Ana sayfa OTOMASYON OKULU Hitachi Data Systems Etkinliğini ve Çözümlerini Genişletiyor

Hitachi Data Systems Etkinliğini ve Çözümlerini Genişletiyor

PAYLAŞ

Hitachi Data Systems Türkiye Genel Müdürü Serdar Sayar son dönemde geliştirdikleri çözümleri ve endüstriye olan önerilerini www.automationtr.com ‘a anlattı.

  • Endüstriyel çözümler için hangi ürünleri sunmaktasınız?

Hitachi Data Systems (HDS) olarak, kurumlara dijital dönüşüm konusunda planlama aşamasından, altyapı çözümlerine kadar geniş bir portföy ile hizmet vermekteyiz. Kurumların büyük veri analizinden bütünleşik (converged) mimarilere, veri depolamasından arşivlemeye kadar giden tüm süreçlerde endüstrinin lider ve yenilikçi ürünlerini sunmaktayız.

  • Sizi farklı kılan özellikleriniz ve sunduğunuz İLKLER nelerdir?

Hitachi olarak inovasyonumuz büyüyen insan ve toplum sorunlarına cevap vermeye odaklı. Son dönemde yaptığımız bir araştırmada geleceği şekillendirmesi olası küresel trendleri ve fırsatları ortaya çıkardık. Enerji, su, ulaşım, sağlık, üretim ve inşaat gibi kilit gelişim alanlarında 2 trilyon dolarlık bir yatırım fırsatı olduğunu gördük.

Bu yüzden de Hitachi’nin tüm stratejisi Sosyal İnovasyon konsepti üzerine kuruldu. Sosyal İnovasyon daha sağlıklı, daha güvenli ve daha akıllı bir toplum için büyük veri, analitik ve sektör uzmanlığını entegre eden dijital topluma katkı veriyor. Ulaşım, sağlık, enerji, inşaat, veri sistemleri ve danışmanlık alanlarında donanım ve yazılımı da içeren geniş bir iş alanımız var. Bu da bize bir grup olarak know-how ve deneyim sağlamanın yanı sıra geleceğe ve çok daha dijital dönüşümü mümkün kılan çözümler sunmamıza imkan veriyor.

Bu yaklaşıma yardımcı olması için AR-GE bizim için birincil derecede önemli. Hitachi’nin cirosunun yüzde 4’ü AR-GE’ye harcanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde araştırma laboratuarlarımız bulunuyor. Örneğin en son kurduğumuz Büyük Veri Araştırma Laboratuarı Danimarka – Kopenhag’da bulunuyor. Buradaki loboratuvarımızda “0 karbon salınımı” olacak şehirler konusunda büyük veriyi kullanarak insanlığa katkı sağlayacak yolları araştırıyoruz. Bu noktada satın aldığımız Pentaho yazılımı büyük veri analizinde öncü bir rol oynuyor.

Hitachi Data Systems Türkiye Genel Müdürü Serdar Sayar

Grubumuzun dünya çapında görev alan 5bin’den fazla araştırmacı her gün, ülkelerin yerel problemleri ile ilgili çözümler geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

AR-GE araştırmaları sayesinde, endüstrinin ilk 6.4TB’lık kurumsal Flash Disk teknolojisi ve bu disk ailesini kullanan kurumsal, yüksek ayakta kalan tüm G-serisi veri depolama ünitelerinde, endüstride ilk defa veri sıkıştırma özelliği, endüstrinin ilk kurumsal seviyede yüksek ayakta kalabilen disk teknolojisi üzerinde kurulmuş bütünleşik (Converged) mimarileri olan UCP (Unified Compute Platform) ailesi, yine ödül rekortmenti olan nesne tabanlı veri depolama ürün ailesi (Hitachi Content Platform) ve Pentaho büyük veri analiz yazılımları ile endüstrinin en yenilikçi ürünlerini pazara sunmaktadır.

  • Nesnelerin İnterneti kavramının gelişimi ile birlikte sizin Ar-Ge çalışmalarınızda ne gibi değişikler oldu?

Herhangi bir alanda değer yaratmanın geleceği işbirliğinden geçiyor. Geleceğin dünyası şirketleri, iş ortaklarını, müşterileri ve paydaşları bir araya getirerek problemleri beraber çözecekleri bir modele ihtiyaç duyuyor. Kritik başarı faktörü entegre olmuş, birleşmiş ve birbiriyle bağlantılı çözümler sunabilmekten geçiyor. Hitachi’nin felsefesi müşterilerimizle birlikte çalışarak sorunlarına çözümler bulmak, bunu yaparken de gerekli ürünleri ve hizmetleri birbirleriyle birleştirmektir. Bunu yapmak için bulundukları yerlere yakın olarak, olaylara onların perspektiflerinden bakmak da çok önemli. İşte asıl katma değer de burada başlıyor. Sosyal altyapı alanlarında genel bir optimizasyon sağlama üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bu alanlar arasında enerji, akıllı su ve sağlık başta geliyor.

HDS olarak, Pentaho yazılımı ile büyük veri analizi yaparak bölgesel toplulukların sorunlarına çözüm yaratacak basit sistemler kuruyor. Ancak bu analizlerin hızlı işletilebilmesi, hızlı donanımlarla mümkün olabilmekte. HDS, Şubat ayında duyurmuş olduğu Hyper Scale-Out Platform (HSP) donanım alt yapısı ise, yüksek verimli Hadoop temelli büyük veri analiz alt yapılarının kurulmasını mümkün kılmakta.

  •  Endüstri 4.0’a geçiş ile birlikte sizin endüstri için yerinizde nasıl bir değişim olacak? Yakın gelecekte sunacağınız yeniliklerden bahsedebilir misiniz?

Endüstri 4.0 geçişi, şirketlerin BT(Bilgi Teknolojileri) ve OT (Operasyon Teknolojileri) altyapılarının birleşimini gerektiriyor. Bunun anlamı: kurumların sahadaki çeşitli sensörlerden topladıkları makina verilerini, çok daha hızlı işleyerek, değişimlere karşı hızlı aksiyon alınabilmesi ve hatta bir adım ilerisinde problemler oluşmaya başlamadan kurumların proaktif önlem alınabilmesini sağlamak.

Verilerin hızlı işlenebilmesi amacıyla, veri yönetimi tarafında flash teknolojileri gittikçe yaygınlık ve önem kazanıyor. Hitachi bu noktada Kasım 2015’te duyurmuş olduğu FMD DC2 teknolojisi ile endüstride halen sektörde rekabetin yakalayamadığı bir ilki gerçekleştirdi. Şubat 2016’da ise bu disklerin üzerinde sıkıştırma yapabilmeyi de mümkün kıldığımızı açıkladık. Böylelikle büyük veri ortamlarının gerektirdiği hızın, BT alt yapıları tarafından karşılanabilmesi için endüstrideki dönüşümün başlangıcını yaparken, verinin hızlı artışının gerekesinim duyduğu büyümeyi çok daha az elektrik ve yer maliyeti ile çözebilme imkanı sağladı. Bu çözümümüzü, G serisi veri depolama ürünlerinin desteklediği alt yapı olarak şu anda müşterilerimize sunabilmekteyiz.

Bunun yanısıra büyük verinin çok hızlı artıyor olması, bu verinin saklanması ve arşivlenmesi konusundaki teknolojilerinde önem kazandıracağını ön görüyoruz. Hitachi Content Platform (HCP) kapsamında obje tabanlı veri depolamanın endüstrinin normu haline geldiğini göreceğiz.

Ek olarak, verinin hızlı değerlendirilmesi için SAP Hana, Vmware, Oracle, MS SQL, Hyper-V için özelleştirilmiş, bütünleşik mimarilerin de önümüzdeki dönem içerisinde gittikçe önem kazanacağını görüyoruz. Hitachi UCP (Unified Compute Platform) ürün ailesi şirketlerin endüstri 4.0 geçisinde bu alanlarda yardımcı olmak için tasarlandı.

Dijital dönüşüm yol haritası doğrultusunda, tüm bu bahsedilen çözümler Endüstri 4.0’e evrilecek şirketlerin alt yapısını daha çevik ve geleceğe dönük hale getirmektedir. Bu konuda gerçekleştirilmiş projelerdeki başarı öykülerimiz, dönüşümün düşünüldüğünden çok daha zahmetsiz olabileceğini kanıtlamaktadır.

  • Endüstriyel profesyonellere faaliyet alanlarınızla ilgili hangi önerilerde bulunmak istersiniz?

Endüstri 4.0 gerektirdiği dijital dönüşüm uzmanların incelemesi ile oluşturulacak olan bir yol haritası eşliğinde dikkatle planlanmalıdır. Dikkatle oluşturulacak yol haritasını, dönüşümün mimari tanımlaması ve hayata geçirme tecrübelerinin incelenerek, kuruma özel bir detaylı bir ihtiyaç analiz çalışması takip etmelidir.

HDS olarak, şirketlerin bu dönüşümü yapabilmesi için gerekli olan süreçleri başından sonuna kadar tasarlayarak, kurumları bu yolculuklarında hedeflerine başarılı bir şekilde ulaştırılacak geniş bir portfolyo ile çözümlerimizi sunmaktayız.

www.hitachi.com.tr