Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Hermes Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Schunk, Hannover’de İlgi Odağı Oldu

Hermes Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Schunk, Hannover’de İlgi Odağı Oldu

PAYLAŞ

Tutucu sistemleri ve iş bağlama teknolojilerinin öncü firmalarından Schunk, Hannover Endüstri Fuarı kapsamında düzenlenen ‘Hermes Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu. Ödül töreninin ardından Almanya başbakanı Angela Merkel, Schunk standını ziyaret ederek firmanın CEO’su Henrik A. Schunk’un , insan/robot işbirliğini mümkün kılan akıllı tutucu modülleri tanıtımına katıldı.

Schunk, Hermes Ödülü’nü, dünyanın ilk akıllı tutucu modülü ile insan/robot işbirliğini sağlayarak insan ile direk iletişim kuran yeni JL1 Co-act Gripper ürünü için aldı. Henrik A. Schunk bu ödülü Schunk tarihi için bir kilometre taşı olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi: ‘’Ekibim ve ben Schunk JL1 Coact Tutucunun başarısından gurur duyuyoruz. Endüstri 4.0 ve dolayısıyla akıllı fabrikalara yönelik yüksek esneklikteki tutucu çalışmaları için atılan önemli bir adımdır.’’

Ödül Tarihinde Bir İlk

Hermes Ödülü’nün tarihinde ilk kez ödül bir tutucu modülüne verildi. Ödül, Alman Yapay Zeka  Araştırma Merkezi Başkanı, Prof. Dr. H. S. Mult. Wolfgang Wahlster’ın başkanlığındaki bağımsız jüri tarafından layık görüldü. Schunk, 2015 yılında Hermes Ödülleri’nde ilk 5’e girmeyi başarmıştı ve dolayısıyla Schunk Egrip’ten sonra(web tabanlı tutucu parmakları üretimine ilişkin 3D dizayn programı)  teknolojik yeniliklerin üretilmesinde çıtayı yükseltmişti.

Akıllı Robot Tutucusu

Son yıllarda, önde gelen robot ve üretim makinalarının  tedarikçileri endüstriyel üretimin ve akıllı parçalarının  dijitalleşmesi ile ilgili çalışmaları ileriye taşıyorlar. 11.000 standart parça ile dünyanın en kapsamlı tutucu sistemleri  ve iş bağlama teknolojisi spektrumu ile Schunk, JL1 Co-act tutucusu son teknolojinin mümkün kıldıklarını ile üretildi. Endüstri 4.0 prensibinin rehberliğinde geliştirilen HRC tutucusu, RAMI 4.0 kılavuzuna göre tasarlanan merkezsiz kontrol mimarisi sunuyor. Diğer hiçbir tutucu modülünde olmayan, insan/robot işbirliği dahilinde maksimum verimlilik ve fonksiyonelliğe ulaşmak için  ‘’parçaya en yakın’’ ve ‘’insana en yakın’’  pozisyonunu kullanıyor. Tutucu içerisinde tam entegre olan kompleks sensör sistemleri ve merkezsiz yapay zeka, tutulan parçadan ve çevresinden sürekli bilgi almamızı, bilgiyi kullanmamızı ve duruma özel uygun reaksiyon vermesini sağlıyor. Bu amaçla, yenilikçi kinematikler ile donatılmış tutucu, paralel ve açısal tutmayı sağlıyor. Bu da alternatif parça şekillerini tutmada maksimum esneklik sağlıyor. Parmaklardaki dokunma sensörleri tutma işlemini emniyetinden emin olmak için izler ve hassas parçaların hasar görmesini engellemek için tutma parametrelerini bağımsız olarak ayarlıyor. Özel olarak geliştirilen tutma stratejileri, bir iş parçasının veya insan elinin olduğuna bağlı olarak tutucunun gerçek zamanda doğru hareket etmesine izin veriyor.

İnsanlar ile İş Birliği için Güvenli Alan

Akıllı tutma modülü yüksek esneklikteki modern üretim prosesindeki HRC senaryolarına zemin hazırlıyor. Mevcut sonuçlara kıyasla Schunk Co-act Tutucu yüksek çeşitlilik ve esneklik için dizayn edildi. Entegre güvenlik alanı, insanların yakınındaki robotun sınırsız kullanım ve taşıma kabiliyetine izin veriyor.

Tüm durumsal, çevresel ve çalışma koşulları birkaç ‘duyu’’ ile izlenir. Entegre edilmiş minyatür PC anında üretim verilerini analiz eder ve sanal olarak gerçek zamanda cevap vererek kendi kendine öğrenmenin temellerini oluşturur. Tutucu, daha önce manuel olarak yapılan görevlerin otomasyonunu mümkün kılar, dolayısıyla verimlilikte hızlanma sağlanır. Aynı zamanda, satır içi veri kazanılmış üretim zincirinden kazanılmış ve elde edilmiş bilgi, istikrarlı geliştirme yada üretim kontrolü için sürekli olarak daha yüksek seviyeli sistemlere gönderilebilir.

www.schunk.com.tr