Ana sayfa OTOMASYON OKULU Yeni Nesil Scada Platformu: Movicon Automation Platform Next

Yeni Nesil Scada Platformu: Movicon Automation Platform Next

PAYLAŞ

Otuz yıl önce, endüstri uzmanları SCADA’nın bir teknoloji olarak gereksiz olduğunu öngörüyor ve geleceğin fabrikalarında ve fabrikalarında yer almayacağından bahsediyorlardı. Anck günümüzde, bu öngörünün aksine, scada teknolojisi kullanıcı gereksinimlerine göre sürekli gelişti ve gerçekten gelişmeye devam etmektedir.

“Karanlık fabrikalar’ ile ilgili tüm öngörülere rağmen, operasyonları görselleştirmek, performans göstergelerine izlemek ve yönetmek ve aynı zamanda makine ve süreçlerle etkileşime girmek için her zaman İNSAN’a ihtiyaç duyulacaktır. Şu an genellikle yerel olarak çalışan sistemler ile çalışılırken, ayrıca gitgide daha fazla uzaktan erişim eğilimi vardır. Yakın gelecekte de, uzaktan yönetim norm haline gelebilir.

SCADA’nın artık PC ekranlarından uzaktaki cihazlara geçmeye başladığını görüyoruz. Gelecekte, projeksiyonun bir çift güvenlik gözlüğü veya bir sanal gerçeklik (VR) kulaklık seti üzerine görebildiğini hayal ediyoruz. Hayal gücümüzü üst katmana geçirirsek, belki de bir gün SCADA bilgisi operatöre doğrudan iletilecektir. Fakat şimdilik bir ekranda bilgi görüntülemek ve operatörlerin bu ekran üzerinde gezinmelerine ve kontrol ayarlamalarını yapmak için arayüzü kullanmalarına izin verilmesi yeterlidir.

Bu durumda SCADA’nın yeni nesli nasıl tanımlanacak ve tesis ile entegrasyonu ve süreç kontrolü evrimini nasıl sürdürecek? Kısacası, bu yeni nesil SCADA’nın temel yenilikleri, veri toplama, görüntülemenin yanı sıra uzaktan kontrolü de sağlamak olacaktır.

En yeni SCADA ürünlerindeki trend, sabit kodlanmış lisanslı programlar yerine modüller ve seçenek paketi olan platformlardır. Bu yapılandırma onları çok esnek ve ölçeklenebilir hale getirir. Ayrıca, iletişim ve ağ oluşturma, platformlar arası uyumluluk, veritabanı esnekliği ve görselleştirme konularında önemli yenilikler görülmektedir.

Modern iletişim ve ağ yönetimi için en temel araç, OPC UA servisidir. (Açık platform kontrolü, birleştirilmiş mimari) Gelecek nesil SCADA ürünleri, giderek OPC UA standartlarına göre tanımlanan bilgi modellerini kullanan client / server mimarilerine dayanan teknolojiye sahip olacak ve  WCF’yi (Windows Communication Foundation) istismar edecektir. SCADA’nın tesis otomasyonu ve IT altyapısı ile bütünleştirilme modelini ve ayrıca iletişim aygıtlarının kontrol cihazlarıyla haberleşme biçimini de büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

OPC UA çok sayıda I/O sürücüsü içerir, bu nedenle en yaygın kullanılan otomasyon cihazlarının protokollerini yönetme yeteneğine sahiptir.

Üreticinin tarafsız yaklaşımı, çapraz platform uyumluluğuna da uzanır; yeni nesil SCADA, HTML5 teknolojisini kullanarak web istemci çözümleri sunar. Garanti edilmiş performans ve çapraz platform entegrasyonu ile saha uygulamalarına uzaktan erişimi etkinleştirmeyi kolaylaştırır. Dahası, akıllı telefonlar ve tabletler için özel olarak tasarlanmış özel uygulamalarında çalışması mümkün hale gelir; bu da web üzerinden tesis ve işlemleri güvenli bir şekilde kontrol etmeyi ve izlemeyi daha da kolaylaştırmaktadır.

Veritabanı esnekliği SCADA uygulamalarında gittikçe önem kazanmaktadır ve yeni nesil ürünler, uygulamaları kalıcı veri modellerinden bağımsız hale getirmek için kendi sanal dosya sistemini (VFS) kullanmaktır. Kullanıcılara, ilişkisel veritabanlarına bağlanma, bulut bilgisini kullanma veya tarihsel günlüğü ve arşivleme işlemi veya proje verisi için standart XML dosyalarını disk üzerinde kullanma becerisi ve esneklik sunulmaktadır.

Bir operatör etkileşimi perspektifinden, belki de en önemli gelişmelerden bazıları yeni nesil SCADA’nın görselleştirme yetenekleri için gerçekleştirildiği söylenebilir. Yeni kullanıcı arabirimi kavramları, WPF / XAML (Windows Presentation Foundation / eXtended Uygulama İşaretleme Dili) vektör grafik teknolojisinin olağanüstü kalitesini 2D ve 3D’den tam olarak yararlanmak için en yeni nesil DirectX grafik hızlandırmasını kullanıyor. Bu sayede, ekrandaki işlemlerin daha net ve daha sezgisel hale gelmesini sağlanmaktadır.

Aynı zamanda, günümüzün tablet ve akıllı telefon kullanıcıları, çoklu dokunuş ve hareket kontrolü gibi özellikler tesis kontrol dünyasında standart olarak görmeyi umuyorlar. Yeni nesil SCADA’da çeşitli nesneler ve simge kütüphaneleri seçimi, Windows 10 stil ve navigasyonuyla en yeni çoklu dokunma ve Kinect kullanıcı arabirimi teknolojilerine doğal destek sağlamaktadır.

Güvenilirlik, açıklık ve performansı garanti etmek için 64 bit .NET koduna dayanan teknolojilerle daha fazla yarar beklenmektedir. Plug-in modeller, modüler sistemlerin tam olarak özelleştirilmesini ve yeni özelleştirilmiş modüllerin entegrasyonunu sağlar. Bu şekildeki bir iskelet yapı, geniş kapsamlı ve geniş kapsamlı bir denetim ve kullanıcı arabirimi çözümleri sunmayı garanti eden eksiksiz bir işlevsel modül seti sunabilir.

Bazıları fütüristik gelebilir, ancak tüm bu işlevler ve yetenekler bugün ICC Elektronik ile Türk otomasyon kullanıcılarına sunulan, Automation Platform Next SCADA platformunda mevcuttur. Bu, kullanıcıların denetleme, HMI, akıllı tesis kontrol sistemlerinden maksimum fayda sağlayabilmesi için en iyi ve en yenilikçi teknolojileri kullanarak oluşturuldu. Sonuç, Movicon.NExT, günümüzün tüm iletişim ve birlikte çalışabilirlik gereksinimlerini karşılarken, kullanıcıların Endüstri 4.0 hedeflerine ulaşabileceği bir platform sağlar.

Hazırlayan;

Tamer Yiğit
ICC Endüstriyel Bilgisayar
Tamer.Yigit@icc-turkiye.com