Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Endüstriyel Haberleşmede Güncel Teknolojiler, Teknikler ve Sorun Çözümleri

Endüstriyel Haberleşmede Güncel Teknolojiler, Teknikler ve Sorun Çözümleri

PAYLAŞ

Nesnelerin İnterneti, Endüstri 4.0, insansız fabrikalar gibi bir çok kavram için hararetli tartışmalar, fütüristik yaklaşımlar devam ederken www.automationtr.com olarak farklı alanlardaki teknolojileri ve gelişmeleri konunun uzmanlarına sormak istedik. Endüstriyel Haberleşme ile ilgili sorularımızı da bir çok başarılı projeye atan Z Telemetri firmasının şirket müdürü Ali Uğur Çelik’e sorduk.

  • Scada projelerinde kullanılan en güncel haberleşme alt yapısı nedir?

Elektrik enerjisi Scada projelerinde halen en çok kullanılan haberleşme sistemi olan 3G haberleşme, Türkiye’de yaygın altyapısı ile öne çıkıyor. Hemen hemen her noktada 3G sinyal çekiminin sağlanması ve fiyat avantajları bu sistemi birincil olarak tercih edilmesini sağlamakta. Ancak tercih edilecek ürünün özellikleri sistem stabilitesinin en üst seviyede olması için çok önemli.

  • Seçilecek üründe hangi özellikler haberleşme stabilitesini arttırıyor?

Öncelikle bu haberleşme sistemlerinin dünyada blinmeyen bir teknoloji olmadığını kavramamız ve bu kapsamda piyasada sık kullanılan farklı marka ürünlerin hemen hemen benzer temel özellikleri kapsayacağını bilmemiz gerekmekte. Tabii ki endüstriyel sıcaklık, gerilim ve benzeri çalışma koşullarını destekleyen ürünlerden bahsetmekteyiz. Bu bilinçle tercihimize başlarsak satış öncesi doğru ürünün seçimi ve satış sonrası yeterli teknik desteği verecek firmanın seçiminin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Bu sayede gereksiz pahalı bir ürün kullanmamış oluruz ve satış sonrasında yaşanacak sıkıntılar esnasında sistemin çalışmadığı süreleri minimize etmeyi garanti altına alırız.

  • Firmanız bu konuda nasıl hizmetler veriyor ?

Firmamıza ulaşan her müşterimizden öncelikle projelerinin detayını öğreniriz. Projelerine göre en doğru ürünü konumlandırırız bu sayede maliyet olarak en uygun ürün seçilmiş olur. Ürün yollanmadan önce müşterinin taleplerine göre önceden programlanır. Bu sayede müşterilerimiz ürünü alır almaz kullanıma başlayabilirler ve zamandan tasarruf ederler. Satış sonrası ayar değişikliği gerektiğinde ise tamamı Türkçe olan ve firmamızca hazırlanmış hedefe yönelik onlarca kılavuzdan ilgili olanından faydalanabilirler. Örnek olarak Seri porttan Modbus haberleşme ihtiyaçları mı mevcut, ilgili seri haberleşme kılavuzundan ister RS232 ister RS485 haberleşme detaylarına ulaşabilir, tüm ayarları kolaylıkla yapabilirler. Ayrıca yine bizlere telefon ile ulaşarak destek alabilirler, az karşılanan sinyal sorunu olan yerlerde dahi sorun analizini gerçekleştirebilirler.

  • Sinyal çekim sorunları esnasında nasıl çözüm üretebiliyorsunuz?

Bu noktalar için yönlü ve yönsüz anten çalışmalarımız mevcut. Yönlü antenler sinyalin çok kötü olduğu yerlerde başarılı oluyor. Yönsüz antenler ise 15m kablo uzunluğuna kadar antenin uygun yere taşınmasını sağlıyor. Tabii anten uzadıkça sinyal kaybı söz konusu, bu nedenle özel kablo ve anten tarasımlarını kullanıyoruz. Antenin dışarıda kullanımı söz konusu olması durumunda ise plastik panolar ile vandal proof hale dahi getirebiliyoruz.

  • Eklemek istedikleriniz?

Bizler şanslıyız. Rakiplerimiz de kaliteli çalışıyor. Bu rekabet sayesinde müşterilerimz her geçen gün daha iyi hizmet alıyorlar. Müşterilerimizden gelen teşekkür mailleri, özel projeleri için hazırladığımız özel yazılım ( firmware) içeren ürünlerin başarısı bizlere gurur veriyor. Müşteri pörtföyümüzün her geçen gün artması başarımızın onayı olarak değerlendiriyoruz.

www.ztelemetry.com