Ana sayfa Hot topıcs/Güncel Cobot’lar üretimde verimliliği yüzde 500’e varan oranlarda artırıyor

Cobot’lar üretimde verimliliği yüzde 500’e varan oranlarda artırıyor

PAYLAŞ

Artan maliyetler üretim için her geçen gün büyüyen bir sorun olurken üreticiler verimliliklerini artırmanın yeni yollarını arıyor. Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, cobot’ların tek başına çalışan insan ya da robotlardan yüzde 85 daha verimli olduğunu belirterek, cobot’ların üretimde verimliliği yüzde 500’e varan oranlarda artırdığını söyledi.  

Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, günümüz üreticilerinin en önemli konuları arasında yer alan üretimde verimliliğe değinerek 17 Nisan Verimlilik Haftası’na özel açıklamalarda bulundu. Gök, cobot’ların hammaddeden zamana, enerjiden insan kaynaklarına kadar tüm kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesini sağladığını belirtti.

Verimlilik sadece üretici için değil kullanıcı ve sektör için de önemli

Üretimde verimliliğin sadece üretici için değil kullanıcı ve sektörlerin gelişimi açısından da son derece kritik olduğunu aktaran Gök, “Kolay kurulan, programlanabilen ve hızla üretime geçen cobot’lar, üretime esneklik kazandırarak zamanın en iyi şekilde yönetilmesini, yüksek kalite ve verimlilikte üretim imkanı sağlıyor. İyi yönetilen zaman, iş gücü yani kaynaklar üretime verim artışı olarak yansıyor. Karanlık fabrikalar giden yolda bir geçiş sürecinin olacağı günümüzün bir geçeği. Bu anlamda, yapılan araştırmalar, makine insan iş birliğinin üretimde yüzde 85 daha verimli olduğunu gösteriyor. Bu da aynı birim zamanda daha fazla üretim, daha fazla karlılık ve verim olarak üreticiye yansıyor. Üretimin bu denli artması son kullanıcı açısından fiyat avantajını getirirken üreticiye, üstün bir rekabet ve küresel bir oyuncu olmanın kapılarını açıyor. Cobot’lar ise sektörlere  daha hızlı bir gelişim imkanı kazandırıyor. Ayrıca cobot’lar sağladığı tüm avantajlarıyla yatırımın hızlı dönüşünü de sağlıyor” diye konuştu.

“Tüm süreçlerde malzeme tasarrufu elde ediyor”

Cobot’ların bugün otomotivden kozmetiğe, teknolojiden gıdaya kadar onlarca farklı sektörde hammaddenin fabrikaya girişinden ürünün fabrikadan çıkışına kadarki tüm süreçlerde insanlarla yan yana yer alabildiğini belirten Gök, “Ortalama bir saat gibi kısa sürede kurulabilen cobot’lar bugün öğrenme ya da işe alışma sürelerini ortadan kaldırıyor. Tak çalıştır üretime başla konseptiyle üretime hızla devam eden cobot’lar, yüzde 500’e varan verim artışına imza atıyor. Artan ya da azalan talep artışlarına yeni bir yatırım gerekmeksizin cevap verebilen cobot’lar kişiselleştirilmiş ürün taleplerinin de önünü açıyor. 220 watt’lık priziyle yeni bir alt yapı, 15 ve 17 güvenlik seviyesiyle risk analizlerine bağlı olarak bir güvenlik çiti yatırımına ihtiyaç duymayan enerji tasarrufu da sağlayan cobot’lar, kaynakların en verimli şekilde kullanılmasına da destek oluyor. Cobot’lar; paketleme, yapıştırma-dağıtma, polisaj, kaynak ve kesim gibi proseslerde en az hammadde ile üretimi sürdürerek, tüm süreçlerde malzeme tasarrufu elde ediyor. Böylece hammadde yatırımlarının başka alanlarda kullanılmasının da önünü açıyor” dedi. 

Verimlilik odağımız olmalı

Üretimde verimliliği sadece üretici, sektör ya da kullanıcı açısından bakılmaması gerektiğini de vurgulayan Gök, şöyle devam etti; “Enerji, hammadde maliyetlerinin son derece hızlı arttığı yeri geldiğinde tüm bu kaynakların yanı sıra insan kaynağında da dışa bağımlı ülkeler için üretimde verimliliğe önemi son derece artıyor. Endüstride, hizmet sektöründe ve diğer birçok alanda cobot’ların sağladığı verimlilik artışı ile hammadde ve enerjide ithalatı azaltıp, üretimde ihracatı da artırabiliriz.”