Ana sayfa Hot topıcs/Güncel WIN Otomasyon Fuarı 2017’ye Dair İzlenimler

WIN Otomasyon Fuarı 2017’ye Dair İzlenimler

PAYLAŞ

Otomasyon ve endüstri sektörlerini bir araya getiren bir WIN Otomasyon Fuarı daha geride kaldı. 4 gün süren etkinlikte firmalar mevcut müşterilerine yeni ürünlerini tanıtma, ilişkilerini güçlendirme imkanı bulurken asıl amaçları ise “yeni müşteriler bulmak” oldu. Fuarlarda başlayan ilişkiler süreç içerisinde gelişebilir yada herhangi bir sebepten tamamen sona erebilir. Bu süreç içerisinde firmalara çok iş düşüyor. Bu sebeple ilk önce firmaların fuar süresince neler yaptıklarını bir göz atmak gerekiyor.

Geçtiğimiz WIN fuarında yerli ve yabancı firmaların daha kurumsal, daha istekli ve rekabetçi duruşları dikkat çekiciydi. Bir çok firmanın stand tasarımı yıllardır aynı olmasına rağmen küçük dokunuşlarla revize edilmişti.

Yıllardır fuarda yer almayan Siemens, “Endüstri 4.0 Partneri” olarak bu yıl fuar destek verdi. Ticari kaygıdan ziyade “kurumsal imaj” için oradaydı.

Fuarda yer alan “Start-up” bölümü geleceğe dair umutlar yeşertti. Özellikle genç mühendisleri hedef alan bu bölüm umarız ilerleyen yıllarda daha da genişler.

Türkiye’de büyük ve orta çapta iş yapan, yerleşik düzende olan firmaların dışında “biz de görünelim” stratejisinde olan firmaların geçmiş yıllara göre az olması dikkat çekiciydi. Alman Pavilyonu daha zayıf ve Uzak Doğu’lu firmaların sayısı da daha azdı.

Fuarın ziyaretçi istatistikleri henüz resmi olarak açıklanmasa da gözle görülen yoğunluk ve görüştüğümüz katılımcıların olumlu görüşleri fuarın ziyaretçi sayısının tatmin edici olduğu yönündeydi. Bu arada başka bir konuyu sadece bu fuar için değil tüm fuarlar için irdelememiz gerekiyor. Özellikle mesleki eğitim alan öğrencilerin fuarlara getirilmesi çok faydalı bir etkinlik. Ancak öğrenci gruplarının daha düşük sayılarda olması gerekiyor. Çünkü kalabalık grupların birlikte hareketleri fuarın akışında zaman zaman olumsuz durumlara neden olabiliyor. Örneğin öğrencilerin ilgisini çekebilecek bir aktivite olan standlarda kalış süreleri uzuyor ve ticari faaliyet durma noktasına gelebiliyor.

Türkiye endüstriyel teknolojiyi yakalamakta geç kalmış gibi görünse de bazı alanlarda iddiasını güçlendirebilir. Bu alanlardan biri hidrolik-pnömatik sektörü. Tayvan, Çin gibi ülkelerin yoğun baskı yaptıkları bu sektörde Türk firmaların varlığını fuarda da görmek sevindiriciydi.

AutomationTR Ekibi