Ana sayfa Industry News/Endüstri ARTA Tekstil 80 milyon dolarlık makine ve yapı varlığı ile üretim gücünü...

ARTA Tekstil 80 milyon dolarlık makine ve yapı varlığı ile üretim gücünü ortaya koyuyor

PAYLAŞ

Kurulduğu 1988 yılından bu yana dinamik ve yenilikçi yapısıyla dokuma ve örme kumaşta müşterilerinin boya, baskı ve apre ihtiyaçlarını her geçen gün hizmet kalitesini artırarak yanıt veren ARTA Tekstil, makine parkuruna yaptığı yatırımlarla da gücüne güç katıyor. 80 milyon dolarlık makine ve yapı stoku bulunan ARTA Tekstil, parkurunda yer alan dokuma üretim hattına özel 45, örgüye özel 30 ve her iki hat için de uygun 9 makine olmak üzere toplamda 84 makinesiyle müşterilerine hızlı ve kaliteli hizmet sunuyor. ARTA Tekstil non-denim, askeri üniforma kumaşlarını, spor giyimine uygun dokuma kumaşlarını ve dijital baskılı üst grup (gömlek, bluz, elbise) kumaşlarını yerlilik oranı yüzde 58’e varan makinalarda üretiyor.

Makine parkuru fonksiyonel ve yeni teknoloji makineler ile genişliyor

Üretim kapasitesini her geçen gün artıran ve yerli üretimin gücünü dünya ile buluşturan ARTA Tekstil makine parkurunda da yeni teknolojilere önem veriyor. Geçtiğimiz yıl Milano ITMA fuarından Atexco dijital baskı makinesini temin eden firma, nisan ayında hepsi yerli üretim olan 3 adet HT makinesi ve 1 adet SER Sanfor makinesi ile de parkurunu güçlendirecek. Geçtiğimiz yıl makine parkurunun yüzde 53’ü yerli makinelerden oluşan ARTA Tekstil yeni makinelerinde yerlilik oranını yüzde 58’e çıkaracak. Güçlü parkuru ile Türkiye’nin ihracat hacmine yıllık 16 milyon dolarlık katkı sunan ARTA Tekstil ağırlıklı olarak İspanya, Fas ve Tunus’taki konfeksiyon üreticilerine tedarik sağlarken aynı zamanda Hollanda, Belçika, Almanya, Makedonya, İtalya ve Fransa’daki müşterilerine de hizmet veriyor.

 Sürdürülebilirliğe katkı sunuyor

Boyalı, rotasyon ve dijital baskılı dokuma ve örme kumaşlar üreten ARTA Tekstil yerli ve global markaların alt ve üst grup ürünlerinin kumaşlarını tedarik ediyor. Teknik tekstil alanında da müşterilerine askeri üniforma kumaşları ile iş elbiseleri ve üniformaları için özel apre ve kaplamalı kumaş tedariki sağlayan firma, sürdürülebilirlik odaklı faaliyetlerine de ağırlık veriyor. Enerji verimliliği artırma projeleri ve ısı kazanım sistemleri ile kullandığı enerjiyi sürdürülebilir hale dönüştürüyor. ARTA Tekstil su tüketimi konusunda da tasarruf eden sistemler kullanıyor. Renk sensörü ile atık suyu sınıflayarak tekrar kullanıma sunarak proses bazlı yüzde 20-25’lik bir iyileşme hedefiyle çalışıyor. Kumaş firelerini azaltmak için son 3 yıldır süreci yakından takip eden firma, geliştirdiği sistemler ile yüzde 25’lik bir iyileşme elde etti. Tüm makinelerinin ‘makine ekipman verimlilikleri (OEE)’ hesaplayan ARTA Tekstil, kullanılabilirlik seviyelerinin artması için Kobetsu Kaizen ve önce/sonra Kaizen çalışmaları ile iyileştirme projeleri gerçekleştiriyor. Performans seviyesi için de standart operasyonların iyileştirme çalışmalarını deney tasarımı tekniği ile uygulayan firma kalite seviyelerinin artması noktasında da istatistiksel proses kontrol (İPK), Gauge R&R ve yerinde kalite gibi Kalite Güvence araçlarını kullanıyor.

 Probleme anında müdahale

ARTA Tekstil yüksek verimlilik için üretim hatlarına özel geliştirilmiş yazılımları kullanıyor. ERP ve PLC programlarının web-service tekniği ile birbirleri haberleşmesini sağlayan firma buradan toplanan verileri BI programında görsel hale getiriyor ve gerçek zamanlı uyarı sistemleri ile problem oluştuğu anda üretim parkuruna müdahale ediyor. Yapay zekayı iş süreçlerine entegre etmeyi planlayan ARTA Tekstil; ERP ve PLC verilerine makine öğrenmesi metodolojisi uygulayarak makine, kumaş ve proses özelliklerine makine parametrelerini PLC’ler üzerinden otomatik set etme projesi ile sürekli kendini optimize eden bir sistem kurmayı hedefliyor. Ayrıca ham kumaş ile başlayıp, sonrasında kalite kontrolde görüntü işleme tekniklerini kullanmayı ve yapay zeka desteği ile majör bazı hata tiplerinde hata olmadan yakalama veya hata olduğunda anında müdahale etmeyi amaçlıyor.