Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Legrand Çıtayı İstikrarlı Şekilde Yükseltiyor

Legrand Çıtayı İstikrarlı Şekilde Yükseltiyor

PAYLAŞ

Bina elektrik, otomasyon ve dijital altyapı alanlarında sunduğu ürün ve çözümlerle tanınan Legrand, her geçen gün ürün portföyünü genişletirken kullanıcı memnuniyeti odaklı hizmet politikasından da taviz vermiyor. Türkiye ve bölgesinde de bir çok projede imzası bulunan firmanın Pazarlama Direktörü Özgür Sarıoğlu www.automationtr.com ‘un sorularını yanıtladı.

Endüstriyel kablolamada yeni trendler ve sizin yeni ürünleriniz/sistemleriniz nelerdir?

Ürün yelpazemiz çok çeşitli ve zengindir. Zaten iki konuda dünya lideriyiz: anahtar-prizde dünyada %20 pazar payı ve kablo dağıtım sistemlerinde ise %14 pazar payı ile dünya lideriyiz. Bunlar dışında, trafo, dağıtım busbarları, şalt ürünleri, dağıtım panoları, ev otomasyon sistemleri, aydınlatma kontrol sistemleri, interkom sistemleri, yapısal kablolama sistemleri, acil durum aydınlatma ürünleri, hemşire çağrı sistemleri, vb. sayabileceğim ürün ve çözümlerimizin başında yer almaktadır.

Hem makine, sistemlerin güvenliği hem de insan, bina güvenliği açısından nasıl bir konuma geldik?

Gelişen teknoloji ve var olan yasalar gereği artık bir tesiste veya sistemde hem insan güvenliğinin korunma görevinin üstlenmesi hem de ekipmanların korunması zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzde kaçak akıma karşı çok farklı koruma çeşitleri olup bunların en yaygını kaçak akım koruma anahtarlarıdır. Ayrıca aşırı akım ve kısa devrelere karşı korumalarında ise amperaj ve kısa devre kesme kapasitesine bağlı olarak termik manyetik şalter ya da otomatik sigorta kullanımı zorunludur. Hat üzerinde bağlı cihazların korunması termik manyetik devre kesiciler ile yapılırken, insan güvenliği de kaçak akım koruma anahtarı ile sağlanmaktadır.

Kablo dağıtım sistemleri herkes için önemli bir konu. Ürün seçimi ve planlama ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Ürün yelpazemiz oldukça geniş. PVC ve alüminyum malzemelerden oluşan çok çeşitli ebatlarda kablo kanallarımızı ve ayrıca metal olarak kablo tavalarımızı birçok farklı materyal seçenekleriyle (Pregalvaniz, elektroçinko, sıcak daldırma galvaniz, paslanmaz çelik) ihtiyaçlar dahilinde kullanılacak olan ortam koşullarına da bağlı olarak pazara sunmaktayız. Satış adetlerine ve stok durumlarına bağlı olarak üretim planlaması yapılmakta ve süreçler yönetilmektedir.

Enerji verimliliği her an gündemimizde, fakat firmalar ilk yatırım maliyetlerinden çekiniyorlar. Sizin bu alanda yapmış olduğunuz projelerle ilgili somut örnekleriniz var mıdır?

Son zamanlarda enerji verimliliği konusunda ülkemizdeki bilinç giderek artmakta. Özellikle LEED, BREAM gibi organizasyonların yeşil bina sertifikalandırma kriterleriyle birlikte enerji verimliliğinde aydınlatma önemli bir unsur haline geldi. Şöyle bir örnekle konuyu açıklayabilirim; bir işletmede enerjinin yaklaşık % 24’ü aydınlatma için harcanmaktadır. Bu değer ısıtma&soğutma ve priz tüketiminden sonra üçüncü sırada yer almaktadır. % 24’lük bu değerin % 58’i ofislerde, % 24’ü ortak alanlarda, % 14’ü koridorlarda ve % 4’ü ise lavabolarda kullanılmaktadır. Bu değerlerin tamamından tasarruf etmek mümkündür. Ofislere uygun aydınlatma yönetim sensörleri, ortak alanlar ve kapalı alanlara ise hareket sensörleri ile bunlara bağlanacak otomasyon röleleri sayesinde ister bağımsız isterse merkezi aydınlatma yönetimi sağlanabilir. Böylece bu işletmede % 55*‘e kadar enerji tasarrufu sağlanmış olur.

(*EN 15193 standartına göre belirlenmiş değerdir. İletme yapısına göre farklılık göstermektedir.)