PAYLAŞ

Utku Lembet

İş Geliştirme Müdürü

utkul@sick.com.tr

Günümüzde daha fazla küreselleşen ama daha az büyüyen bir dünya ekonomisi ile karşı karşıyayız. Bu süreç beraberinde birbirine tıpatıp benzeyen malları, hizmetleri ve makine üreticilerini karşı karşıya getirmiş durumda. Küreselleşen pazarda daha fazla sayıdaki makine üreticileri olarak, birbirine tıpatıp benzeyen makineler ve hizmetler satmaya çalışıyoruz. Bu yüzden çoğu üretici ne kadar çabalarsa çabalasın dibe çekilmemek için didinip duruyor. Tespit böyle.

sick sensor (2) Dünya nüfusu artıyor. Artan nüfus beraberinde tüketim oranını da arttırıyor. Günümüzde adetli ve hızlı üretmek bu talebi karşılamak için tek çözüm mü? Bence değil…Son dönemdeki tüketici davranışlarını incelediğimizde, tüketiciler kullandıkları ürünlerin kendilerine hitap etmesini bekliyor.Böyle bir trendin hakim olduğu günümüzde artık hızlı üretmek tek başına çare olmaktan çıkıp, ürünü alan nihai kullanıcıya teker teker ulaşabilmek ön plana çıkmaktadır. Tam bu noktada pazarın belirlediği iki ana olgudan bahsedebiliriz: hızlı üretim ve üretilen ürünlerde farklılaşarak tüketiciye ayrı ayrı dokunabilmek Yani, tüketici davranış biçimi, aynısından bende de olsun değil farklısından bende de olsun üzerine kurulu. Aynı ürünün sadece paketinde yapılan değişiklikte dahi, ürünün satış oranının artmış olduğu bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Bu pencereden bakıldığında, ülkemiz imalat sanayisinin ana problemi; tek tip ürün üretimine odaklı makine tasarımından aynı anda farklı ürünler üretebilen makineler tasarımına geçememesidir. İmalat sanayimiz pazardan gelen tüketicinin benimsemiş olduğu ‘farklı olma’ ihtiyacını üretimine yansıtamamaktadır.

sick sensor (3) Olaya bir de makine imalatçısı gözüyle değil de, bu makineleri kullanan nihai üretici gözüyle bakalım. Tüketicinin ürün bazında değişen taleplerini karşılamak için tesisimizde ürün değişikliklerine çabuk adapte olabilen esnek makinelere ihtiyacımız vardır. Bir makinenin esnek üretime açık olması için akıllı sensörler ile donatılması gerekir. Akıllı sensör, sahaya pasif olarak durum bilgisi yollamanın beraberinde sahadan bilgi alıp bu bilgiyi işleyerek sisteme dağıtılmasını sağlayan bir algı ekipmanıdır. SICK, esnek üretime katkı sağlayan akıllı sensörler üreten öncü bir markadır.

SICK geliştirmiş olduğu akıllı algılayıcılar ile sensörleri, bugüne kadar sadece var-yok kontrolü yapan cihazlar kategorisinden çıkartarak, üretime katkı sağlayan, prosesi takip ederek sistem ile kurmuş olduğu bilgi akışı sayesinde üretime yön veren ekipmanlar haline getirmiştir.

sick sensor (4) Hızlı üretim ihtiyacına yönelik ise, ürünlerin işlevselliklerinde sisteme mekanik bağlantı aşamasında devreye almada zaman kazanma ihtiyacını gün yüzüne çıkartmaktadır. Burada vurgulamak istediğim nokta, ürünlerin sisteme montaj aşamasında sağladığı montaj zekası katkısıdır. SICK, geliştirmiş olduğu özel bağlantı ekipmanına sahip G10 serisi yeni optik fotosel ailesi ile, standart bir sensörün sisteme mekanik adaptasyonunu 3 dakika seviyesinden 10 saniyeye kadar indirmiştir. Bu noktada üreticilerin zamandan tasarruf etmesini sağlayarak üretime verimlilik kazandırmaktadır.

SICK, OEM çözümleri konusundaki sektörel faaliyetlerini müşteri-merkezli değil, pazar-merkezli olarak yerine getirmektedir. Bizim için sektöre pazar merkezli bakmak demek, sadece makinecileri dinlemekle kalmayıp, en geniş anlamda piyasa ve yeni makine trendlerini her sektör için ayrı ayrı takip edip, teknolojik gelişmeleri izleyip gözlemleyerek pazar yerindeki ihtiyaç değişimlerini herkesten önce saptayan ve ona göre yepyeni ürün modelleri geliştirebilmek demektir.Yani ana stratejimiz siz değerli makine üreticilerine, sadece makine üreticileri için çalışan, pazar ihtiyaçlarını anlayabilen OEM satış ekibi ile direkt destek ve hizmetlerini sağlamak, her sektör için ayrı ayrı hazırlanan çözüm önerilerimizi sizlerle buluşturmaktır.