Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Türkiye’de 10 Bin İşçiye 19 Üretim Robotu Düşüyor

Türkiye’de 10 Bin İşçiye 19 Üretim Robotu Düşüyor

PAYLAŞ

Yılın en önemli robot etkinliği olan Dijital 2.0, 25 Mayıs 2017 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Fulya’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin lider kaynak uzmanı Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak’ın, Askaynak Automation markasıyla katıldığı etkinlik kapsamında Askaynak Ürün Yöneticisi Mehmet Öztürk ‘‘Kuantuma 26 Dakika Kala Robotlar!’’ başlıklı bir konuşma yaptı. Robotların kullanım oranının dünyada gittikçe arttığını vurgulayan Mehmet Öztürk ‘‘Dünya’nın ekonomik ağırlık merkezi Doğu’ya kaydığından dolayı, ülkeler arası global rekabet artmış durumda. Maalesef ülkemiz bu rekabette istenilen yerde değil, Dünyada ortalama 10 bin işçiye 70 sanayi robotu düşerken, bu sayı Türkiye’de sadece 19… Günümüzde bazı çevrelerce teknolojinin iş süreçlerine dahil olmasının çalışan istihdamına yönelik olumsuz etkiler yaratacağı düşünülüyor. Fakat bir örnek vermek gerekirse, Almanya’da Sanayi 4.0 yatırımları (robotlar dahil) ile 2025 yılına gelindiğinde %6’lık bir istihdam artışı bekleniyor’’ dedi.

Türkiye’nin lider kaynak uzmanı Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak’ın, Askaynak Automation markası, robotların hayatımızdaki rolünün konuşulduğu Dijital 2.0 etkinliğine katıldı.

25 Mayıs 2017 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Fulya’da gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Askaynak Ürün Yöneticisi Mehmet Öztürk; “Robotların kullanım oranı dünyada gittikçe artıyor. Güney Kore, Singapur, Japonya, Almanya işçi başına düşen robot sayısı itibariyle önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Dünya’nın ekonomik ağırlık merkezi Doğu’ya kaydığından dolayı, ülkeler arası global rekabet artmış durumda. Maalesef ülkemiz bu rekabette istenilen yerde değil, dünyada ortalama 10 bin işçiye 70 üretim robotu düşerken, bu sayı Türkiye’de sadece 19 bu yüzden ihracat ettiğimiz ürünlerde yüksek teknoloji oranı %4 seviyesinde kalıyor. Günümüzde bazı çevrelerce teknolojinin iş süreçlerine dahil olmasının çalışan istihdamına yönelik olumsuz etkiler yaratacağı düşünülüyor. Almanya’da Sanayi 4.0 yatırımları (robotlar dahil) ile 2025 yılına gelindiğinde %6’lık bir istihdam artışı bekleniyor ki, robot otomasyon sistemlerinin uygulanması, beklenilenin aksine toplam istihdamda artış gerçekleştirecektir” dedi.

2013 yılında SYS Robot Teknolojilerini bünyesine katan Askaynak, Askaynak Automation markası altında kaynak başta olmak üzere farklı uygulama alanlarındaki robotik ve mekanik otomasyon projelerinde yurtiçi ve yurtdışında imalat sektörüne katma değeri yüksek uzman çözümler sunmaya devam ediyor.