütün parametreler seçili iken, en küçük ölçekleme oranı dahi seçilse 1 aydan fazla kayıt kapasitesine sahiptir. Hafıza kartı standart SD karttır. Kart değiştirilerek 32 GB’a kadar arttırılabilir.

Soru: Güvenlik standartları nelerdir?

Cevap : IEC 61010 1000 Volt CAT III ve 600 Volt CAT IV yüksek güvenlik düzeyine sahiptir. Aynı zamanda Chauvin Arnoux’un bütün cihazlarında, cihazlar ile birlikte kullanılan bütün donanımların cihazlara girişleri birbirinden farklıdır. Yani cihaz ile akım ölçmek istediğinizde, akım klampını akım girişinden farklı bir terminale bağlama şansınız olamaz. Özetle cihazı yanlış bağlama ihtimaliniz %0’dır.

Soru: Kaç adet akım ve gerilim girişi vardır?

Cevap: 3 faz ve nötr olmak üzere 4 adet akım girişi, 3 faz, nötr ve toprak olmak üzere 5 adet gerilim giriş kanalı vardır.

Soru: Cihaz pil ile mi çalışır?

Cevap: CA 8336 şarj edilebilir pile sahiptir. Full şarjlı iken beslemeye ihtiyaç duymadan 12 saat kesintisiz enerji sağlar. Ölçüm yaparken hem şarj olup hem de süre sınırı olmadan kayıt alır. Gerilim girişlerinden özel donanımı ile enerji alabilir. Bu kesintisiz ve süresiz kullanım anlamına gelir. CA 8336 aynı zamanda batarya borduna sahiptir. Pil yerinde olmasa dahi kendi gerilim girişlerinden veya besleme ünitesi ile enerji verildiğinde süresiz çalışır. Batarya elektrik kesintilerinde enerji sağlamak için vardır.

Soru: Kayıt alma özellikleri nelerdir?

Cevap: CA 8336 kayıt alma özelliği eşsizdir. Aynı anda 6 adet birbirinden bağımsız kayıt alabilir. Bunlardan birincisi trend kaydıdır. Başlama ve bitiş zamanını belirleyip kayda bir isim verirsiniz, başlama zamanı gelince otomatik başlar bütün elektriksel parametreleri ( 450’den fazla elektriksel parametre ) aynı anda kayıt altına alır. İkincisi transient kayıt. Başlama ve bitiş zamanını belirleyip kayda bir isim verirsiniz, başlama zamanı gelince otomatik başlar , verilen sınır değerleri üzerine bir sıçrama olduğu anda olay anını yakalar. Bir periyotta

256 örnek alır. Örnekler arası zaman dilimi 78 mikro saniyedir. Aynı zamanda olayın gerçekleştiği periyottan bir önceki ve bir sonraki periyodu da kayıt altına alır. Üçüncü kayıt alarm kaydıdır. 40 farklı parametreye sınır değerleri verebilirsiniz. Başlama ve bitiş zamanını belirleyip kayda bir isim verirsiniz, başlama zamanı gelince otomatik başlar. Kırk adet farklı parametreye verilen alt ve üst sınır değerlerinden bir sapma olduğunda olayın gerçekleştiği anları kayıt altına alır. Bu kayıtta veri alma süresi 10 mili saniyedir. Dördüncü kayıt motor kalkış akımı kaydıdır. Kayda bir isim verirsiniz, start tuşuna basıp motoru devreye aldığınızda 10 dakikaya kadar motorların kalkış akımının kaydını yapar. Beşinci kayıt ekran fotoğrafını çekme özelliğidir. Herhangi bir menüde ekran görüntüsünü çekip

kayıt altına alabilirsiniz. Bu görüntüyü rapora dönüştürdüğünüzde resmin jpeg görüntüsünün yanı sıra fotoğraftaki değerleri de tablo ve grafik olarak çekip raporda gösterir. Altıncı kayıt enerji tüketimi kaydıdır. Bu kayıtta 4 bölgede enerji tüketimleri kayıt altına alınabilir. Aktif enerji, Endüktif reaktif enerji, Kapasitif reaktif enerji, Görünür enerji, Distorsiyon enerji olmak üzere akım yönüne bağlı olarak 5 sayaç, diğer akım yönünde 5 sayaç, toplam 10 adet sayaç tek bir ekranda kayıt altına alınır ve fotoğraflanarak not edilir.

Soru: Kayıtlar bilgisayara nasıl aktarılır?

Cevap: CA 8336 USB haberleşme portuna sahiptir. Bluetoot, Ethernet ,Wifi portuna sahip diğer modeller de mevcuttur. USB bağlantı arayüzü ile kayıtlar bilgisayar ve tabletlere transfer edilir. Bütün parametreler seçili ve en küçük ölçekleme oranında 24 saat kaydın bilgisayara transferi 20 dakika gibi kısa bir sürede yapılır.

Soru: CA 8336 EN 50160 raporlama yapabilir mi?

Cevap: CA 8336 yazılımı aracılığı ile, EN 50160 yapılandır komutu verildiğinde program cihazı EN 50160 standartının gerektirdiği komutları cihaza otomatik yükler ve bütün kayıtları otomatik başlatır. Kayıt zamanları tamamlandığında veriler çekilip EN 50160 raporla komutu ile otomatik olarak bu raporu oluşturur.

Soru: Bilgisayara bağlı kayıt yapılabilir mi?

Cevap: Cihaz bilgisayara bağlı iken bütün parametreler bilgisayar ekranı üzerinden izlenebilir, bilgisayara 1 mili saniye ölçekleme oranı ile akım ve gerilim dalga şekilleri ve diğer parametreler kayıt yapılıp, analiz edilebilir ve raporlanabilir.

Soru: CA 8336 hangi parametreleri ölçebilir?

Cevap : CA 8336, akım, gerilim, güç ile ilişkili bütün parametreler ( Aktif güç, endüktif reaktif güç, kapasitif reaktif güç, görünür güç, distorsiyon güç, cos fi, güç faktörü, diferansiyel güç faktörü, tan φ ), enerji tüketimleri ( Aktif enerji, endüktif reaktif enerji, kapasitif reaktif enerji, görünür enerji, distorsiyon enerji ), frekans, toplam harmonik distorsiyonu ve 50. dereceye kadar ara harmonik ölçümü ( akımın, fazlar arası gerilimin, faz-nötr geriliminin, nötr akım ve geriliminin, görünür güç harmoniği ), FHL harmonik kayıp faktörü, harmoniklerin sayısal ve yüzde değeri, akım ve gerilim dengesizliği, trafo K faktörü, Crest faktör, uzun dönem flicker, kısa dönem flicker, faz açıları, maksimum değerler, minimum değerler, pik değerler gibi bütün elektriksel parametrelerin ölçümlerini her faz için ayrı ayrı ve 3 faz olarak dengeli veya dengesiz yüklerde ölçer.

Soru: DC ölçümü yapabilir mi ?

Cevap: AC veya DC ölçümü yapabilir.

Soru: Yazılımın raporlama özellikleri nelerdir?

Cevap: Enerji analizörleri raporlama yazılımı tek tuş ile bütün verileri 56 sayfalık grafiksel ve sayısal verilerin olduğu detaylı bir rapora dönüştürür. Raporlara kendi firma bilgilerinizi, logolarınızı ve yorumlarınızı kolaylıkla aktarabilirsiniz. Raporlarda farklı parametreleri üst üste görüntüleyerek mukayese edebilirsiniz. Grafikleri mikro saniyeler mertebesine kadar yakınlaştırabilirsiniz.

Soru: CA 8336’nın firmware ve software’ı güncellenebiliyor mu?

Cevap: CA 8336 ve diğer bütün ürünlerin firmware ve software’i güncellenebilmektedir. Örneğin üreticisi cihaza yeni bir özellik eklediğinde müşterileri ile software ve firmware’i ücretsiz paylaşır. Cihazın firmware’ini güncellediğinizde yeni özelliği ile kullanmaya devam edersiniz. Software ve Firmware Fransa’daki resmi sitede support bölümünde ve SGE mühendislik tarafından müşteriler ile paylaşılır.

Soru: Yazılımda lisans sorunu var mıdır?

Cevap: Yazılım ücretsizdir. Lisans sorunu yoktur. Dilediğiniz kadar bilgisayara yükleme yapabilirsiniz.