PAYLAŞ

P-TECH marka RF modemler genel olarak haberleşme alt yapısının olmadığı sahalarda endüstriyel haberleşmeyi sağlamaktadır. Bu uygulamada  P-Tech marka RF modemler ile Modbus TCP protokolüyle haberleşme işlemi açıklanmıştır.

Modemleri konfigüre etmeden ve enerji verilmeden önce antenin takılması gerekmektedir. Modem enerjisizken anten takıldıktan sonra modemlere 12V DC enerjilerini veriyoruz ve konfigürasyon için seri olarak bilgisayara bağlıyoruz.

  1. Modem Konfigürasyonu

P-Tech marka modemlerin konfigürasyonunu yaparken “P-Tech Peasy config” programını kullanıyoruz. Programı açtıktan sonra sol üst kısımda bulunan “Network” bölümünden “New Network” seçeneğine tıklıyoruz ve daha sonra Şekil:1’de görülen “New network parameters” sayfası açılıyor.

Network Frequency sekmesinden RF ağımızın haberleşme frekansını belirliyoruz.

Network Topology sekmesinde RF ağımızın bağlantı topolojisini belirliyoruz, projemize göre 3 farklı topoloji bulunmaktadır:

  • Tree topology with single master
  • Peer to peer
  • Only user defined routes

First station sekmesinde ise Station name kısmına bir isim girip “OK” tuşuna basıyoruz.

Şekil-1

Şekil:2’de görüldüğü üzere yeni istasyon eklemek için gelen ekranın boş kısmına sağ tıklayıp Create new station seçeneğine tıklıyoruz ve projemiz doğrultusunda gerekli olan sayıda istasyon ekleyebilirsiniz.

Şekil-2

Add a new station sekmesindeki Name kısmına herhangi bir isim, Station address kısmına ise istasyona vermek istediğimiz adres değerini giriyoruz, Net address (Ağın adresi) kısmında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Daha sonra modemler arası bağlantı oluşturmak için Şekil:3’de gösterildiği gibi bağlantı yapılmak istenen istasyonun üzerine sağ tıklıyoruz ve ardından Create link from seçeneğine tıklayarak fareyi(mousu) bağlantı yapılacak diğer istasyona götürüp sol tıklayarak bağlantımızı kuruyoruz.

Şekil-3

Arayüzün sol bölümündeki Global properties menüsünde yapılan değişiklikler bütün istasyonları ve RF ağı kapsamaktadır. Arayüzün sağ bölümündeki Properties penceresinde yapılan değişiklikler ise seçilen istanyondaki değişiklikleri kapsar. Bu uygulamamızda Modbus TCP protokolü ile haberleşme gerçekleştireceğimiz için Global properties menüsünden IP port sekmesinden Ethernet Proocol type’ı “IP bridge” seçiyoruz diğer ayarları ise projemizin gereksinimleri doğrultusunda Şekil:4’de gösterildiği gibi ayarlıyoruz.

Şekil-4

Daha sonra sağ tarafta bulunan “Properties” menüsünden seçilen istasyonun ayarları yapılmalıdır. Bu uygulamada 2 istasyonumuza da IP adresi atayacağız aynı şekilde RF Modemlerimizin arkasında bulunan cihazlara da IP adresleri atayacağız. IP adres vermeye ve diğer ayarları yapmaya “Merkez” istasyonundan başlıyoruz ve Şekil:5’deki gibi ayarlarımızı yapıyoruz.

Şekil-5

Ardından “Depo” istasyonuna tıklayıp Şekil:6’daki gibi ayarları yapıyoruz.

Şekil-6

Konfigürasyon ayarlarımızı yaptıktan sonra sıra konfigürasyonları modemlere atmaya geliyor. Öncelikle modemimizi seri olarak bilgisayara bağlıyoruz. Programın üst menüsünde bulunan Make Net  butonuna basıyoruz ve Şekil:7’de görüldüğü üzere karşımıza Connection selector sekmesi gelecek buradan bilgisayarımıza bağlı olan com portu seçip Connect butonuna basıyoruz.

Şekil-7

Daha sonra Select nodes for operation sekmesi gelecek. Bütün istasyonları seçiyoruz ve OK butonuna basıyoruz, sırasııyla modemlere konfigürasyonumuzu yüklüyoruz. Eğer RF modemlere konfigürasyon yüklemesi ilk kez yapılıyorsa tek tek seri kabloyu bütün modemlere takarak tek tek yüklememiz gerekmektedir. Daha sonraki konfigürasyon değişikliklerini modemlere yüklemek için Write net butonuna basarak kablosuz olarak havadan güncelleme yapılabilmektedir.

Şekil-8

Konfigürasyon ayarlarını yükledikten sonra ethernet ile haberleşme kısmına geçiyoruz.

  1. Ethernet ile Haberleşme

Bu aşamada modemlerimizin arkasına ethernet bağlantısıyla birer adet cihaz bağlayacağız. Biz örnek olması için 2 modemimizin arkasına da bilgisayar bağlayacağız ve haberleşmelerini herhangi bir Modbus TCP Terminal programı yardımıyla gözlemleyeceğiz. Öncelikle ilk yapmamız gereken Şekil:5 ve Şekil:6’da sağ alt tarafta bulunan Device Table bölümünde yazmış olduğumuz IP adreslerini modemlerin arkasında bulunan bilgisayarlara (cihazlara) atamak olacak. İlk olarak Merkez isimli modemimizin ethernet konnektörünü modemin arkasında olacak bilgisayarın ethernet konnektörüne bağlıyoruz. Merkez isimli modemimizin arkasındaki cihazın IP adresini “192.168.0.11” olarak tanımlamıştık ve şimdi bu IP adresini bilgisayara atıyoruz.

Şekil-9

Burdan Özellikler e tıkladıktan sonra Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4)’ e çift tıklıyoruz. Ardından Şekil:10’daki gibi ayarlamaları yaptıktan sonra Tamam’a basıyoruz.

Şekil-10

Bu işlemi Depo  modemin arkasındaki bilgisayar (cihaz) için de yapıyoruz yalnız IP adresi olarak bu sefer “192.168.0.21” adresini atayacağız. Ardından Modbus TCP protokolüyle haberleşme gerçekleştirmek için Depo cihazımınız arkasındaki bilgisayarda herhangi bir Modbus TCP Terminal(Client) programı açıyoruz, bu uygulamada biz “mod_RSsim” terminal programını kullanacağız Şekil:11’de seçilen gerekli parametrileri ve açılan portu (502) görebilirsiniz.

Şekil-11

Merkez modemin arkasında bulunan bilgisayarda ise Marcom OPC Server programını açarak bağlantımızı sağlıyoruz. Start OPC Server butonuna basarak veya F9 kısa yolunu kullanarak programı çalıştırıyoruz. Şekil:12’deki yeşil ışıklar haberleşmenin başarıyla gerçekleştiğini gösteriyor.

Şekil-12
  1. İnternet Üzerinden Uzaktan Haberleşme

Uygulamayı internete çıkarabilmek için Merkez modemimizi uygulamayı internete çıkaracak modemimizin (3G/4G/ADSL) LAN portuna bağlıyoruz. Depo modeminde ne bağlantı olarak ne de konfigürasyon olarak bir değişiklik yapmıyoruz. Ancak Merkez modeminin konfigürasyon ayarlarında bazı değişiklikler yapıyoruz, Şekil:13’de gösterildiği gibi.

Şekil-13

Öncelikle Device table kısmına 3G/4G/ADSL modemimizin Gateway IP’sini ekliyoruz daha sonra uzaktan bağlanacak modemin WAN IP’sinin giriyoruz.

Bu konfigürasyonu radyo modemlere tek tek attıktan sonra Depo modeminin arkasında bulunan 192.168.0.21 ip adresli cihazda açılmış olan 502 numaralı porta 3G/4G/ADSL Modemin arayüzünden port yönlendirmesi yapmamız gerekiyor bu yönlendirmeyi şekil:14’de görebilirsiniz.

Şekil-14

Bu yönlendirmeden sonra lokalden bağlandığımız ve değerleri aldığımız Depo isimli cihaza uzaktan bağlantımızı sağlıyoruz. Sadece lokal IP yerine WAN IP’si üzerinden bağlanıyoruz.

Şekil-15

Sadık Aktulum

Z Telemetri Ltd. Şti.

www.ztelemetry.com