Ana sayfa OTOMASYON OKULU Basit ve akıllı; Kablo ve adaptör kutuları yerine yapılandırma arabirimi olarak NFC...

Basit ve akıllı; Kablo ve adaptör kutuları yerine yapılandırma arabirimi olarak NFC kullanmak

PAYLAŞ

Bir makinenin geliştirilmesi esnasında sensörlerin ince ayarının yapılması gereken anlar olur. Optimum uygulama için gereken darbe sayısı hakkında da genellikle belirsizlik ortaya çıkar. Bu nedenle fazladan efor ve hayal kırıklığı kaçınılmaz hale gelir. Sensör ayarı için doğru adaptörleri, araçları ve parametrizasyon kutularını seçmek de genellikle beklendiği kadar sorunsuz gitmez. Gerekli kablo bulunmadığında sorunlar devam eder. Doğru kablo olmadan set konfigürasyonu değiştirilemez veya uyarlanamaz. Bu geliştirme aşamasını kolaylaştırmak için Wachendorff Automation GmbH & Co.KG akıllı ve basit bir çözüm geliştirdi. Şirket, yeni bir artımlı enkoder geliştirirken alışılagelmiş adaptör kablolarına ve parametrizasyon kutularına güvenmek yerine yapılandırma arabirimi olarak NFC – Near Field Communication – kullanmaya karar verdi.

Wachendorff, merkezi Almanya’nın Frankfurt am Main yakınlarındaki Geisenheim’da bulunan, sahibi tarafından yönetilen orta ölçekli bir şirkettir. “Made in Germany” logolu enkoderlerin geliştirilmesi ve üretiminde uzman olan şirket, akıllı telefon kullanılarak bireysel olarak yapılandırılabilen dünyanın ilk artımlı enkoderini geliştirdi. Bu sayede münferit özellikler oluşturulup akıllı telefon uygulamasına kaydedilebilir. Bu ayarlar da NFC yoluyla kodlayıcıya yüklenebilir. NFC, güç gerektirmeyen ve temassız bir iletim teknolojisidir. WDGN serisi, yerleşik bu iletişim teknolojisini enkodere aktarmak için NFC çipi ile donatılmıştır.

Özel olarak geliştirilmiş enkoder sensör teknolojisi ile güvenilir ve yüksek bir darbe hızı üretilir. Aynı zamanda o kadar esnektir ki devir başına bir darbeye kadar herhangi bir darbe hızı dq ayarlanabilir. Cihazlar, yüksek doğruluk ve çözünürlüğe sahip patentli manyetik sensör teknolojisi içermektedir. Devir başına 16384 adede kadar darbe ve 36 mm’den başlayan kompakt tasarım ile küçük bir kurulum alanında son derece hassas ölçümler gerçekleştirilebilir.

Uygulama aracılığıyla esnek parametre ayarı, müşterinin cihazı sahada kendi başına yapılandırmasına olanak tanır. Bu da makine geliştirme ve devreye almada daha fazla esneklik sağlar. Farklı kontrolörler veya frekans dönüştürücüler değişken olarak test edilebilir. Cihazların makine üzerinde değişimi çok esnek bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu sayede daha az stok gerektiğinden depolama ve nakliye maliyetlerini azaltır. Yanlış sıralama en aza indirilir. Farklı enkoder konfigürasyonları doğrudan uygulamada saklanabilir.

Wachendorff tarafından özel olarak geliştirilen kapsamlı yazılım, sensör tipinden bağımsız olarak kullanılabilir. İşlevsellik, etkinleştirme özellikleri veya veri alışverişi gibi diğer sensör ve aktüatör sistemlerine uyarlanabilir.

Uygulamanın teknolojisinde hem Apple hem de Android uyumlu Flutter yazılımı kullanılmıştır.

NFC teknolojisi zorlu endüstriyel koşullar için başarıyla uyarlanmıştır. Tipik çapları 36 mm ve 58 mm olan enkoder serisi, şaft enkoderler ve içi boş şaft enkoderlerden oluşur. Ürün tipine bağlı olarak 300 N’a kadar mil yükü mümkündür. DC 4,75V ile DC 32V arasındaki tüm voltaj aralığı için ters polarite ve kısa devre koruması sağlanmıştır. Tüm yaygın endüstri montaj seçenekleri mevcuttur. Enkoderler, hem radyal hem de eksenel versiyonlarda bir M12 konektör veya kablo çıkışı ile tedarik edilebilir. Sağlam paslanmaz çelik gövde, tipe bağlı olarak IP67 ve IP69K koruması ve mil girişinde IP65 veya IP67’ye kadar koruma sağlar. Titreşim ve şoka karşı yüksek direncin yanı sıra -40°C ila 85°C çalışma sıcaklığı aralığı sunulmaktadır ki bu da onları çok zorlu endüstriyel ortamlarda kullanım için çok uygun hale getirir. Kapak için kullanılan yeni alaşım, manyetik etkilere karşı daha iyi koruma sağlar ve üretimi daha da çevre dostu hale getirir.

Veri iletim güvenliği de garanti edilmektedir. Enkoderin yapılandırılması yalnızca doğru parola ile mümkündür. Enkoderin iletişimi şifrelenir ve farklı erişim hakları seviyeleri, son kullanıcı için PIN’lerle korunur. Enkoderde birkaç farklı bellek bulunmaktadır. Geçerli yapılandırma ayarı mikrodenetleyicinin dahili belleğinde ve NFC belleğinde saklanır.

Değerler geçerliyse, NFC belleğindeki yapılandırmanın üzerine istenen yapılandırma yazılabilir ve güç sıfırlamasından sonra dahili belleğe aktarılır. NFC hafızasındaki veriler geçersiz ise, dahili hafızadaki son geçerli değerlere sıfırlanır. NFC belleği kullanılarak, cihaz kapalıyken bile yapılandırma verileri okunabilir ve gönderilebilir. Bu da kolay ve güvenli dağıtım için gereklidir. Cihaz kapalıyken bile tüm veriler PIN ile korunur ve şifrelenir.

Bluetooth ve WLAN ile karşılaştırıldığında, NFC daha kısa bir menzile sahiptir ve yakın alanda iletişim kurar. WLAN ve Bluetooth’un daha uzun menzili, onları girişime karşı daha duyarlı ve potansiyel saldırıları daha kolay hale getirir. Her ikisi de, iletimin yalnızca güç uygulandığında gerçekleşebildiği aktif radyo standartlarıdır. NFC ile parametre yapılandırması doğrudan makinede gerçekleştirilebilir ve sınırlı erişim sağlanır. NFC modülü pasif olarak iletişim kurduğu için çalışma sırasında herhangi bir girişim söz konusu değildir. NFC, doğrudan makine üzerinde kablosuz ve gerilimsiz parametrelendirmeye izin vererek, kullanımı daha güvenli ve daha az karmaşık hale getirir.

Anten tasarımı, çeşitli işlevsel prototiplerle test edilmiştir. Daha fazla test ve optimizasyon için, çeşitli anten tasarımları oluşturumuş ve gerekli üretim miktarları doğrultusunda tedarik edilmiştir. Bunlar alım kalitesi, akıllı telefon ile anten arasındaki mesafe ve iletişimin sağlamlığı açısından da test edilmiştir. Menzil ve antenin alan gereksinimi arasındaki mümkün olan en iyi oran da bubsayede belirlenmiştir.

Geliştirilen çözüm, hem mevcut gereksinimler için yeterli bellegi hem de gelecekteki genişleme olanakları için yeterli rezervi sağlar. Anten düzeni, maksimum mesafe boyunca güvenilir iletim sağlarken 20 mm x 17 mm devre kartına sığacak şekilde optimize edilmiştir.

Bu kart, sensör kartına bir şerit kablo ve özel kilitleme konektörleri ile bağlanır. Bu kilitleme, yüksek mekanik sağlamlık için gereklidir.

WDGN, yaygın olarak kullanılan IO-Link iletişim standardının uygun olmadığı durumlarda müşteriler için en uygun ve basit bir alternatiftir.

Yeni geliştirilen WDGN serisinin iki versiyonu mevcuttur. Temel sürüm, artımlı bir enkoderin (A, B, N) standart ve ters çevrilmiş kanallarına sahiptir. Gelişmiş sürümde ise eaha gelişmiş özellikler bulunur. Burada dört kanal bağımsız olarak yapılandırılabilir.

Yeni teknoloji maliyet ve zamandan kolayca tasarruf sağlar ve sürdürülebilirliği artırır.

Robert Wachendorff, “WDGN serimizin amacı, müşterilerimize enkoder konfigürasyonları için yeni seçenekler sunmaktır” diyor.

İLKE OTOMASYON
0 212 3206340
INFO@ILKEOTOMASYON.COM.TR