Ana sayfa Hot topıcs/Güncel “BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNÜ İLERİ TAŞIYORUZ”

“BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNÜ İLERİ TAŞIYORUZ”

PAYLAŞ

Beyaz eşya sektörüne sunduğu ürün ve çözümlerle Türkiye’yi Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunu güçlendiren Atlas Copco Endüstriyel Teknik, dayanıklı ürün tedariki ve servis hizmetleriyle otomasyon sürecini endüstri 4.0’ın ötesine taşıyor. Her yıl cirosunun çok önemli bir kısmını Ar-Ge’ye ayırarak bu alanda uzun soluklu ürünler geliştirmeye devam ederken; satış, ürün ve servis ekipleriyle entegre bir şekilde işletmelere yol arkadaşı oluyor. Atlas Copco Endüstriyel Teknik Genel Endüstri Bölüm Müdürü Okan Kara ile beyaz eşya sektörüne yönelik geliştirdikleri çözümler üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. 

Öncelikle beyaz eşya sektörüne üretim ölçeğinde ne tür gelişmeler yaşanıyor?

Yeni nesil teknolojilerine yön veren Endüstri 4.0, beyaz eşya üretiminde yarattığı dijital dönüşümle sektöre daha verimli ve sürdürülebilir üretim avantajı sunuyor. Türkiye de Endüstri 4.0’ın beraberinde getirdiği akıllı proses ve otomasyon sistemlerine hızlı uyumu sayesinde, beyaz eşya üretiminde Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci ülke konumuna geldi. Tüm sektörlerin dönüşümüne yön veren Endüstri 4.0, beraberinde getirdiği akıllı proses ve otomasyon sistemleri de üretim ve satış sonrası maliyetlerini düşürürken daha kısa sürede daha fazla üretim yapılmasını sağlıyor. Türkiye, bu hızlı değişime hızlı uyum sağladı. Yüksek seri üretim adetlerine dayanıklı endüstriyel teknik ve montaj ürünleri akıllı otomasyon sürecinin olmazsa olmazı haline dönüştü.

Endüstri 4.0’a dayalı otomasyon sürecini beyaz eşya sektöründe daha da ileriye taşımak nasıl mümkün olabilir?

Öncelikle işletmelerin üretim hatlarında otomasyon ve robotik uygulamalara yönelik vida besleme çözümlerinin artırılması gerekiyor. Üretim hatlarında izlenebilirlik ve yazılımlar entegre ederek hata önleme istemleri kurarak esnek üretim hatlarını destekleyen üretim istasyonlarının da desteklenmesiyle otomasyon sürecini Endüstri 4.0’ın ötesine taşımak mümkün. Biz de Atlas Copco Endüstriyel Teknik olarak Endüstri 4.0’a dayalı otomasyon sürecini hızlandırmak için üretim hatlarında otomasyon ve robotik uygulamalara yönelik vida besleme çözümlerini artırıp, üretim hatlarına izlenebilirlik ve yazılımları entegre ediyoruz. Bunlara ek olarak üretim hatlarına önleme istemleri kurarak esnek üretim hatlarını destekleyen istasyonlarımızla süreci hızlandırıyoruz

Atlas Copco Endüstriyel Teknik olarak beyaz eşya sektörüne ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Beyaz eşya üreticilerine sunduğumuz ürün ve çözümlerle bu alandaki dijital dönüşüme liderlik ediyoruz. Yüksek seri üretim adetlerine dayanıklı ürünlerimiz ve üretim kalitelerini iyileştirmeye yönelik gelişmiş montaj teknolojileri ile beyaz eşya üreticilerinin üretim ve satış sonrası maliyetlerini düşürürken, daha kısa sürede daha fazla ürün geliştirmelerini olanaklı kılıyoruz. Gelişmiş montaj teknolojileri konusunda otomasyona uygun fikstürlü, sektörde üst düzey yüksek dayanıma sahip ürünlerimizle otomasyonu destekliyoruz.  Hem otomasyona uygun hem de robotik uygulamalarda kullanılan otomatik vida besleme sistemleri de bu süreçleri destekliyoruz. Sektörde en hızlı vida besleme yeteneğine sahip olmamız da üretim hızını artıran en büyük etkenler arasında yer alıyor. Anahtar teslim olabilecek istasyon çözümleri için makina imalatçıları ya da firmaların otomasyon bölümleri ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların üretim hızlarını artırmaya ve çalışan sayısını azaltmaya yönelik ya da operatörden bağımsız çalışabilecek ve insan kaynaklı hataları minimize edecek çözümlere odaklanıyoruz.

Sektördeki başarınızda hangi faktörler etkili oldu?

Yüksek seri üretim adetlerine dayanıklı ürünlerimiz ve üretim kalitelerini iyileştirmeye yönelik gelişmiş montaj teknolojileri ile müşterilerimizin üretim ve satış sonrasında oluşan maliyetlerini düşürürken, verimliliği artırıyoruz. Bu iki faktör beyaz eşya üreticilerine bizi adres gösteriyor. Üretim sürecinin her aşamasında aktif bir şekilde yer alarak üretim kesintilerine ve kötü sürprizlere geçit vermiyoruz. 

Atlas Copco’nun Türkiye’deki rolü nedir ve beyaz eşya sektöründeki üretim süreçlerine nasıl katkı sağlıyorsunuz?

Müşterilerimizle partner anlayışıyla çalışarak üretimi maksimize etmeye ve ürün kalitesini artırmaya yönelik sürekli çalışmalar gerçekleştirip işletmelerin toplam maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz. Bu noktada satış, ürün ve servis ekiplerimiz müşterilerimiz ile yakın iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütüyor. Ürüne ek olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun bakım anlaşmaları ile onları destekleyerek toplam maliyet ve bütçelendirmelerini azaltmalarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. 

Müşterilerinizi endüstri 4.0 prensipleriyle uyumlu otomasyon sistemlerini benimsemeye teşvik etmek için neler yapıyorsunuz? Bu konuda farkındalık ne seviyede? Sektörün bu yönde gelişmesi için neler yapılmalı?

Müşterilerimizde şu anda Endüstri 4.0 ve otomasyon konusunda bir yönelim var. Atlas Copco Endüstriyel Teknik olarak bu yönelimi daha sistematik ve uzun vadeli bir bakış açısı ile ele alıyoruz. Bu konuda üreticilerde bir farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Farkındalık çalışmalarımız kapsamında, işletmelerle geçici çözümler yerine uzun vadeli kalıcı çözümler üreterek maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bilgi teknolojileri, otomasyon ve üretim departmanları ile workshoplar, seminerler gerçekleştirerek işletmelerin bilgi seviyesini arttırmaya çalışıyoruz. Müşterilerimizi ilk yatırım maliyetleri açısından daha kalıcı çözümlere yönlendiriyoruz. İşletmelere yatırımın ne kadar sürede geri döneceğini tüm faktörleri hesaba katarak gerçekçi bir şekilde sunuyor, üreticileri karlılık konusunda bilgilendiriyoruz. Bu da sektörün dijital dönüşümünü hızlandırıyor. 

Beyaz eşya sektöründe otomasyonun daha fazla avantajını görebilmek için hangi teknolojilere odaklanıyorsunuz?

Anahtar teslim olabilecek istasyon çözümleri için makina imalatçıları ya da firmaların otomasyon bölümleri ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların üretim hızlarını arttırmaya ve çalışan personel sayısını azaltmaya yönelik ya da operatörden bağımsız çalışabilecek ve insan kaynaklı hataları minimize edecek çözümlere odaklanıyoruz.

Müşterilerinizin otomasyon sürecine geçişi için sağladığınız eğitim ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Müşterilerimize seminer, webinarlar vererek onları yeni çözümler ve prosesler hakkında bilgilendiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz her seminer ve bilgilendirme faaliyetiyle otomasyon sürecine geçişe yönelik önemli bir farkındalık oluşturuyoruz.

Atlas Copco olarak, otomasyonun iş süreçlerinde verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu gibi nasıl faydalar sağlayabileceğine dair rakamsal veriler paylaşabilir misiniz?

Bu noktada müşterilerimize otomasyon yatırımının ne kadar sürede onlara geri döneceğini göstererek ilerliyoruz. Ortalama olarak 1-2 yılda geri dönüşü olan yatırımlar hemen onaylanırken,2 yıl üzeri olan yatırımlarda farklı yönetimsel onaylar devreye giriyor.  Yatırım maliyetlerinde kalite iyileştirmeleri, üretimi hızlandırma, rework işlemlerinin azaltılması önemli rol oynuyor. Tüm bu datalardan faydalanıp istasyon bazlı geri ödeme hesaplaması yaparak maaliyet tasarrufunu detaylandırıyoruz. Bu tür çalışmalar müşterilerin maliyet avantajını çok parçalı olarak görmelerine olanak sağlıyor. Onları ikna etme noktasında oldukça başarılı sonuçlar alıyoruz.

www.atlascopco.com.tr