Ana sayfa Industry News/Endüstri İlk Çeyrekte Makine İhracatı 4,3 Milyar Dolar

İlk Çeyrekte Makine İhracatı 4,3 Milyar Dolar

PAYLAŞ

Mart ayında 1,6 milyar dolar ihracata imza atan makine sektörü, yılın ilk çeyreği sonunda toplam ihracatını 4,3 milyar dolara taşıdı. Makine ihracatının yarıdan fazlasının gerçekleştirildiği AB ülkelerindeki ekonomik belirsizliklerin dış ticaretimiz üzerindeki olumsuz etkilerini telafi etmek üzere yurtdışı temaslarını yoğunlaştırdıklarını belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ABD ve İngiltere’de yüzde 18’e yaklaşan ihracat artış oranına, ileri sanayi ülkelerinin tamamında ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Makine sektörü, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Almanya’nın sanayi üretiminde belirginleşen yavaşlamaya rağmen yılın ilk çeyreğinde toplam ihracatını yüzde 4,4 arttırdı. Yurtdışına satılan makine miktarında sağlanan yüzde 17’lik artışın ihracat bedeline arzu edildiği oranda yansımadığına dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:

“Dünya ticaretinin yönünü tayin edecek iki büyük belirsizliğin etkileri hızla derinleşiyor. ABD-Çin ve AB-Büyük Britanya arasında yürütülen ticaret savaşlarının sona erdirilmesi ve anlaşmalı Brexit konularındaki müzakerelerin uzaması, dünya ekonomisinde beklentilerin üzerinde bir yavaşlamaya neden oluyor. Küresel ekonomiye dair büyüme tahmininin yüzde 2,6’ya kadar çekilmesi, yatırım malları üzerindeki baskıyı artırdı. Yurt içinde sanayi üretimi, kapasite kullanım oranları ve güven endekslerinde yaşanan gerilemelerin yataya dönmekte olduğunu gözlemliyoruz. Seçim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte ülke gündeminin yeniden ekonomiye döneceğine inanıyoruz.”

“Makine fiyatları geriliyor”

Euro’nun dolar karşısında ciddi değer kaybının ve ana pazarımız Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 11 düşmesinin makine ihracatında hedeflenen artışı sınırladığına dikkat çeken Karavelioğlu şunları ifade etti:

“Dünyadaki makine imalatçıları giderek daralan küresel pazarda, tekno-ekonomik kapasitelerini doldurabilmek için fiyat düşürmek zorunda kalıyorlar. Uluslararası rekabette güçlü aktörlerden biri haline gelen Türk makine imalatçıları da bu durumdan fazlasıyla etkileniyorlar.”

Karavelioğlu, ihraç edilen makinelerdeki tonaj artışının iş ve inşaat makinelerinde yüzde 43, tarım makinelerinde yüzde 38, motor ve jeneratörlerde yüzde 32 olduğunu ancak toplam makine ihracat geliri artışının ihracat yüzde 4,4’de kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Yılın ilk çeyreğinde ihraç ettiğimiz makinelerin tonajı yüzde 17 kadar artarak 750 bin tona ulaştı. Katma değeri yüksek ürünlerde rekabetçi fiyat yapmanın bazı kolaylıkları olmakla birlikte, ortalama kilogram fiyatın son beş çeyrekte kademeli olarak 6,3 dolardan 5,6 dolara kadar gerilemesinin bir önemli nedeni de iç pazardaki daralma oldu. Miktar etkisiyle de olsa ihracat artışını devam ettirmek, sektörümüzün faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için kısa vadede tek yol görünüyor. Bu dönemde bütün dikkatimiz, büyümekte olan pazarlardan daha fazla pay almakta olacak.”

“İmalatçılarımız küresel krizi fırsata çevirecektir”

Gelişmiş ülkelerin hemen tamamında mevcut payını artırmayı başaran makine sektörünün, ana pazarı olan Almanya’daki durgunluktan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Karavelioğlu, bu ülkedeki çalışmaları aksatmayı kesinlikle düşünmediklerini belirterek şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük endüstri fuarı olan Hannover Messe’de kapsamını genişlettiğimiz tanıtım çalışmalarımızı, bu hafta Münih’te düzenlenecek olan Bauma 2019 fuarında sürdüreceğiz. Almanya fuarları tüm dünyadan makine kullanıcılarının yatırım kararlarını somutlaştırdıkları önemli platformlardır. Alman sanayiciler son iki çeyrekte azalan siparişleri nedeniyle makine teçhizat yatırımlarını kısmış olsalar da potansiyelimizden en verimli şekilde yararlanan bu ülkenin medyasında imalatçılarımıza ilgi artarak devam etmektedir.

Karavelioğlu, hızla büyüyen ülkelerin alıcılarının iştahlarını koruduğunu ve daha önceki tüm küresel krizleri fırsata çevirmeyi beceren imalatçılarımızın bu süreci de kazançla aşacağına inandığını belirtti:

“Tanıtım faaliyetlerinin kurumsal algımız açısından önemine Hannover’de bir kez daha şahit olduk. Türk makine sektörünün gücünü anlatan bazı prodüksiyon çalışmaları hazırlamıştık, dünya genelinden gelen iki yüz binin üzerinde ziyaretçiden yine büyük ilgi gördük.”