Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Robotik Sektörünün İddialı Oyuncusu Türkiye’ye Geldi

Robotik Sektörünün İddialı Oyuncusu Türkiye’ye Geldi

PAYLAŞ

Gittikçe büyüyen robot endüstrileri pazarının son dönemde dikkat çeken oyuncularından biri olan Blue Ocean Robotics Türkiye’de de faaliyetlerine başladı.

Haziran 2016 itibari ile Türkiye’de de faaliyetlerine başlayan ve bu ayağı ile Eylül 2016 itibari ile Türkiye’nin en büyük teknoloji bölgesi olan “Bilişim Vadisi”nde faaliyetini sürdürmeyi planlayan Blue Ocean Robotics, CIOReview tarafından oluşturulan 2016 yılının gelecek vaad eden en iyi 20 robotik çözüm sağlayıcı şirketinden birisi olduğunu açıkladı.

Son zamanlarda robotik teknolojisi yaygın olarak teslim verimliliği, güvenilirlik, düşük seviye arıza ve yüksek seviye üretkenlik olarak tanımlanıyor. Bu faydalarının yanında iş süreçlerinin tamamını gerçekleştirme, kapsamlı araştırma ve ileri geliştirme çalışmalarıyla kalitenin geliştirilmesi ve robotlar ile bir çok tasarım ve operasyonel kısıtların önüne geçilmesi sağlanabiliyor. En son teknikler ve algoritmler, robotların daha küçük, daha güvenli, daha pratik olarak geliştirilmesine olanak veriyor ve imalat, inşaat, sağlık gibi çeşitli sektörlerde düşük maliyet avantajı ortaya koyuyor. Üstelik robotik, yapay görme, güç algılama, konuşma algılama ve ileri düzey mekanik gibi geniş alandaki tamamlayıcı teknolojilerle buluşmasıyla işlevselliği yüksek düzeyde ortaya koyuyor. Farklı sektörlerde robot taleplerini yerine getirmek için Danimarka’ da kurulmuş olan ve 2016 ikinci yarısından itibaren Danimarka – Türk ortak sermayesi ile Türkiye’de de faaliyetlerini sürdürmeye devam eden Blue Ocean Robotics, kullanıcıların genel sorunları ve ihtiyaçları için robotlar ve çözümler geliştiren bir firma olarak tanımlanıyor.

Dünyanın en büyük 18. ekonomisine sahip olan Türkiye’nin tüm iş alanlarındaki yüksek potansiyeli ileri robot teknolojilerine duyulan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Blue Ocean Robotics Türkiye CEO’ su Bülent Ünsever; “Geliştirme ve ticarileştirmelerini yaptığımız yeni nesil robotlar hızla gelişen ülkemizde bir ihtiyaç haline geldi. Günümüzde iş çevrelerindeki başarının ölçütü artık bir ürünün ya da hizmetin üretilebiliyor olması değil, rekabet edebilecek düzeyde kalite ve verimlilikte üretilebiliyor olmasından geçiyor” diyerek ülkemizin robotlara olan ihtiyacını vurguladı. Türkiye’yi çok kısa zaman önce yeni nesil robotlarla tanıştırmaya başladıklarını ve robotların kısa sürede büyük ilgi topladığını belirten Ünsever, “Hizmet robotlarını süreçlerine dahil etmeye başlayan şirketler ve organizasyonlar elde edecekleri avantajlarla kurumsal kimliklerine değer katarak dünya pazarında rekabet güçlerini arttırma imkanı bulacaklar” diye ekleyerek değişen ekonomi ve pazarlarda iş çevrelerinin global pazarda rekabet güçlerini arttırmaları yönünde ipuçları verdi.

“Biz tek bir müşterinin ihtiyacına özgün bir robot geliştirmesi ile ilgilenmiyoruz” diye sözlerine başlayan Blue Ocean Robotics CEO’su Claus Risager ise, “ Bizim hedefimiz kendi alanlarında yaşadıkları genel bir sorunu birlikte çözmek üzere kuruluşlarla ortaklık kurarak robotik çözümleri geliştirmek ve geliştirilen bu çözümleri global düzeyde kullanılmasını sağlamaktır” dedi.

Geniş portföyde hizmet veriyor

Blue Ocean Robotics; RoBi-X programı kapsamında işletmelerle işbirliği oluşturarak özgün robotik çözümleri geliştiriyor, tasarlıyor ve ticarileştiriyor. RoBi-X üç adet ortaklık programından oluşuyor. RoBi-Design, RoBi-Develop, ve RoBi-GoToMarket . Çözüm Belirli bir olgunluk seviyesine ulaştıktan sonra Blue Ocean Robotics bu çözümü yönetmek üzere bir spin-out şirketi olarak ayırıyor. Blue Ocean Robotics’in bugün geliştirmiş olduğu 14 adet özgün robotu ve spin-out şirketi bulunuyor.

“Biz Blue Ocean Robotics olarak her çeşit servis robot teknolojisini tasarlıyoruz” diyen Risager, “Ürettiğimiz bu robotların çevreyi algılamaları ve aynı zamanda çevre ile etkileşime girebilmeleri için çeşitli algıyacılar ve yazılımlar kullanıyoruz” diyerek robotların dünyaya gelme döngüsünden kısaca bahsetti. Şirket, aynı zamanda önemli ölçüde gömülü yapay zekaya sahip robotlar ve onların işbirlikçi robotlarını geliştiriyor. Bu tip robotlar insanları gözlemliyor, onları tanıyor, yakınındaki kişilere göre davranışını ayarlıyor ve jestler, sesler veya gözlemlediği davranışlar sayesinde komutları kabul ediyor.

Blue Ocean Robotics tarafından geliştirilen ve ticarileştirilen robotlar arasında; Hastane odalarını dezenfekte eden robot; Metal endüstrisinde metal levhaları standart bükme makinalarına besleyen yardımcı robot; Binaları boyayan ve iskele ihtiyacını ortadan kaldıran robot; Alışveriş merkezleri, hastaneler ve ofis alanları için yeni nesil yerleri temizleyen robot; Hastane ve bakım evlerinde güvenli olarak hasta taşıyan robot gibi robotlar bulunuyor. Bunların yanı sıra şirket; parça taşıma, işleme, sanal tedavi, rehabilitasyon ve sosyal terapi için kullanılan robotları ihtiyaç sahipleri ile buluşturuyor.

Blue Ocean Robotics’in son kullanıcıların spesifik iş zorluklarının üstesinden gelmeleri için sağladığı destek ve aldığı sorumluluk açıkça görülüyor. Şöyle ki ; Blue Ocean Robotics’in müşteri ve partneri olan bir inşaat firması, geliştirilecek bir robotun kolay bir şekilde cam montaj işlemini yapabileceği yaklaşımında bulunduktan sonra; “Bu İnşaat firması büyük ve ağır camların kaldırılması ve montajında yüksek adetlerde hasarlarla karşı karşıya kaldığını bildirdi” diye açıklayan Risager “Biz de hasarı muazzam bir şekilde azaltırken aynı zamanda işçi verimliliğini yüzde 40 oranında arttıran cam montajı yardımcı robotunu geliştirdik ” diyerek, robotların günümüz dünyasında birçok zorlukta insanların yardımına koşabildiğini somut bir örnekle açıkladı.

Robot endüstrisinin büyük bir azimle ezberlerini bozan Blue Ocean Robotics, 2016’da büyüme çizgileri doğrultusunda 12 adet yeni spin-out şirketi ile pörtföyünü arttırmayı planlıyor. Uzun vadeli hedefleri ile ilgili olarak Risager, “Biz büyük endüstrilerdeki şirketlerin ilgi uyandıran yeni robotlarla tercih ettiği bir partner olmayı istemekle birlikte operasyonlarımızı global olarak 75 ülkeye yaymak istiyoruz” sözleriyle robotların dünyaya yayılma potansiyelini ifade etti.

www.blue-ocean-robotics.com