PAYLAŞ

Saha uygulamalarında ihtiyaçlara göre farklı sistemlerin devreye alınması gerekir. Enerji ya da üretim SCADA sistemlerinden, Yangın-Alarm sistemlerine, enerji yönetim sistemlerinden bina otomasyon sistemlerine birçok farklı uygulama aynı azmanda birçok farklı Protokol anlamına gelmektedir. Bu Protokol havuzunda tüm cihazların birbiri ile kesintisiz ve güvenilir bir şekilde haberleşmesi ancak Protokol Dönüştürücüler kullanılarak mümkün olmaktadır.

Hilscher firması bu doğrultuda Almanya’da faaliyet gösteren ve tüm üretim, tasarım, ARGE faaliyetlerini Almanya’da gerçekleştiren bir firmadır. Firmanın cirosu 2014 itibari ile yaklaşık 34 milyon Euro’dur ve konusunda lider firmadır.

Hilscher marka protokol dönüştürücüler aynı otomasyon ağında ya da farklı otomasyon ağları arasında veri transferi ve dönüşümü için kullanılır. Bu dönüştürücüler ucuz maliyet avantajı ve kolay uygulama imkanı sunar ve bu sayede seri bus, klasik Fieldbus, Ethernet, Real-Time Ethernet uygulamaları veya bunların kombinasyonları arasında rahatlıkla kullanılır. Tüm endüstriyel otomasyon projelerindeki protokolleri destekler.

Hilscher marka protokol dönüştürücüler Windows tabanlı SYCON.net yazılımı ile programlanır ve yönetilir. Cihaz üzerinde kolay kullanım için LEDler mevcuttur. Protokol dönüşümü için gerekli firmware cihaz içerisine bu yazılım ile yüklenir ve tek bir cihaz modeli ile aynı fiziksel ağdaki tüm dönüşümler kolay firmware değişikliği ile gerçekleştirilir. Örnek olarak aynı cihaz hem PROFIBUS Slave hem de PROFIBUS Master olarak programlanabilir.

Son zamanlarda ürün tedarikçileri, OEM üreticiler ve son kullanıcıların ağların esnekliği konusundaki taleplerinin artması ile hiçbir kullanıcı tek bir protokolün kullanılmak zorunda olduğu ağ yapısı oluşturmak istememektedir. Tam tersi ihtiyaçları doğrultusunda farklı protokollerin de aynı ağ içerisine hızlı ve rahat bir şekilde adapte edilmesini talep etmektedir.

Z Telemetri olarak firmamızda, ürün seçiminde öncelikle müşterimizin projesinde kullandığı protokollerin değerlendirilmesi yapılmakta. Bu protokoller CANopen, DeviceNet, EtherCAT, Ethernet/IP, Modbus TCP, Modbus RTU, POWERLINK, PROFIBUS, PROFINET, SERCOS vb biri ya da birkaçı olabilmekte. Ardından projeye uygun ürünün biçimi belirlenmekte. Örnek olarak Endüstriyel PC için PC kartlar sunulmakta, sahada cihazlar arası kullanım için DIN raya montaj tipindeki ürünler seçilmekte. Hatta Ar-Ge çalışmaları için on-chip modüllerimiz dahi mevcut ve sunulabilmekte. Örnek olarak Bir müşterimizin ürettiği ve profibus çıkışı olan sensörlerin profinet ağına entegrasyonu için öncelikle kendilerinden ihtiyaçlarını dinledik. Karşılıklı konuşmamız ile kendilerine netLINK PROXY NL51N-DPL ürünümüzün faydalı olacağı konusunda anlaştık. Bu ürünlerimiz çok küçük yapısı ile kendi ürünlerine entegre edebildiler ve sonuç kendileri açısından olumlu oldu. Ürünlerini artık Profinet kullanılan otomasyon projelerine de sunabilmekteler ve bu sayede ufak bir yatırım ve sadece birkaç günlük bir ürünü anlama sürecinden sonra yeni ürünlerini farklı uygulamalarda da kullanabilmekteler.

Z Telemetri Ltd. Şti.
Ali Uğur Çelik

www.ztelemetry.com