Ana sayfa OTOMASYON OKULU İş sağlığı ve güvenliği cobot’larla sağlanıyor

İş sağlığı ve güvenliği cobot’larla sağlanıyor

PAYLAŞ

Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, 28 Nisan Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü’ne dikkat çekerek, cobot’ların sektörlere, çalışan sağlığı ve iş yeri güvenliğine katkılarını aktardı. Gök, çalışanların güvenliğini ve ergonomik açıdan zorlayan işleri cobot’lara devrederek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sıralamanın düşürülebileceğini söyledi.

Riskli işlerde kaliteyi artırıyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, çalışan sağlığını korumak için işverenin bütün tedbirleri alma zorunluluğu olduğunun da altını çizen Gök, “Cobot’lar, çalışanları riskli ve tehlikeli işlerden koruduğu gibi, risk analizlerine bağlı olarak insanlarla yan yana herhangi bir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Gelişmiş özellikleri, ileri teknolojileriyle cobot’lar, tüm sektör ve üretim süreçlerinde tekrar eden, manuel yapılan, zorlu ya da riskli işlerde kaliteyi, verimliliği artırıyor. Cobot’larımızın tümünün 15 ila 17 seviyede, sabit ya da ayarlanabilir güvenlik fonksiyonu bulunuyor. Ayrıca cobot programlanırken, cobot’a hareket limitleri de belirlenebiliyor. İnsanla temas etmesi durumunda patentli teknolojisiyle kuvveti sınırlayan cobot’lar, bir insanın çalışma alanına girdiğinde yavaşlatılmış modda çalışacak ve kişi ayrıldığında tam hızda devam edecek şekilde programlanabiliyor. Cobot’lar, çalışanların daha ergonomik ve kalifiye işlerde çalışmalarına imkan tanıyor” diye konuştu.

“İş güvenliği sadece kaza ya da yaralanma olarak algılanmamalı”

İş sağlığı ve güvenliğinin sadece kaza ya da yaralanma olarak algılanmaması gerektiğini de aktaran Gök, “Cobot’lar, ergonomik çalışma alanlarının yaratılmasına yardımcı olurken meslek hastalıklarının azaltılmasını da sağlıyor. Yüzlerce kilo ağırlığın kaldırılması gereken sektörlerde görevi devralan cobot’lar, çalışanlarda gelişebilecek kas-iskelet hastalıklarını engelliyor. Yine aynı şekilde insanlar için zararlı olabilecek çapak alma, zımparalama, kaynak, plasma kesim gibi alanlarda çalışarak, meslek hastalıkları riskini azaltıyor. Artan mesai saatleri, yoğunluk ve yorgunluk, iş kazalarının en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Yoğun mesai saatleri karşısında insanlar konsantrasyon kaybı yaşayabiliyor. Dalgınlık ya da yorgunlukla kendilerine ya da üretime zarar verebiliyorlar. Cobot’lar, bu gibi insana özgü sorunları ortadan kaldırıyor. Günün her saati her yoğunlukta aynı yüksek hassasiyet ve dikkatle çalışıyor. Cobot’lar ayrıca insanlar açısından zor süreçleri üstlenerek çalışan memnuniyeti ve buna bağlı iş verimliliğini de artıyor” dedi.