Ana sayfa OTOMASYON OKULU Ekosistemde İşbirliği: Meselenin Aslı

Ekosistemde İşbirliği: Meselenin Aslı

PAYLAŞ

Günümüzün endüstriyel otomasyon ekosistemi, dokümanların işlenmesi ve aktarımı sırasında meydana gelen medya kesintileri ile ünlenmiştir. Makine ve tesis sistemleri için geliştirme süreci içinde bu sorunları tüm paydaşlar ve sistemler arasında hedeflenen işbirliği yoluyla çözmek esastır. Mühendislik sürecinde oluşturulan veriler, sürece dahil olan herkesle paylaşılmalıdır. İdeal olarak, makine üreticileri ve sistem entegratörleri, kontrol kabini üreticileri, bileşen üreticileri ve ayrıca makine veya tesis sistem operatörünün tümü bir network içerisinde çalışmalıdır.

Üretim tesisi operatörleri, makine üreticileri, sistem entegratörleri, kontrol kabini üreticileri ve bileşen üreticilerinin hepsinin tek bir ortak noktası vardır: tamamı planlama sürecinden bitmiş bir makine veya tesis sistemini çalıştırmaya kadarki değer zinciri boyunca birlikte çalışırlar ve süreç içerisinde sürekli bilgi alışverişinde bulunurlar.

Endüstriyel otomasyon ekosistemi
Peki çeşitli süreç katılımcıları arasındaki bu işbirliği süreci günümüzde nasıl işliyor? Planlama aşamasında, istenilen makine veya tesis sisteminin özellikleri tanımlanır. Şirketin belirli tedarikçi şartları varsa bunlar detaylandırılır ve daha sonra makine veya sistemi tasarlarken bunları dikkate alan operatöre iletilir. Planlama aşamasını ön planlama süreci takip eder. Cihazlar, Excel’den yayın listeleri, Word’de oluşturulan özellikler veya Eplan Preplanning benzeri ön planlama araçları gibi ek bilgiler dikkate alınır ve sırayla temel mühendislik tasarımcıları tarafından teklif hazırlamak için kullanılır. Daha karmaşık üretim hatları söz konusu olduğunda ise bu süreç geleneksel olarak ayrıntılı mühendislikten ve elektrik ve akışkan gücü şemalarının oluşturulmasından sorumlu olan bir sistem entegratörü tarafından halledilir.

Veri Eplan Project içerisinde zenginleştiriliyor
Eplan Electric P8 veya Eplan Fluid gibi Eplan Platform sistemleriyle oluşturulan proje, sonrasında kontrol kabini üreticisine aktarılır. Bu üretici, Eplan Pro Panel kullanarak, şalt sisteminin sanal prototipini kontrol kabininin 3D montaj formunda oluşturur. Kontrol kabini daha sonra operatör tarafından inşa edilir, onaylanır ve devreye alınır. Şalt sisteminin teslimatı ile birlikte kabin imalatçısının işlemleri tamamlanmış olur. Şirket, verilerle zenginleştirilen Eplan Projesi’ni makine üreticisine veya sistem entegratörüne teslim eder ve daha sonra nihai proje verilerine göre makine veya tesis sistemini devreye alır. Ardından proje, servis veya bakım gerekmesi durumunda Eplan eView kullanarak mevcut belgelere erişebilen ve gerektiğinde redline işlevini kullanarak değişiklikleri dijital olarak belgeleyebilen operatöre sunulur.

İşte bu süreç, endüstriyel otomasyon ekosistemindeki günlük bir işi tanımlamaktadır. Zorluk ise bir otomasyon projesi için tüm verilerin değer zinciri boyunca çeşitli istasyonlarda oluşturulup dahil edilmesidir. Çoğu zaman, tüm proje katılımcıları kısmen tutarsız verilerle çalışır ve bu da süreci daha da zaman alıcı ve hataya açık hale getirir. Örneğin, projedeki bir motorun tahrik gücü sonraki bir noktada değiştirilebilir ancak makine veya tesis sistemi devreye alındığında bu değişiklik dikkate alınmaz. Sonuç olarak, dokümantasyon güncel değildir.

Bilginin merkezi kaynağı olarak “Veri Konteyneri”
Eplan’ın devreye girdiği yer tam burasıdır: Yeni Eplan eManage bulut hizmetiyle birlikte piyasaya çıkacak olan Eplan Platform 2022 sistemleri, makine üreticilerini ve sistem entegratörlerini, kontrol kabini üreticilerini, bileşen üreticilerini ve makine veya tesis sistemleri operatörlerini bir araya getirir. Eplan CEO’su Sebastian Seitz şöyle açıklıyor: “Kolay ve güvenli veri paylaşımı için şirketleri, müşterileri ve tedarikçileri bulut aracılığıyla birbirine bağlıyoruz. Otomasyon çözümünün merkezi ve dijital modeli olarak Eplan Projesi, tüm süreçlere gerekli veriyi sağlar. Bahsettiğimiz şey, Eplan Platformunun sistemlerinden beslenen bir tür ‘veri konteyneridir”. Bu da güvenli veri aktarımı ve Eplan Projesine merkezi erişim yoluyla tüm katılımcıların dijitalleştirilen işbirliği için katma değer sağlaması anlamına gelir.” Yeni sunulan bir özellik ise tasarım ve mühendislikte mobil çalışmayı önemli ölçüde kolaylaştıran Eplan ePulse ile bulut bağlantısıdır.

Bulut aracılığı ile projeler arası işbirliği
Yeni Eplan eManage kullanılarak projeler kolayca buluta yüklenip, bulut üzerinden yönetilebilir ve paylaşılabilir. Daha spesifik olmak gerekirse, şirket içi yazılım ve bulut dünyası bir araya getirilmektedir. Rol yönetimi aracılığıyla elde edilen açık erişim hakları, veri güvenliği ile projelere erişim için esneklik sağlar. Eplan Electric P8 ve Eplan Pro Panel kullanıcıları, projelerini kolaylıkla buluta yükleyebilir ve daha sonraki işlemler için Eplan Platformuna aktarabilir. Bu süreç, proje verilerinin e-posta veya FTP sunucusu gibi zaman alıcı çözümlere ihtiyaç duyulmadan gönderilmesini sağlar. Ayrıca, buluttaki merkezi ve net kullanılabilirlik, tüm proje katılımcılarının belirli içeriği hızlı bir şekilde aramasını sağlar. Eplan eView ile bir projedeki tüm değişiklikler merkezi olarak kullanılabilir. Bunun da avantajları açıktır: proje dokümantasyonu, tüm ürün yaşam döngüsü boyunca ve operasyon ve servis senaryolarına kadar her zaman güncelliğini korur. Bu çalışma yönteminin önemli bir bileşeni ise Eplan Data Portal’dan sağlanan cihaz verileridir. Seitz, “Burada önemli olan, Data Standard ile yoğun bir şekilde iyileştirdiğimiz veri kalitesi ve derinliğidir” diyor. Kapsamlı, entegre ve uçtan uca dijital veriler proje hızlandırıcısı olarak hizmet eder. Ve unutmayın, veriler tutarlıdır ve veri aktarımı da güvenlidir.