Ana sayfa Industry News/Endüstri VESTEL Savunma, Yeni Teknolojileri ile IDEF 2019’da

VESTEL Savunma, Yeni Teknolojileri ile IDEF 2019’da

PAYLAŞ

VESTEL Savunma, yeni kabiliyetler kazandırılmış KARAYEL-SU insansız hava aracı ve yakıt pili teknolojileri ile IDEF 2019’da. Vestel CEO’su Turan Erdoğan “Yakıt Pili Teknolojileri ve İHA’lara odaklanan VESTEL Savunma, ülkemizin savunma sanayindeki dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. IDEF 2019’da sergilediğimiz teknolojiler doğru yolda gittiğimizi gösteriyor” dedi.

VESTEL Savunma, Türk savunma sanayiinin en önemli fuarlarından olan 14’üncü IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda yeni kabiliyetler eklediği KARAYEL-SU İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) ve yakıt pili teknolojilerini sergiledi.

Kurulduğu günden bu yana, yakıt pili teknolojisi alanında yaklaşık 30 milyon dolarlık bir yatırım yapan VESTEL Savunma, IDEF 2019’da bu alanda ulaştığı son noktayı sergiliyor. Geride bıraktığı pek çok başarılı Ar-Ge projesi ve üniversite sanayi iş birliği çalışmaları sayesinde, bu alanda ürünler de ortaya koyan VESTEL Savunma, PEM (Proton Exchange Membrane) tipi yakıt pili teknolojileri konusundaki kabiliyetleri ile öne çıkıyor.

IDEF 2019 ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Vestel CEO’su Turan Erdoğan, “VESTEL Savunma hidrojen ve yakıt pili teknolojileri ve insansız hava araçları tasarlama, üretme ve geliştirme amacıyla kurulan bir şirket. Tüm faaliyetlerinde bu hedeflere odaklanan VESTEL Savunma, Ar-Ge çalışmaları ile ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Bu yıl sergilediğimiz ürünlerimiz bu hedefe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Yakıt pilleri alanında ise temel teknolojiye hakim olan, bu alandaki sorunların çözümlerini bilen, bu ürünleri seri olarak üretebilen ve de konuya askeri bir bakış açısı ile bakabilen Türkiye’de başka bir firma yok. Bu fuarda sergilediğimiz teknolojilerimizle bu alanda da iddiamızı gösteriyoruz” dedi.

VESTEL Savunma Hakkında

  • VESTEL Savunma, 2003 yılında, iki alan üzerine odaklanma hedefiyle kuruldu: Hidrojen ve yakıt pili teknolojileri ve İHA’lar. Tüm faaliyetlerinde bu hedeflere odaklanan firma, kuruluşunun hemen ardından, İHA’ların yanı sıra hidrojen ve yakıt pili teknolojileri üzerinde çalışmaya ve kendi öz kaynakları ile Ar-Ge faaliyetleri yürütmeye başladı.
  • Bu alandaki çalışmalarının olgunlaşmasıyla birlikte akademik çevreden de destek görmeye başlayan firma, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği ArGe Destek Programları’na dahil oldu.
  • Şuana kadar VESTEL Savunma Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri konusunda TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve SSB tarafından desteklenen 15 adet projeyi başarıyla tamamlamıştır.
  • 2009 yılında, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Zırhlı Araçlar için 3 kW’lık Yardımcı Güç Ünitesi Projesi’nin (ZAYGÜP) sözleşmesini imzaladı.
  • Şebeke elektriğine ulaşımın olmadığı yerler için tasarlanan prototipin yarı hareketli (sahra hastanesi gibi) ve yüzer platformlarda kullanımı da mümkün.
  • VESTEL Savunma’nın, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri konusundaki ortak çalışmaları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, Üniversite Sanayi İş Birliği kategorisinde, ‘Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
  • Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde, VESTEL Savunma’nın destekleriyle kurulan bir laboratuvar bulunuyor. Türkiye’nin yakıt pili alanında en gelişmiş laboratuvarı olan bu alt yapı aynı zamanda, KOYP membranı üretebilecek ve temel PEM yakıt pili membranını geliştirebilecek Türkiye’deki tek temiz odaya sahip.