Ana sayfa OTOMASYON OKULU Kurumlar Endüstri 4.0 Fırtınasına Ne Kadar Hazır?

Kurumlar Endüstri 4.0 Fırtınasına Ne Kadar Hazır?

PAYLAŞ

Dünyada bugüne kadar 3 endüstriyel devrimin yaşandığını biliyoruz. Bunlar devrimler endüstriyel hayatta kullanılan ekipmanları ve teknolojik gelişmeleri tarif ediyor. Su ve buhar gücünün endüstride kullanımı ile başlayan ilk sanayi devrimini, elektrik ve toplu üretimi kapsayan ikinci devrim takip etti. Son olarakta otomasyonun geldiği bir sıralama var. Endüstri 4.0’ın adı ise ilk kez 2011 yılında Almanya’da geçer ve yeni nesil sanayi devrimini ifade eder. Bu endüstriyel devrimin merkezinde ise tam ve entegre dijitalleşme yer alır. Endüstri 4.0 ile ilişkili olan teknolojilerin sayısı ise bir hayli fazla; büyük veri ve analizi, artırılmış gerçeklik, 3D baskı, bulut ortamı, akıllı robotlar, siber savunma, nesnelerin interneti (IoT), simülasyon bunların başlıcaları olarak kabul edilebilir.

Endüstri 4.0 Araştırmalarına Dünyadan Bir Örnek

Alman teknoloji devi Bosch, Endüstri 4.0’da sektörde söz sahibi olabilmek için 310 milyon euro yatırımla kurduğu kampusta 1.700 kişi ile Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda geliştirilen Bonirob isimli ilk tarım robotunun da 2018 yılında, yaklaşık 250 bin dolar fiyatla piyasaya çıkması bekleniyor. Otomotik pilot ve analiz fonksiyonlarına sahip ilk robot olan Bonirob, zehirli tarım ilacı kullanmadan sensör ve kameralar yardımıyla yabani otları algılayıp temizliyor ve pistonları ile otları toprağa gömebiliyor. (Turkishtime, sayı:173, sayfa: 66-67) Bu örnek bize gösteriyor ki Endüstri 4.0 çalışmaları dünyada ilk meyvelerini veriyor. Peki Türkiye Endüstri 4.0 konusunda meyveleri toplamaya hazır mı yoksa toprağa ekilmesi gereken daha çok şey mi var?

Türkiye’de Yer Alan Firmalar Endüstri 4.0 için Neler Yapıyor?

Türkiye’de Endüstri 4.0 yatırımı yapan firmalardan biri de Arçelik. Firmanın artırılmış gerçeklikle ile ilgili yürüttüğü ve fon sağladığı projelerin başında Horizon 2020 projesi bulunuyor. Bu amaçla “endüstriyel ekipmanların sanal devreye alınması” projesinin Çayırova yerleşkesinde uygulanması planlanıyor. (Turkishtime, sayı:173, sayfa: 64-65) Sanayi öncüsü ülkelerdeki gelişmeleri Türkiye’nin de yakalamak istediği ve hatta bu ülkelerin ötesine geçmeyi planladığı bir gerçek. Ama Endüstri 4.0’da lider olmayı hedefleyen ülkeler bile bir önceki yıldan daha iyi durumda olmak için yarışıyorlar. Amerika ve Almanya gibi ülkeler endüstri liderliğini Çin ve Hindistan gibi endüstiyel olarak hızla gelişen ülkelere kaptırmamak niyetindeler. Bu yüzden Türkiye’nin hedeflerini iyi belirlemesi ve aksiyonlarını buna göre alması çok önemli.

Endüstri 4.0 Türkiye İçin Neden Önemli?

Bugün ileri teknolojik ürünlerin, ihracat hacmimizdeki payı yüzde 3,7’ler de iken, bu rakam Avrupa Birliği genelinde yüzde 15’lerde seyrediyor. Bu farkın kapanması da Endüstri 4.0’a yapılacak yatırımlarda yatıyor. 2020 yıllına gelindiğinde Endüstri 4.0’ın yıllık; 907 milyar dolar yatırım, 493 milyar dolar ciro büyümesi ve 421 milyar dolar maliyet tasarrufuna sebep olacağı ifade ediliyor. (Fortune Türkiye, sayı:109, sayfa:112)  Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için yıllık ortalama yüzde 8,5 oranında büyümesi gerektiğini varsayarsak, Endüstri 4.0’ın önemi çok daha iyi anlaşılıyor ve Endüstri 4.0’a yapılan yatırımların aslında gelecek sanayi devrimine yapılan yatırımlar olduğu anlaşılıyor.

Endüstri 4.0’a Geçmeyi Hedefleyen Firmalar İlk Aşamada Neler Yapmalı?

Öncelik, süreç yönetiminin olgunluğunu arttırmak olmalı. Dijitalizasyon da bu olgunluk skorunun bir parçası.

Süreç yönetimi olgunluğu düşük olan kurumların, dijitalizasyon ve transformasyona uyum kabiliyetleri de düşük oluyor. Bu yüzdendir ki kurumların baştan sona kendi iş süreçlerinin tasarımlarını yeniden ele almaları, ayakta kalabilmeleri için olmazsa olmazların başında geliyor. İş süreçlerini çevik bir düzende sürekli analiz eden, ölçen, dijitalleştiren ve iyileştiren kurumlar geleceğin kurumları olacaklar. Endüstri 4.0 ile beraber süreç yönetiminin önemi ve değerinin bir kez daha ön plana çıkacağı aşikâr.