Ana sayfa Hot topıcs/Güncel ‘EMF Motor’ Türk-Alman İşbirliğiyle Büyüyor

‘EMF Motor’ Türk-Alman İşbirliğiyle Büyüyor

PAYLAŞ

2002 yılının Hannover Fuarı’nda endüstriyel motor alanında tecrübeli Türk girişimci Hasan Basri Kayakıran ve EMF97 GmbH CEO’su Michael Prokopp güzel bir sinerji yakaladılar. Michael Prokopp’un bu tarihten önce ortaklarıyla birlikte üzerinde çalıştıkları geleneksel elektrik motor ve redüktör yerine EMF Motor fiziğiyle çalışan Tork Motor ile değiştirilmesi projesi bu buluşmadan sonra gerçeğe dönüştü. İcat edilen senkron tork motoru düşük hızda çok daha yüksek tork elde etmeli ve böylece önceki motorlardan çok daha verimli olmalıydı. Nitekim kısa bir zaman sonra bu verimlilik muadil motorlar %76 seviyelerinde ile bu motorda %94’lere çıktı. Michael Prokopp bu inovasyonu bugün “kuantum sıçraması” olarak tanımlıyor.

Bu işbirliğinin doğmasından sonra Hasan Basri Kayakıran ve Michael Prokopp İstanbul’da bir üretim tesisi kurdular. 15 yıl sonra 15.000 motor üretimi gerçekleştirdiler. Asansörler, ekstrüzyon üretim gibi düşük devir ve yüksek tork ihtiyacı olan hemen her alanda bu motorlar kullanılıyor.

“ilk başta kimse bizi ciddiye almadı”

Prokopp, yeni motor prensibinin patentini alıp ve 1997’de eş-mucit Jürgen Lindner ve diğer iki ortağı ile EMF97 GmbH şirketini kurdu. Yeni inovatif elektrik motoruna ve bu yeni şirkete insanlar ilk zamanlar şüpheyle yaklaştılar. Michael Prokopp o günleri “İlk başta kimse bizi ciddiye almadı” sözleriyle anlatıyor. O zamanlar ciddiye alınmayan proje, zaman içerisinde bir çok ödüle layık görüldü ve en son 2017’de Alman Federal Araştırma Bilim Bakanlığı’nın da desteklediği bir projede “Alman-Türk İnovasyon Ödülü” ile ödüllendirildi.

Yeni EMF Motor Prensibi neden özel?

EMF motorunun statoru geleneksel motorun statoru ile hemen hemen aynıdır. Mıknatıslar rotora yapıştırılır. Motor bir voltaj ve frekansla beslendiğinde, motoru manyetize eden bir manyetik akım üretilir. Frekans arttıkça, motordaki elektrik alanı dönmeye başlar. Rotor, dönen alanın ters yönünde hareket eder ve çok daha yavaştır. Kalıcı mıknatısların sayısı ve motorun geometrisi hız oranını tanımlar.

Bu yeni motor prensibi ile düşük devir ile çok yüksek tork elde edilir. Düşük bakır ve histerezis kayıpları yüksek verim değerleri sağlar. Çok sayıda manyetik kutup nedeniyle üniform bir dönüş ve oldukça dinamik bir davranış elde edilir. Bu motorlarda büyük çoğunlukla soğutma kullanılmaz ve sonuçlar; verimlilik ve yüksek tork ile ağırlık arasındaki ilişkinin hiçbir başka motor ilkesinde böyle olmadığını gösterir.