Ana sayfa Industry News/Endüstri HONEYWELL OLEFLEX™ TEKNOLOJİSİ İLE TÜRKİYE’DE PROPİLEN ÜRETİMİNİ DESTEKLEYECEK

HONEYWELL OLEFLEX™ TEKNOLOJİSİ İLE TÜRKİYE’DE PROPİLEN ÜRETİMİNİ DESTEKLEYECEK

PAYLAŞ

Honeywell bugün Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. ile yapılan anlaşma doğrultusunda Ceyhan’da kurulacak olan yeni bir petrokimya kompleksi için yılda 457000 metrik ton düzeyinde polimer propilen üretimi için Honeywell UOP şirketine ait C3 Oleflex™ teknolojisnin kullanılacağını duyurdu. Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. Rönesans Holding ve Cezayir ulusal enerji şirketi Sonatrach S.p.A. tarafından gerçekleştirilen bir ortak girşimdir. Yeni ünite, küresel olarak yüksek talep gören çok farklı plastik çeşitlerinin üretiminde kullanılan polipropilen üretimi için kullanılacak.

Honeywell UOP, tesis için teknoloji lisansı ve özelleştirilmiş temel mühendislik tasarımı ile birlikte servis hizmetleri, donanımları, katalizörleri ve adsorbanları da sağlayacak. Tesis tamamlandığında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk propan dehidrojenerasyon (PDH) ünitesi olacak.

“Bölgede plastiklerin üretilmesine yönelik propilen için talep giderek artmakta ve bu propilen geleneksel olarak rafine edilmiş yakıtların bir yan ürünü veya nafta çatlama prosesinin bir sonucu oluşmaktadır,” diyen Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Frans van Deursen sözlerini şöyle tamamladı: “Oleflex teknolojisi, doğal gazdan elde edilen propandan yüksek oranda propilen üretmekte ve polipropilenin Türkiye’deki ana kullanıcılarına yakın konumu nedeniyle Ceyhan bu teknoloji için ideal bir yerde bulunuyor.”

Yeni ünite, Ceyhan Polipropilen’in yurt içinde polipropilen üretmesini sağlayarak Türkiye’nin Orta Doğu ve Batı Avrupa’daki üreticileden gerçekleştirdiği ithalata olan bağımlılığını azaltacak. Türkiye, bölgedeki polipropilen talebinin yarısını oluşturmakta ve Türkiye’de polipropilene olan talebin gelecek on yıl boyunca yıllık % 2,5 oranında artması bekleniyor.

Honeywell UOP tarafından geliştirilen  C3 Oleflex teknolojisi propanı katalitik dehidrojenerasyon yöntemiyle propilene dönüştürüyor. Bu teknoloji, rakip dehidrojenerasyon teknolojilerine kıyasla daha düşük üretim maliyeti ve daha yüksek yatırım getirisi sağlıyor. Düşük enerji tüketimi, düşük emisyonlar, minimum su kullanımı ve tamamen geri dönüştürülebilir, platin-alümina bazlı katalizör sistemi bu yenilikçi teknolojinin çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeye yardımcı oluyor. Oleflex teknolojisinin bağımsız reaktör ve rejenerasyon tasarımı ise işlemlerin yüksek güvenilirlikle ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor.

Oleflex teknolojisi, propan, izobütan (iC4) ve karma propan-izobütan beslemeleri için uygulamalar da dahil olmak üzere, 2011’den beri küresel olarak dehidrojenasyon projelerinin çoğu için seçilmiştir.

Türkiye, 2017 yılında 2 milyon metrik tondan daha fazla polipropilen ithal etmiştir. Yeni tesisin, Türkiye’nin polipropilen ithalatını % 25 oranında azaltması ve böylece Türkiye’nin üretimdeki dış ticaret açığının üçte birini temsil eden ithal petrokimyasallar konusunda yaklaşık 13 milyar doları telafi etmesi bekleniyor.

Ceyhan Polipropilen Üretim bu yılın başlarında, Ceyhan Mega Petrokimya Sanayi Bölgesi’nde bir polipropilen üretim tesisi geliştirmek için kuruldu. Tesisin 2023 yılında üretime başlaması planlanıyor. Rönesans Holding, dünyanın en büyük müteahhitleri ENR listesinde, dünyanın 33. ve Avrupa’nın 9. en büyük müteahhiti olarak yer almaktadır. Sonatrach daha önce Cezayir’deki Arzew’de Total S.A. ile ortaklaşa kendi C3 Oleflex birimini kurmayı planladığını duyurmuştu.

Honeywell UOP (www.uop.com), petrol rafinerisi, petrokimya ve gaz işleme endüstrileri için proses teknolojileri, katalizörler, adsorbanlar, ekipman ve danışmanlık hizmetlerinin önde gelen uluslararası tedarikçisi ve sağlayıcısıdır.  Honeywell UOP, petrol ve gaz, rafineri, petrokimya, kimya ve diğer sektörlere yönelik otomasyon kontrolü, enstrümantasyon ve mühendislik hizmetlerini de sağlayan Honeywell Process Solutions’ı (www.honeywellprocess.com) içeren Honeywell’in Performans Malzemeleri ve Teknolojileri stratejik iş grubunun bir parçasıdır.