Ana sayfa Hot topıcs/Güncel OTOMASYON VE KONTROL SİSTEMLERİNİN GÜVENİLİR ADRESİ: İNSENS

OTOMASYON VE KONTROL SİSTEMLERİNİN GÜVENİLİR ADRESİ: İNSENS

PAYLAŞ

Tedarikçisi olduğu markaların ürünlerinde son derece geniş ürün yelpazesi ve stoklu çalışma prensibiyle tüm ihtiyaçlara cevap veren İnsens, müşterilerine en doğru ürün çözümlerini sunuyor. Başarılı firma, uzman kadrosu ve iddialı altyapısıyla Türkiye ve globaldeki pazar payını artırmayı hedefliyor.

Firmanız İnsens hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

İnsens Otomasyon 2014 yılında kurulmuş, endüstriyel otomasyon alanında birçok sektöre farklı ürün gruplarıyla çözüm sunan bir şirkettir. Motor, redüktör, hız kontrol gibi güç aktarım sistemlerinde öncü markalardan Bonfiglioli Ege Bölge Bayiliği’ni yapmaktadır. Bonfiglioli yanında Danfoss marka hız kontrol cihazları, Bass-Instrument ve Kobold marka proses ölçüm enstrümanları, Lumel marka otomasyon sinyal çeviricileri, enerji analizörü ve dijital göstergeler, Scame marka emniyet şalteri, buton, fiş, priz ve kombinasyon kutuları olmak üzere sektörde öncü birçok markanın bölge bayiliğini ve ürün satışını yürütmektedir. Projeler için endüstriyel PC, enstrümanlar için IO modülü, otomasyon cihazları için ethernet switch ve protokol gateway ihtiyaçları oluşmasıyla mevcut markalarımıza ilave olarak bu çözümleri sunacak büyük bir markaya daha ihtiyaç duyuldu. 2020 yılında Advantech IoT Kanal Partneri olarak Endüstri 4.0 ve Dijitalizasyon projelerine anahtar teslimi çözüm sunmaya başladık. İnsens Otomasyon kuruluşundan bu yana müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir firma olarak satış ve satış sonrası destek konularındaki titizliği sayesinde birçok sektörde adını duyurmayı ve güven kazanmayı başarmıştır.

Advantech, sistem entegratörleri için gömülü sistemler ve otomasyon çözümleri alanında global bir oyuncu rolünü üstleniyor. Advantech ile yapmış olduğunuz iş birliğiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Otomasyon firmalarının projelerinde, fabrikalarda kurulan makine ve proseslerde; endüstriyel PC, switch, farklı protokoller ile haberleşen kontrolörler için gateway, veri toplama için IO modülleri ve endüstriyel monitör ihtiyacı oluşmaktadır. Advantech partnerliği başladığı andan itibaren bu ihtiyaçlara hızlı bir şekilde çözüm sunmaya başladık. Bu süreçte pandemi dönemini yaşasak da geniş ürün gamı ve global bir markanın partneri olarak ürün satışlarımız ve endüstriyel çözümlerimiz başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Gömülü sistemler ve box pc çözümleri birçok sektörde büyük ilgi görerek endüstride büyük bir oyuncu olmamızı sağlamıştır. Gösterdiğimiz bu başarıda Advantech ile yaptığımız iş birliğini çok kıymetli buluyoruz. Advantech’in “Akıllı Gezegeni Birlikte Olanaklı Kılmak” vizyonu ile yoğunlaştığı çalışmalarında global bulut çözümlerindeki performansı, projelerimize de büyük katkı sağlıyor.

İnsens Genel Müdürü Derya Aydın

Endüstri 4.0 konusunda ne tür çalışmalar yürütüyor sunuz?

Makine imalat firmalarına endüstriyel PC, switch ve gateway ürünleri ile çözüm sunularak makineleri Endüstri 4.0 alt yapısına uygun hale getirildi. Gömülü sistemler ve box pc çözümleri ile proseslerde plc, barkod okuyucu, kamera, robot, ana server haberleşmeleri yapılarak esnek çözümler ile başarılı projeler gerçekleştirildi. IO modülleri ile sahadaki üretim sinyalleri toplanarak WebAccess SCADA üzerinden izleme ve kontrolleri sağlandı. Fabrikanın farklı noktalarında bulunan pano, cihaz, sensör ve enstrümanların sinyalleri RS485, ethernet, wireless gibi farklı IO modülü çözümleri ile networke çıkarılarak ERP sistemlerine veri gönderildi. Diğer taraftan, fabrikalarda mevcut çalışan makinelerde farklı PLC markaları kullanılmış ve veri toplama projelerinde bu PLC markaları ve protokolleri ile haberleşmede zorluk yaşandığı görülmüştür. Bunun üzerine endüstriyel protokol çeviricilerimiz ile Modbus, Profinet, Ethercat, OPC UA, Ethernet/IP vb. protokolleri tek ağda toplayarak istenen platforma gönderebilen birçok çözüm sunulmuştur.

Üretimde yeni teknolojilerin devreye alınmasına bağlı olarak fabrikalarda IoT kullanımı ve dijitalleşme çözümleriniz nelerdir?

Advantech ile WebAccess/ SCADA, WISE-PaaS/EdgeLink, Edge Hazır Çözüm Platformu (SRP) gibi lokalde veya bulutta çalışabilecek çözümlerimiz bulunmaktadır. Makineleri ve kontrolörleri uygun modüllerimiz ile direkt buluta çıkararak esnek bir platformda IoT çözümleri sunmaktayız. Her makine, tezgah, plc veya tesis; lokalde kendi üzerindeki HMI panelden ve operatör kontrolünde çalışmaktadır. Proje ekibimiz tüm makine, plc, robot veya kontrolörleri ortak bir platformda toplayarak, ağ üzerinden, buluttan veya cep telefonu ile her noktayı izlenebilir hale getirmiştir. Üretim verilerinin, önemli parametrelerin, kalite verilerinin, arıza bakım durumlarının ve gerekli raporlamaların dijital ortamda alınabilmesi sağlanmıştır. Bu çözüm firmaların dijitalleşmeye attığı en büyük adımdır. Herhangi bir otomasyon prosesi olmayan tamamen manuel çalışan fabrikalarda bile ürün akışının başlangıcından sonuna kadar belli bölgelere sensörler koyarak, bu sensörlerden gelen sinyalleri uygun IO modülleri ile ağa ve oradan da WebAccess/SCADA yazılımına çıkararak, hattan toplam ne kadar ürün geçtiği, hangi banttan ne kadar ürün geçtiği, darboğazın nerede olduğu, performans miktarı, üretim raporları, OEE raporları, manuel çalışan konveyörlerin çalışma ve arıza sinyalleri, arıza bakım vb. raporlamalar yapılarak, üretim takibi sağlamakta ve mevcut otomasyon alt yapısı olmayan Endüstri 2.0’da olan bir fabrika için bile çok geniş dijitalleşme çözümleri sunmaktayız.

Firmanızın Endüstri 4.0 kapsamında müşterileri için oluşturduğu fırsatlar nelerdir?

Firmaların Endüstri 4.0’a geçişinde otomasyon, IO modülü, haberleşme, gateway, ölçüm ekipmanları vb. enstrümanlara ihtiyaçları vardır. Firmamız tek bir grupta değil; motordan hız kontrole, haberleşme ürünlerinden protokol çeviricilerine, endüstriyel PC’den saha ekipmanlarına, ölçüm enstrümanlarından onların bağlanacağı IO modüllerine kadar Endüstri 4.0 geçişinde ihtiyaç olan tüm ürün gruplarında esnek çözümler sunmaktadır. Sahadaki verileri uygun IO modülleri ile toplayıp endüstriyel PC ve andon panellerde gösterip, İntranet ve internet üzerinden tüm üretim verilerini izlemek, kontrol etmek, raporlamak ve bu verileri ERP sistemleri ile entegre ederek büyük veri (big data) oluşumunda firmalara yenilik sunmak Endüstri 4.0 kapsamındaki en büyük fırsattır.

Fabrikaların dijital üretim süreçlerinde Advantech’in sunduğu teknoloji ve çözümler ne gibi avantajlar sağlıyor?

Endüstride kullanılan 400’den fazla plc, kontrolör, cihaz ve protokol ile haberleşme yapabilen cihazları ve yazılımları ile global bir marka olan Advantech ile çözüm sunmak dijital üretim sürecinde büyük avantajlar sağlamaktadır. Bunları şu şekilde örneklendirebiliriz: Cihazlardan veri toplama için Advantech ürünlerinin Ethernet, Wireless, Bluetooth, GPRS, LoRaWAN, NB-IoT gibi farklı iletişim altyapılarını destekleAdvantech, sistem entegratörleri için gömülü sistemler ve otomasyon çözümleri alanında global bir oyuncu rolünü üstleniyor. Advantech ile yapmış olduğunuz iş birliğiniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Otomasyon firmalarının projelerinde, fabrikalarda kurulan makine ve proseslerde; endüstriyel PC, switch, farklı protokoller ile haberleşen kontrolörler için gateway, veri toplama için IO modülleri ve endüstriyel monitör ihtiyacı oluşmaktadır. Advantech partDERYA TOSUN AYDIN İnsens Otomasyon ve Kontrol Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü mesi işletmelerin teknolojik alt yapılarını güçlendirmektedir. Diğer taraftan, Advantech ürünlerinin cihazlardan toplanan verileri, Modbus/TCP, Modbus/ RTU, OPC-UA, MQTT, RESTful, DNP3, IEC-60870 gibi piyasada kullanılan birçok protokolü destekleyerek buluta ulaştırması da önemli bir avantajdır. Ayrıca, web ve mobilden erişilebilen, esnek olarak tasarlanabilen, basit kullanımı olan Dashboard arayüzleri ile işletmelerin üretim, kalite, bakım, muhasebe, yönetim ve planlama bölümlerine özel çözümler sunulabilmesi bir diğer önemli avantajdır.

5G akıllı fabrikalara nasıl etki edecek?

4G ile 5G arasında haberleşme, bant genişliği ve gönderilen paket büyüklüğü açısından büyük farklar vardır. Fabrikalarda her makineden alınan sinyaller ve okunan veriler ile oluşan büyük veri (big data) data paketlerinin buluta gönderiminde 5G büyük avantaj sağlayacaktır. 3G/4G mevcut haberleşme alt yapılarında üretim verileri buluta periyodik olarak iletilmektedir. 5G ile birlikte haberleşme hızındaki artış üretimde gerçek zamanlı (real time) haberleşmeye geçişi mümkün kılacaktır. Akıllı fabrika; üretimdeki anlık verileri buluta gönderip, buluttaki büyük veri ile analizini yaparak, yapay zeka yazılımları ile üretim parametrelerini gerçek zamanlı düzeltebilmektir. Üretim kalitesini ve adetini artırmak, fire oranını düşürmek, makine öğrenmesi ile gerçek zamanlı üretim yapabilmek akıllı fabrika temelini oluşturacaktır. Bu yapıda 5G haberleşme ve hızı önemli bir adım olabilir.