Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Rockwell Automation Maden Sektöründeki Çözümlerini Anlattı

Rockwell Automation Maden Sektöründeki Çözümlerini Anlattı

PAYLAŞ

Rockwell Automation tarafından düzenlenen “Maden Endüstrisinin Geleceği & Yeni Teknolojiler ve Sektör Trendleri” semineri 22 Şubat Perşembe günü gerçekleştirildi. Seminerde, maden sektörüne yönelik teknolojik gelişmeler, en son çözümler ve güvenlik optimizasyon konuları ele alındı.

“Maden Endüstrisinin Geleceği & Yeni Teknolojiler ve Sektör Trendleri” seminerine sektörün önde gelen isimleri ve Rockwell Automation bölge direktörleri katıldı. 

Rockwell Automation Ülke Direktörü Cenk Ceylan’ın açılış konuşmasıyla başlayan seminer Rockwell Automation Sanayi Çözümleri (Metal & Madencilik) Lideri Alwyn De Vries’in ve Esan Bilgi Teknolojileri Direktörü Figen Demirhan’ın konuşmasıyla devam etti.

Firmaların Endüstri 4.0’a bakış açılarından bahseden Cenk Ceylan;Rockwell Automation olarak bu konuda yeterli bilgi birikimine sahibiz. Endüstri 4.0 Avrupa’da daha çok hazmedilse de Türkiye’de fabrikalar yeni yeni sanayi devrimine uyumlu hale geliyor. Bazı firmalar ise bu konuya tedirgin yaklaşıyor çünkü iş ne kadar büyük gösterilirse o kadar pahalı hissi yaratıyor. Fakat bu, gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle Rockwell Automation olarak kollarımızı sıvadık. Endüstri 4.0 kapsamında Türkiye’de maden sektöründe yaptığımız uygulamalar var. Bunlar izne tabi olduğu için bu konuda çok dikkatliyiz, çalışmak isteyen kişileri onların izniyle sahalarına götürebiliyoruz” dedi. 

Etkinlikte diğer konuşmacılar arasında ise; Rockwell Automation CSM Country Manager Ediz Eren, ‎ Rockwell Automation Account Manager Power Control Business Baha Avcı ve Rockwell Automation Technical Sales Support Team Leader Eryetiş Yaman yer aldı.

‘‘Doğal kaynaklar ve madencilik gibi alanlarda üs olabiliriz’’

 Üretimlerimizi otomasyonla geliştirerek büyümemizi hızlandırabileceğimizi ifade eden Cenk Ceylan, “Türkiye olarak sanayiyi oldukça önemsiyoruz ama bizim çapımızdaki ekonomilere göre sanayimiz hala küçük. Mesela tarım ve hayvancılık ya da turizm, bunlar da ana gelişim alanları olabilir. Çevre ülkelerde örnekleri var. Ancak burada biz sanayiyi tercih ediyorsak bu defa hangi sanayi konusunda gelişim göstereceğimizi belirlememiz gerekiyor. Çünkü her sanayide güçlü olacağız diyebilmek çok gerçekçi değil. En rekabetçi olabileceğimiz, hammaddesine ve kaynaklarına daha kolay ulaşabildiğimiz üretimleri tercih edip, bu sanayiler için teşvik programlarını uygularsak belli konularda 2023’te üs haline gelebiliriz. Nasıl bugün elektroniğin üssü Tayvan ve Singapur ise biz de doğal kaynaklar ve madencilik gibi alanlarda üs olabiliriz. Şunu da es geçmeyelim, madeni sadece çıkartarak değil onu işleyerek ve katma değerli biçimde satarak bunu elde edebiliriz. Maden örneğine diğer sanayi kollarını da ekleyebiliriz. Örneğin hızlı tüketim malları sektörleri (gıda, hijyen vb.), otomotiv, metal sanayi, makine imalat sanayi vb.” diye konuştu. 

Endüstri 4.0’ı için nitelikli iş gücü gerekli
Madenlerde güvenlik sistemleri, sektörün iş modelleri ve operasyonel mükemmellik konularının ele alındığı seminerde, Türkiye’de maden sektörünün Endüstri 4.0 gelişimi ve Connected Enterprise kavramları ele alınarak değerlendirildi.

Sanayi devrimlerinin insanların, mesleklerinde evrimleşmesine vesile olduğunu belirten Cenk Ceylan; “Endüstri 4.0’ın karşılığı, el işçiliğini geride bıraktığımız bir çalışma şeklidir. Bu kimse iş yapmayacak anlamına gelmiyor. Çünkü bu tip sistemler, bir kere kurulduktan sonra kendi kendine çalışabilecek sistemler değil. Mutlaka optimize edilmesi gerekecek. Belki teknolojik gelişimler hızları arttıracak ve maliyetleri düşürmek gerekecek. Bugün sahada çalışan arkadaşlar bu işlerin sorumlusu haline dönüşecekler, dönüşmek zorundalar. Yani maden ocağında kayalardan madeni çıkaran kişi o tecrübesini bu sistemler üzerinde kullanarak işletmenin ve şirketin üretim artışı, verim artış ve maliyet organizasyonuna katkı sağlayarak dönüşümlerini sağlamış olacağız” dedi.