Ana sayfa OTOMASYON OKULU ABB, YuMi’yi Türkiye’de Görücüye Çıkardı

ABB, YuMi’yi Türkiye’de Görücüye Çıkardı

PAYLAŞ

ABB Robotik Türkiye, robot teknolojilerinde önemli bir adıma atan insan işbirliği temelli robotu YuMi’yi geçtiğimiz hafta gerçekleşen bir etkinlikte beğeniye sundu. Yoğun ilgili gören robot hakkında detaylı bilgiyi ABB Robotik Türkiye Yerel Ürün Grubu Yöneticisi Gürsen Torum’dan aldık;

“Dünyanın ilk birlikte çalışılabilen, çift kollu endüstriyel robotu YuMi’nin tanıtımıyla birlikte ABB Robotik bir kez daha gelecek yıllarda robotik otomasyonun nasıl bir hal alacağını ve endüstriyel işlemlerin robotlar tarafından nasıl değiştirileceğini belirleyen sınırları zorluyor. Kelime incelemesi yaptığımızda YuMi ( You and Me), ‘Sen’ ve ‘Ben’ birlikte otomasyon merkezli bir gelecek yaratalım anlamına gelmektedir. Çığır açan bu çözüm, yıllar boyu süren araştırma ve geliştirme sonucunda ortaya çıkmıştır ve güvenli bir ortam içerisinde robot işçilerin aynı görevlerde insanlarla yan yana çalışabileceği bir çağın müjdesini vermektedir.

Küçük parça montaj üretimi gibi, birkaç üretim alanı da hızlı değişmektedir. Özellikle elektronik sanayiye olan talep vasıflı çalışan sayısını geçmiştir. Geleneksel montaj üretim yöntemlerinin değerlerinin azalmasından dolayı, üretici firmalar yeni yöntemler geliştirebilmek amacıyla yatırım yapılmasını ekonomik ve stratejik açıdan zorunlu görmektedirler. YuMi’nin tüketici elektroniği sanayisindeki esnek ve çevik üretim ihtiyacını karşılamak amacıyla özel olarak tasarlanmasına rağmen YuMi, çift kolu, esnek elleri, parça besleme sistemi, kamera odaklı parça konum belirleme sistemi, öğretilerek programlama sistemi ve son teknoloji hassas hareket denetim sistemi sayesinde her türlü küçük parça montaj üretim hatlarında da aynı verimi sağlayabilmektedir.

İlk bakışta, manuel montaj üretim sistemlerindeki işlemlerin otomasyona çevrilmesi basit gibi gözükse de gerçekte insan becerilerini kopyalamak o kadar da kolay değildir. İnsanlar inanılmaz makinelerdir. Biz, hassas cisimleri ustalıkla ve hassasiyetle kontrol edebilecek duyarlılığa ve hareket kontrolüne sahibiz. Bir cismi kırmamak için cisme ne kadar güç uygulamamız gerektiğini değerlendirebiliriz. Cismin nerede olduğunu görebilir, kolayca yerinden alabilir ve durmadan farklı türlerdeki parçaları kontrol edebiliriz. Ek olarak, diğer çalışanlarla beraber uyumlu çalışabilmemizi sağlayan yön-eylem bilincine sahibiz.

YuMi ile birlikte meydan okuduğumuz konu, insanların yapabileceklerini en az sayıda duyu ve kabiliyet özellikleri kullanarak kopyalamak, bununla birlikte, otomasyon sistemlerinin en önemli yararlarından da faydalanmak, insanlar kadar güvenli bir hale getirmek ve bunu düşük bir maliyetle gerçekleştirmekti. Robotun tasarımının amacı, gelecekte montaj üretim sistemlerinde ihtiyaç duyulacak duyarlı, kullanımı kolay, hızlı, esnek, yatırımı kara dönüştürebilen ve doğası gereği güvenli olan bir ürün oluşturmaktı.

YuMi’nin DNA’sın güvenlik bulunmaktadır. İnsana benzeyen kolları, kasları andıran dolgu malzemeleriyle kaplı iskeletten meydana gelmektedir. YuMi, hafif ve dayanıklı magnezyum iskelete ve iskeleti kaplayan yumuşak koruyucu plastiğe sahiptir. Bu yapı, robotun her türlü beklenmedik darbeleri bile soğurmasını sağlar. İnsan koluna benzer bir şekilde YuMi, hiçbir sıkışma bölgesi bulundurmaz bu sayede hassas cisimler robotun eksenleri açılıp kapandığında karşılıklı düzlemlerde ezilme tehlikesi yaşamaz.

YuMi, kompakt bir yapıya sahiptir. İki kolunun her biri yedi eksenli hareket yapmasını sağlar ve bu sayede insan ölçülerine göre düzenlenen çalışma alanlarında duyarlı ve dikkatli şekilde görevini tamamlayabilir. YuMi’nin ağırlığı sadece 38 kg’dir. YuMi; bütünleşik kontrol sistemine, çok sayıda hava ve dijital veri giriş- çıkış sinyal komutlarını bulunduran dahili kablo sistemine sahiptir. YuMi; standart ev elektriğiyle çalışabilir, kolay taşınabilir ve isteğe göre tekrardan çalıştırılabilir.

YuMi, eğer başka bir çalışanla çarpışmak gibi beklenmedik bir darbe algılarsa, kendini milisaniyeler içerisinde durdurabilir. Durdurma sonrası hareket, uzaktan denetim cihazında ‘play’ butonuna basılarak kolayca devam ettirilebilir. Robotun üzerindeki plastik dolgu maddesiyle birlikte insan güvenliği büyük bir şekilde arttırılmıştır. YuMi’nin özünde olan bu güvenlik özelliklerine rağmen YuMi, son derece hassas ve hızlıdır. YuMi, uzaydaki bir noktaya art arda 1500 mm/saniye hızla ve 0.02mm hassasiyetle gidebilir.

Bugünün montaj üretim sistemlerinde bulunan çok çeşitli küçük parçaları kontrol edebilmesi için YuMi’nin entegre üst düzey esnek elleri vardır. Bu ellerin çeşitli kurulum düzenleri bulunmaktadır. Bunlar; servo gripper, çift vakum ve kameradır. Tüm bu donanımlarla YuMi’nin elleri her türlü montaj işlemine göre uyarlanabilir.

İnsan elinin esnekliği, küçük parça montaj üretimi hattında bulunan karmaşık operasyon problemlerini kolay bir şekilde çözecek kapasitede değildir. Belirli bir montaj işlemi için parça sağlamak da verimli bir operasyon için önem teşkil eder. Bunu belirtmek için montaj üretim sistemine parça gönderimi yapan “FlexFeeder” sistemini geliştirdik. FlexFeeder, bir kutu içerisinde 3mm ile 30mm arasında ölçülere sahip olan büyük miktarda parçayı muhafaza eder. Parçayı direk kutudan almak karmaşık 3 boyutlu bir problemi ortaya çıkartır. FlexFeeder, parçaları kutudan alıp azar azar düz bir zemine yerleştirerek bu problemi daha basit 2 boyutlu toplama işlemine dönüştürür. YuMi, entegre el kamerası sayesinde düz zemin üzerindeki parçaların konumunu kolayca tespit ederek parçaları bulunduğu yerden alabilir.

Son olarak YuMi, bir insandan bir iş yapmasını istemek kadar kolay programlanabilecektir bu sayede herkes kolay bir şekilde YuMi’yi kullanabilecektir. Aslında programlama bile diyemeyiz, daha çok öğretmeye benzer ve herkes sezgisel olarak öğretme yeteneğine sahiptir. YuMi’nin ellerini ve kollarını kendi ellerimizle yönlendirebilir, onunla eşleşmiş olan bir tablet bilgisayarda yüklü Yumi App sayesinde bir dizi hareket komutu verebilir ve tutma-bırakma işlemleri ayarlanabilir. Yumi App yazılımı, bu komutlar verildiğinde komutları eş zamanlı olarak YuMi’nin çalışması için gereken kodlara dönüştürür. Sonuç olarak YuMi, karmaşık görevleri daha az mühendislik becerisi kullanarak yerine getirir.

Öğretici Programlama Sistemi, saatlerce süren yorucu programlama işlemlerini kolay bir şekilde birkaç dakika içinde gerçekleştirebilir. Çok karmaşık işlemlerde, Öğretici Programlama Sistemi yeterli olmadığı zamanlarda, ABB’nin klasik RAPID programlama sistemine tam erişim sağlanabilmektedir.”